Sarjakuvat

Egmont on pistänyt myyntiin lähes 200-sivuisen kokoelman Will Eisnerin alkuperäisiä The Spirit -tarinoita Frank Millerin surkuhupaisan elokuvaversion (s. 95) innoittamana. Mukana on kaikkiaan 22 klassista tarinaa, jotka kahta varhaisnäytettä lukuun ottamatta ovat sarjan kukoistusvuosilta 1946-1950. Onpa seassa myös kaksiosainen Sand Saref -kokonaisuus, josta Miller lainasi leffansa perusidean. Tosin sarjakuvassa ei pelleillä Herakleen myyttisen veren kanssa, vaan kyse on ihan tavallisesta tappavasta viruksesta. Eikä Octopusiakaan näy mailla tai halmeilla.

Kuten kaikki toivottavasti tietävät, The Spiritin nimihahmo on rikoksia setvivä, silmänaamioon sonnustautunut etsivä. Wildwoodin hautausmaalta sijaitsevasta tukikohdastaan käsin hän jallittaa roistoja ja ryöväreitä komisario Dolanin suureksi riemuksi. Mutta vaikka Spirit onkin toteemi, jonka ympärille seitsensivuiset tarinat rakentuvat, pääosaan nousevat useimmiten ihmiskohtalot, jotka sivuavat hänen edesottamuksiaan.

Mittaansa paljon suuremmiksi kasvavat sarjat keskittyvät vaikkapa rikosten poluille ajautuneen säntillisen pankkivirkailijan, elämälleen merkitystä etsivän luuserin tai jouluaattona vapauteen livahtaneen vangin tragedioihin. Ihmisten vääriin valintoihin, arjen sankaruuteen ja onnettomiin tai onnellisiin sattumuksiin. Niistä lukuisista upeista, mutta vaarallisista naisista nyt puhumattakaan.

Jo muutenkin uskomattoman taitavasti piirrettyjen ja kerrottujen tarinoiden lomassa Eisner leikkii onnistuneesti sarjakuvamuodon loputtomilla mahdollisuuksilla. Kertomusta saatetaan kuljettaa päähenkilön silmin nähtynä, kahdella toisiaan peilaavalla tasolla tai lelupyssyn mielenliikkeitä seuraillen. Erityishuomion ansaitsevat myös sarjojen aloitussivut, jotka ovat kuin tulevan tarinan tunnelmia kuvastavia kansia, joihin sarjakuvan nimi on upotettu mitä erilaisimmin tavoin.

Nämäkin sanat täytyisi jotenkin ympätä jokaiseen arvosteluun tai esittelyyn, joka The Spiritistä kirjoitetaan: huumori, film noir, psykologisuus, Lauren Bacall, eksotiikka, Casablanca, elävä kaupunki...

Egmontin kovakantinen kirja on mitä mainioin läpileikkaus The Spiritin tyylilajeista. Pisteitä satelee myös huokoisesta paperista, joka hienosti tasoittaa värityksen räikeimmät sävyt. Sääli kuitenkin, ettei sarjoja uskallettu julkaista mustavalkoisessa muodossa, jossa Eisnerin viiva olisi päässyt parhaiten oikeuksiinsa.

Katso myös Eisnerin haastattelu sivuilta 7-8.

TONI JERRMANIN SARJAKUVA-ARVOSTELUT JATKUVAT TÄHTIVAELTAJA 1/09:ssä. Mukana mm. Star Wars: The Clone Wars, Blacksad: Punainen sielu, Zoran omistama, Ufoja Lahdessa, Oni Kudaki: The Nightless City, Tuulen laakson Nausicaä, Kekkaishi ja Vampire Kisses.