Monta päivää kännissä
Helsingin aurinko kiehnää krapulaisia hermojani, kun seison Ninnin asunnon edessä odottelemassa kyytiä Jyväskylään. Pohdin, miksi säännönmukaisesti on krapula, kun olen lähdössä Finnconiin. Ehkä se johtuu siitä, että on aina perjantai - edellisiltana pikkumafioimme useita kahden euron tuoppeja Roskapankissa, tuossa Helsingin puhdashenkisimmässä ysäribaarissa.
Siellä lopullisesti sovin tunkevani Pasin, Ninnin ja Maijan kyytiin. Pasi kurvaa kadulle punertavalla ajokilla, jonka genuksesta ja speciesistä minulle ei oikein muodostu kuvaa. Kohta porukka on kuitenkin kasassa, joten Jyväskylän-trippi saattaa alkaa, zombiekasettien säestämänä.
Matka on hikinen, eivätkä ruuhkat tee siitä helpompaa. Jyväskylä 160. ”Parsekia”, totean masentuneena. Aivan selvästi määränpäämme loitontuu kulkiessamme sitä kohti, mikä johtuu avaruuden laajenemisesta. ”Ei huolta, avaruus kaareutuu. Lopulta Jyväskylä saa meidät kiinni”, Pasi lohduttaa.
Lupiinit kurkottelevat kohti tietä siemenkodat uhkaavasti kiillellen. "Jos illalla nukahtaa lupiinien keskelle, on aamulla korvautunut ulkoavaruuden olennolla", sanoo joutsalainen sananlasku.
Kun kyltti ilmoittaa ”Jyväskylä 42” huomaamme relativististen vaikutusten tavoittaneen meidät: autokasettimme on muuttunut Queen-kokoelmaksi klassisen Gaiman-Pratchett-mallin mukaisesti.
Olemme perillä.
Jyväskylä! Vuosituhansia se oli Linnunradan Imperiumin keskusmaailma, jonka hallitsijoiden oikut tuntuivat koko Keski-Suomen läänissä. Kaksikymmentä maalaiskuntaa ruokki sen valtavissa betonin ja teräksen peittämissä labyrinteissa asuvia virkamiehiä ja oppineita. Nyt se vastaanottaa meidät rauhallisena leppeän kesäiltapäivän valossa. Jään kyydistä Sohwin edessä ja lähden välittömästi korjaamaan häpeällistä erhettäni.
Olen näet lähtenyt scifi-tapahtumaan ilman pyyhettä.
Ostan neljän euron merihenkisen pyyhkeen Anttilasta ja syön kebabit läheisessä kebabberiassa. Sitten asetun Sohwin terassille pöytään, jonka väki näyttää pääosin tutulta. Pöydän toisessa päässä istuva varttuneempi naishenkilö vaikuttaa myös siltä, että olen nähnyt hänet ennenkin. Ohjelmakirjassa. Robin Hobb. Gasp!
Kunniavieras poistuu kuitenkin perheineen aika pian ja normaali ryyppytouhu saa vauhtia. Halme käy värväämässä väkeä Suomen Science Fiction Pöytäjääkiekkomestaruuskisoihin. ”Noh! Sun täytyy mennä puolustamaan perheen kunniaa!” Mervi patistaa minua. Vuoden 2001 Jyväskylän Finnconissa olin vuokrannut hänet nalkuttavaksi tyttöystäväksi, jotta lähtisin ajoissa Sohwista (seuraavana aamuna oli paneeli). Ilmeisesti suhde on tietämättäni edennyt avioliitoksi.
Keskityn kaljan kittaamiseen, ja kohta Halme kiertääkin jo mainostamassa loppuottelua: Pasi vastaan Anssi. Ottelu, joka ilmeisyydessään kuivuttaa kaikki sanaleikit hautoihinsa. ”Eikö sitä matsia saisi screenille tänne terassille?” joku kysyy. ”Meillä ei valitettavasti ole Suomen lähetysoikeuksia, ottelu televisioidaan kyllä Latviassa ja Tansaniassa”, Halme pahoittelee.
VESA SISÄTÖN HILLITÖN FINNCON-RAPORTTI JATKUU TÄHTIVAELTAJA 3/04:ssä. Mukana myös ANNE LEINOSEN asiallisempi Finnccon-katsaus sekä ARI-MATTI SARENIN Animecon-raportti.
Muista myös seuraavat klassiset con-röpötykset:
4/84 – Matkalla maineeseen, eli Beneluxcon 84 (Toni Jerrman)
4/85 – Tamcon 85 (Juhani Hinkkanen, Toni Jerrman, Kivi Larmola, Pekka Manninen, Johanna Sinisalo)
2/87 – Kuitenkin me kuolemme, elä elämäsi niin kuin me, eli sf-fanien Ruotsin-keikka 87 (Toni Jerrman)
3/87 – Huorrrr-rra!!!, eli Conspiracy/World Con 87 (Toni Jerrman)
3/88 – Eurocon 88 = Hungarocon 88 = Finncon 88 (Toni Jerrman)
3/90 – Aina hiki ja koko ajan Heineken, eli Confiction/World Con 90 (Toni Jerrman)
2/91 – Coni puput, eli Eastercon 91 (Ari Veintie)
3/92 – Tampere-a-go-go, eli Huviretki tienpintareelle 92 (Toni Jerrman)
2/93 – Ryypäten läpi pääsiäisen, eli Eurocon/Eastercon 93 (Toni Jerrman)
1/94 – Isä Aurinkoisen valinta, eli Aikacon 94 (Jukka Halme, Toni Jerrman)
3/95 – Finncon 95 ei pystynyt tarjoamaan kaikkea! Moskiitot suurempia Teksasissa! (Ari Veintie)