Jonathan Lethem on kirjailija, joka kulkee jatkuvasti rajoilla. Hän on kirjoittanut tähän mennessä kahdeksan romaania, jotka vaikuttavat ensi näkemältä täysin erilaisilta. Vai mitä sanot chandlermaisesta scifi-dekkarista, Dick-pastissista, scifi-westernistä ja rakkaustarinasta... Eroavaisuuksistaan huolimatta kirjoilla on kaksi yhteistä piirrettä. Ne kaikki karttavat luokittelua. Ja ovat kummallisia.
Lethem ei omasta mielestään kirjoita scifiä tai fantasiaa, vaikka suurimmassa osassa hänen tarinoistaan niiden ominaisuuksia ja kerrontatapoja onkin. Ai mitäkö mies sitten muka kirjoittaa? Vastaus on yksinkertainen - pelkkää fiktiota.
Jonathan Lethem aloitti rajojen rikkomisen jo ensimmäisessä romaanissaan Gun, with Occasional Music (1994, suom. Musiikkiuutisia). Kyseessä on toimiva yhdistelmä Raymond Chandleria, kyberpunkkia ja Philip K. Dickiä. Vaikutteet Chandlerin Marlowe-tarinoista ovat välillä jopa hämmentävän selkeitä. Olisipa vain esikuvallakin ollut uhkamusiikkia soittava ase...
Futuristisen dekkarin päähenkilö on Conrad Metcalf, kyyninen ja maailmaan pettynyt yksityisinkvisiittori eli yksityisetsivä. Kirja sijoittuu ahdistavaan ja totalitaariseen yhteiskuntaan, jossa ihmisten arvo mitataan kirjaimellisesti henkilökortilla olevien karmapisteiden mukaan. Muistiin ja mielentiloihin vaikuttavien huumeiden käyttö on arkipäivää. Lapsia ei kasvateta enää perinteisellä uhkailu-kiristys-lahjonta-menetelmällä vaan lääketieteen avulla. Seurauksena on usein karmivia nerojen ja tunnevammaisten yhdistelmiä, vauvapäitä. Evoluutioterapialla taas on saatu muokattua eläimistä ihmismäisiä ja älykkäitä.
Esikoisteokseksi Musiikkiuutisia on oivallinen: juoni on punottu huolella kasaan ja itse teksti on täynnä hersyvää huumoria. Eikä kirjan jälkeen suhtaudu kenguruihin enää koskaan samalla tavalla kuin ennen. Ei siis ihmekään, että romaanin suomennos kaappasi vuonna 2002 armotta itselleen Tähtivaeltaja-palkinnon edellisen vuoden parhaana maassamme julkaistuna scifi-kirjana (ks. TV 2/02).
Salama kirkkaalta taivaalta
Monien mielestä Lethem ilmestyi kuin tyhjästä, kun Musiikkiuutisia julkaistiin. Tosiasiassa mies oli tehnyt rankkaa kirjoitustyötä jo vuosien ajan päämääränään päätoiminen kirjailijan ura.
Jonathan Allen Lethem syntyi New Yorkissa 19.2. 1964. ja vietti nuoruutensa Brooklynissä ja Kansas Cityssä. Isä Richard oli maalari, äiti Judith kansalaisaktivisti ja sosiaalityöntekijä. Lethem varttui 1970-luvun vastakulttuurin keskellä ja oppi vanhemmiltaan pitämään kiinni omista arvoista. Isä näytti lapsilleen hyvää esimerkkiä. Hän toimi opettajana yliopistolla ja sai lähtöpassit työstään osallistuttuaan opiskelijoiden Vietnamin vastaiseen mielenosoitukseen.
Jonathan aloitti kirjoittamisen jo varhain. 1970-luvulla hän kokeili taitojaan perustamalla omakustanteen nimeltä The Literary Exchange, joka keskittyi kirjallisuuteen ja kuvataiteisiin. Teini-iässä syntyi myös ensimmäinen romaani Heroes, jota yksikään kustantamo ei kelpuuttanut julkaisulistoilleen. Opus on kuitenkin toiminut pohjana Lethemin pääteokselle Yksinäisyyden linnake, joka ilmestyi suomeksi tänä syksynä.
ALEKSI KUUTION JONATHAN LETHEM -ARTIKKELI JATKUU TÄHTIVAELTAJA 3/04:ssä.