Elokuvat

Laputa - Linna taivaalla

Vuonna 1986 valmistunut Laputa lukeutuu henkilökohtaisiin Hayao Miyazaki -suosikkeihini yhdessä Totoron, Porco Rosson ja Henkien kätkemän kanssa. Taivaalla leijuva salaperäinen saari, ihmeen tuntua kutkuttavat robottisoturit, pilviä halkovat mahtavat ilmalaivat ja pystysuorien jyrkänteiden seinämille rakennettu kaupunki - mitä muuta sitä voisi myyttisiin mittoihin asti yltävältä seikkailulta toivoa! No, ehkä sympaattisen Mamma-muorin komentamia vekkuleita ilmarosvoja päheässä aluksessaan. Mutta onneksi nekin löytyvät tästä upeasta elokuvaklassikosta.

Walesilaisesta kaivoskaupungista innoituksensa saaneisiin maisemiin sijoittuva tarina käynnistyy, kun Sheeta-tyttöä kuljettava ilmaristeilijä joutuu hyökkäyksen kohteeksi. Paikalle pöristää hyönteissiipisillä lentoveneillä joukko piraatteja. Sheeta tippuu aluksesta, mutta leijailee yllättäen turvallisesti maanpinnalle. Tämän mahdollistaa hänen kaulallaan roikkuva perhekalleus, satoja vuosia suvussa kulkenut leijukivikristalli

Ja juuri kristallin tahtovat käsiinsä niin ilmarosvot kuin armeijan salaisen palvelun agentitkin. Amuletti kun voisi näyttää tien legendaariseen, aarteilla lastattuun Laputaan. Vuosisatoja sitten hylättyyn taivassaareen, jonka asukkaat pitivät aikoinaan koko maailmaa pelon vallassa käsittämättömän edistyneen teknologiansa avulla.

Taivaalta putoavan Sheetan löytää kuitenkin Pazu, kaivoskompleksien höyryvoimalla toimivia venttiili- ja rataslaitteita huoltava apupoika. Myös hän haaveilee Laputusta, jonka hänen isänsä on aikoinaan nähnyt vilahdukselta pilvimuurien keskellä. Nuoret ystävystyvät ja päätyvät yksissä tuumin pakoilemaan Sheetaa takaa-ajavia joukkioita.

Laputa on vauhdikas elokuva täynnä värikkäitä henkilöhahmoja, hyväntuulista huumoria ja mielikuvituksellisia näkymiä. Filmi sieppaa mukaansa, ja sille menettää sydämensä aina uudelleen. Kuka voisi olla rakastumatta pitkäkätisiin robotteihin, joissa lempeys yhdistyy valtaisaan tuhovoimaan. Tai luonnon valtaamaan Laputaan, jossa valkeat pilvet leikkivät vehreän kasvuston peittämien muinaisten muurien ja palatsien seinillä.

Elokuvan toteutus on silmiä hivelevän kaunista ja eloisaa. Mukana on useita kohtauksia, joissa klassinen piirrosanimointi yltää sfääreihin, joihin on sittemmin päästy vain tietokoneanimaation keinoin. Liike soljuu saumattomasti eteenpäin täynnänsä illuusion pakahduttavaa voimaa. Laputa onkin henkeäsalpaava esimerkki huippuunsa hiotun käsityötaidon ja mestarillisen tarinankerronnan kaikin puolin onnistuneesta fuusiosta.

Lumoava elokuvahelmi, joka kolisee niin lapsille kuin aikuisillekin.

Toni Jerrman - 5 tähteä

ELOKUVA-ARVOSTELUT JATKUVAT TÄHTIVAELTAJA 1/09:ssä. Mukana The Spirit, The Day the Earth Stood Still, Twilight, Friday the 13th ja The Curious Case of Benjamin Button.