Lukemattomia kirjoja

Paljon on vettä virrannut sitten viime näkemän. Onkin siis aika tarkastella uutuuksia sillä silmällä, että lukemattomien kirjojen hylly on tässä välissä jo ehtinyt tyhjentyä.
Tämän lehden Kutzpahissa kehun muutaman erityisesti novellistiikastaan tunnetun kirjailijan romaaneja. Heistä Tobias S. Buckell on ehtinyt tehdä kolmen kokopitkän kirjan ohessa myös uuden novellikokoelman. Tides from the New Worlds -teoksessa karibialaissyntyinen kirjailija ammentaa edelleen synnyin- ja kasvuseutujensa maastosta.

Kokoelmasta käy ilmi Buckellin vahvuus nimenomaan lyhyen proosan mestarina. Opus koostuu yhdeksästätoista kertomuksesta, joiden vaihteluväli liikkuu maagisesta realismista multikulttuurilliseen tieteiskirjallisuuteen.

Kiinnostavan novellistin, Margo Lanaganin, ensimmäinen romaani on nuortenkirjaksi laskettava Tender Morsels. Siinä hän luo kaksi maailmaa: esiteollisen kylän, joka tuo mieleen Uuskummaa?-kokoelmasta tutun Kun siskoni laulettiin pikeen -tarinan tapahtumapaikan, sekä nuorena isänsä ahdistelemaksi ja joukkoraiskatuksi joutuneen Lisan henkilökohtaisen taivaan. Luvassa ei voi olla kuin kiehtova, monitahoinen ja eittämättä myös vaikeita aiheita kaihtamaton teos.

Aina yhtä loistava Kelly Link on pukannut tarjolle uuden kertomuskokoelman. Pretty Monsters sisältää yhdeksän magian ja nyrjähtäneen todellisuuden rajapinnoilla kulkevaa novellia, jotka on suunnattu hieman nuoremmille lukijoille. Omintakeinen, tunnelmallinen ja intertekstuaalinen Link on suositeltava tuttavuus, oli kohderyhmä sitten mikä tahansa.

Allekirjoittaneen salaperäisiin kirjallisiin sankareihin lukeutuva Darrell Schweitzer on viime aikoina ollut tavallistakin hiljaisempi. Siksi onkin miellyttävä yllätys kuulla miehen uudesta Living with the Dead -julkaisusta. Tässä pienoisromaanissa kirjailijalle tyypillinen minimalistisuus, unenomainen fantasia ja suorastaan lovecraftmainen kauhu kohtaavat.

Living with the Dead kertoo kylästä, jonka asukkaiden on aamuisin kerättävä merestä ilmestyvät ruumiit, kuljetettava heidät koteihinsa ja otettava heidät mukaan elämäänsä. Kylä ei ole Helvetin esikartano tai limbo, vaan omien absurdien traditioidensa ja säädöstensä vangitsema paikka.

JUKKA HALMEEN LUKEMATTOMIA KIRJOJA -PALSTA JATKUU TÄHTIVAELTAJA 4/08:ssa!