Antikuvat

Eija Lappalainen ja Anne Leinonen
Routasisarukset
WSOY
Eija Lappalaisen ja Anne Leinosen Routasisarukset on suomalaisella mittapuulla laskettuna harvinaisen kunnianhimoinen nuorten scifi-romaani. Kirjailijapari on luonut tarinansa taustaksi tulevaisuuden Euroopan, jossa eletään monin tavoin erilaisessa ympäristössä kuin nykymaailmassa.
 

Tuhoisien ympäristökatastrofien ja bioterrori-iskujen rikki repimä manner on jakautunut radikaalisti toisistaan poikkeaviin alueisiin. Lisääntyminen on kaikkialla tiinettäriksi kutsuttujen synnyttäjänaisten kontrollissa. He pitävät huolen geneettisen perimän puhtaudesta.
Ekologista elämäntapaa noudattavassa Laaksossa perheyhteisöt koostuvat useista aikuisista sekä heidän kasvatettavakseen annetuista lapsista. Kaupunkiyhteisö Metsässä klaanit hallitsevat rapistuvia kortteleita ja pyörittävät pienimuotoista teollista tuotantoa. Taivas on nimensä mukainen yltäkylläinen onnela, jossa kylvetään ilmaisessa energiassa ja tutkitaan vanhoja ikuisen elämän suovia tekniikoita. Vaaralliset autiomaat toimittavat rangaistussiirtolan virkaa.
Käytössä oleva teknologia koostuu pääosin 2000-luvun alkupuolella kehitetyistä laitteista, jotka on kaivettu esiin romahtaneen maailman raunioista.
Näiden kutkuttavien kulissien siimeksessä seurataan kahden erityiskykyisen nuoren aikuisen edesottamuksia. Marras on itsekeskeinen mutta hyvää tarkoittava poika, joka pystyy ohjailemaan muiden ihmisten tunteita ja mielialoja. Hänen tavoitteenaan on tehdä todellisuudesta parempi paikka elää. Voimiensa tunnossa hän kuitenkin sortuu anteeksiantamattoman rumiin temppuihin.
Utu on Marraksen lumoihin joutunut tyttö, joka kapinoi ahdistaviksi kokemiaan Laakson arvoja ja tapoja vastaan. Hän kykenee viestimään muinaisten koneiden kanssa. Viattomuus johtaa Utun vaikeuksiin, joiden kerrannaisvaikutukset säteilevät koko mantereen laajuudelle. Tapahtumien tiimellyksessä nuoret tietenkin löytävät uunituoreita puolia itsestään sekä kasvavat ottamaan vastuuta teoistaan.
Tämä on kuitenkin vasta pintaraapaisu rikkaan romaanin teemoista ja juonikuvioista. Metsän ja Taivaan elintasoerot luovat katkeruutta, joka on johtamassa avoimeen sotaan. Itseään muuttava ennustus kertoo seitsemästä - tai kahdeksasta - ihmisestä, jotka muovaavat maailman verekseen kuosiin. Biologisen vanhemmuuden puute synnyttää pakonomaisia traumoja ja aidon sukulaisuuden kaipuuta. Sadunomaiset tarut Rego Matkaajasta pitävät opetusten ohessa sisällään hämmästyttäviä totuuden siemeniä.
Ylipäätään niin ihmiset kuin heidän tunteensa, toiveensa ja todellisuutensa asettuvat hedelmälliselle törmäyskurssille tavalla jos toisellakin. Erilaisista yhteiskunnallisista ideologioista nyt puhumattakaan.
Routasisarusten maailma on kiehtova ja huolella rakennettu. Innovatiivisia, osin yllättäviäkin elementtejä nousee esiin tuhka tiheään. Kirja pitää jännitteensä mainiosti yllä, joten tarinaa aivan ahmii eteenpäin. Teksti rullaa sujuvasti, ja kirjailijoiden yhteistyö on niin saumatonta, että lukijan on mahdotonta huomata, kuka on ollut vastuussa mistäkin.
Aivan silkkaa hunajaa ei kuitenkaan ole tarjolla. Varsinkin romaanin ensimmäisessä jaksossa vatkataan liiankin kanssa Utun polttavaa rakkautta ja lapsellista kapinamieltä. Selvästi vähäisempi samojen termien toistelu sekä itkun vääntely olisivat riittäneet välittämään halutun sisällön.
Kerrankin voi silti olla aidosti iloinen siitä, että käsillä oleva kirja on vasta trilogian ensimmäinen osa. Tästä saavista riittää varmuudella vielä paljon mielenkiintoista ammennettavaa.
Toni Jerrman
KIRJA-ARVOSTELUT JATKUVAT TÄHTIVAELTAJA 3/11:sta.
Mukana mm. Ari Paulow: Khilafa! Valtakunta, Juhani Laulajainen: Teemme temppumme, kumarramme ja poistumme
Tuomas Saloranta (toim.): URS: Uusrahvaanomaisen spekulatiivisen fiktion antologia & Pimeyden reunalla ja muita uusrahvaanomaisia kertomuksia, Juha-Pekka Koskinen: Paholaisen vasara, Marko Hautala: Torajyvät, Harri István Mäki: Kraatterin lapset, Marisha Rasi-Koskinen: Katariina, Elena Mady: Ella Auran tuomiopäiväkirja, Kirsti Ellilä: Eksyneet näkevät unia, Isaac Asimov: Tähdet kuin tomua, Steph Swainston: Aika on lahjoista suurin, Max Brooks: Sukupolvi Z: Zombisodan aikakirjat, Matt Haig: Radleyn perhe, Duane Swierczynski: Vaaleaverikkö, Douglas Preston: Rienaus, Niccolò Ammaniti: Juhla alkakoon, Salman Rushdie: Luka ja elämän tuli: Cornelia Funke: Reckless - Kiveen kadonnut, Diana Wynne Jones: Taikuuden taakka, Terry Pratchett; Keskiyö ylläni, Kiersten White: Paranormaali, Becca Fitzpatrick: Langennut enkeli.