Alkukuvat

Angloamerikkalaista tieteiskirjallisuutta on usein syytetty länsimaalaiskeskeisyydestä. Tässä Tähtivaeltajassa esitellään kuitenkin kaksi brittikirjailijaa, joiden tuotantoa leimaa globaali maailmankatsomus.
Uusilla romaaneillaan jälleen scifin kirkkaimpaan kärkeen kohonnut Ian McDonald kuljetti jo 1990-luvulla lukijansa afrikkalaisiin ja japanilaisiin mielenmaisemiin. Hänen viimeisimpien teostensa tapahtumapaikkoina loistavat puolestaan lähitulevaisuuden Brasilia ja Intia. Esimakua Intian tunnelmista saat Sanjeev ja Robohemmo -novellin suomennoksesta, joka sijoittuu River of Gods -romaanin maailmaan. Tarina on päätynyt kahteenkin Year's Best -antologiaan.

McDonaldista voit lukea lisää Tähtivaeltajan numeroissa 3/94, 2/97 ja 4/97. Lehdistä löytyvät myös maanmainiot McDonald-novellit Atomic Avenue sekä Saapuu sateentekijä.

Tähtivaeltajassa aiemmin pienemmälle huomiolle jäänyt Jon Courtenay Grimwood on jo nuoruutensa lukuisten asuinpaikkojen puolesta aito maailmankansalainen. Niinpä ei ole ihmekään, että hänen teoksensa sijoittuvat Egyptistä Tokioon ja Marokosta Kiinaan - useimmiten vieläpä vaihtoehtohistoriallisella tvistillä rikastettuna.

Grimwood esittäytyy nyt suomalaisille lukijoille niin artikkelin, haastattelun kuin novellinkin kautta. Tuikituore Repeämän enkeli -tarina on monessa mielessä hyvä esimerkki kirjailijan tuotannosta, sillä siinä perinteinen kovaksikeitetty dekkarijuoni saa uusia, hämmästyttäviä ulottuvuuksia.

Numeron kirjallista panostusta jatkaa Jukka Halmeen kiintoisa Kutzpah sekä reilu annos kirja-arvosteluja. Syksyllä suomeksi tuppasi kuitenkin niin paljon genreteoksia, että osa arvioista oli pakko siirtää seuraavaan lehteen.

Erityishuomiota kannattaa kiinnittää vielä viereisen sivun kirjoituskilpakutsuun sekä ranskalaisohjaaja Pascal Laugierin haastatteluun. Herran joulun tienoilla Suomen ensi-iltansa saava Marttyyrit on ehdottomasti viime vuosien parhaita kauhuelokuvia.

Vuonna 2009 Tähtivaeltaja jatkaa tutuilla yllätysten täyteisillä laatulinjoillaan. Paina jo nyt mieleesi päivämäärät 10.–12. heinäkuuta. Tuolloin Euroopan suurin scifi-tapahtuma, Finncon, palaa jälleen Helsinkiin. Tätä ei kannata missata mistään hinnasta!