Sarjakuva-arvostelut

Alejandro Jodorowskya tunkee kehiin joka tuutista. Edellisessä Tähtivaeltajassa valokeilaan nousi hänen viimeisin elokuvansa Elämän tanssi, ja numerossa 1/14 käsittelyyn pääsi Jodorowsky's Dune -dokumenttifilmi. Nyt vuorossa on miehen timantinkova Bouncer-sarjakuva. Kainin silmä -albumi (Jalava) aloittaa villin lännen maisemiin sijoittuvan kostoeepoksen.

Kapteeni Ralton van Dorman on raaka paskiainen, joka vannoo etelävaltioiden nimiin vielä sisällissodan päätyttyäkin. Pitääkseen armeijansa ruuassa ja aseissa hän tarvitsee rahaa, sillä loputtomiin ei voi elää pelkästään maatiloja ryöstämällä. Ratkaisuksi dilemmaan kelpaisi mittaamattoman arvokas Kainin silmä -timantti.

Timanttijahdin ensimmäiseksi uhriksi joutuu Raltonin saarnaajaveli ja tämän intiaanivaimo. Teurastuksesta jää henkiin vain Seth-poika, joka vannoo kostoa. Avukseen hän saa Bouncerin, yksikätisen pyssysankarin, jolla on myös kana kynittävänä Raltonin kanssa.

Aihepiiriltään Bouncer edustaa siis perinteistä lännentarinaa. Jodorowsky kutoo kuitenkin mukaan myös legendaa viikatemiehen kuolemaa kylvävistä revolvereista sekä Kainin silmän kirouksesta. Lisäksi Dormanin suvun synkkää perhehistoriaa valotetaan kiitettävän laaja-alaisesti. Siloteltua kauneutta sarjasta on turha hakea, sillä Jodorowskyn villi länsi on julma paikka, jossa aseet laulavat armotta ja naiset suljetaan bordelleihin jo kymmenkesäisinä.

François Boucqin komealla piirroksella siunattu Bouncer on eurooppalaisten lännensarjakuvien rujointa aatelia. Mikäli Blueberry tai Comanche kolisevat, kannattaa uutuuteen tarttua välittömästi.

TONI JERRMANIN SARJAKUVA-AROSTELUT JATKUVAT PAINETUSSA LEHDESSÄ.

Mukana mm.

Kersantti Napalm: Best of 1996–2005
Sarjatulta! – Sota-ajan suomalaiset pilapiirrokset ja sarjakuvat
Sandman Deluxe 1: Yösävelmiä ja alkusoittoja
Piko ja Fantasio: Sniper Alleyn pikkolopoika
Kirottu sota!
Teddy Beat
Muddy Lee Makkonen heräsi tänä aamuna
Mikin oma sanomalehti
sekä useita Aku Ankan & Aku Ankan taskukirjojen Tähtien sota -parodioita