DVD-kuvat

Alien Apocalypse
(USA-versio)

Jenkkilän Sci-Fi Channelille tehtyä televisioelokuvaa mainostetaan dvd:n takakannessa lainauksella "Starship Troopers kohtaa Army of Darknessin!" Seuraavaksi lauseen kirjoittaja toivottavasti kaivoi aivonsa takaisin vessanpytyn pohjalta. Sillä todellisuudessahan kyse on todella köyhän miehen Taistelukenttä Maa -leffasta.

Uransa pahimmassa aallonpohjassa räpiköivä Bruce Campbell esittää Renée "Gabrielle" O'Connorin miniskuulisella tuella Maahan 40 vuoden avaruusmatkan jälkeen palaavaa astronauttia, tohtori Ivan Hoodia. Pallollamme asiat ovat menneet tällä välin päin prinkkalaa, sillä muukalaisötökät ovat tappaneet suurimman osan ihmiskunnasta ja alistaneet henkiinjääneet heivailemaan lautoja sinne tänne - jättitermiittien kotiplaneetalta kun on puulta maistuva ruoka päässyt loppumaan. Tosin viherhyönteisten suurin herkku näyttäisi olevan ihmispäät, mutta kerskakulutuksen nimissä moisen ylellisyystavaran tulevasta saatavuudesta ei pahemmin piitata.

Tylsämielisesti juonitussa tarinassa tohtori Ivan kantelee lankkuja, kaivaa pakotunnelia ja julistaa kerta toisensa jälkeen, ettei vapaus tule itsestään, vaan sen eteen on tehtävä töitä. Selkä rottingilla hän paasaa olevansa suuri parantaja ja lääkäri - termi, josta muukalaisvalloituksen alla eläneet ihmiset eivät ole koskaan kuulleetkaan. Myös baseball on heille täysin tuntematon käsite, vaikka ötököiden palkkalistoilla olevat jenginpetturit kurittavatkin pakkotyöläisiä juuri baseball-mailoilla.

Orjakansa odottaa vapahtajakseen Yhdysvaltain viimeistä presidenttiä. Kun vuori ei tule apaattisten kansalaistensa luo, päättää Ivan tallustaa vuoren luo. Samalla mukaan kertyy resuinen joukko vastarintasotureita, ja kapina voi alkaa.

Kyllähän miekoilla ja jousipyssyillä on ennenkin päihitetty vihollisen sädeaseet, tankit ja lentävät lautaset. Jos vaan siis löytyy sitä periamerikkalaista uskoa vapaan maailman suurimman kansakunnan sisällä sykkivään sisun liekkiin. Robert A. Heinlein olisi ollut tästä seitsemän miehen sodasta ylpeä. Hurraa Yhdysvallat!

Säilyttääkseen mielenterveytensä katsojan ei missään tapauksessa tule kiinnittää huomiota elokuvan näyttelijätyöskentelyyn - esiintyjät kun on todennäköisesti haalittu kasaan läheisen keskiolutkuppilan terassilta. Vähän pakkokin, sillä tällaisia tönkkörepliikkejä ei kukaan oikea näyttelijä suostuisi laukomaan. Saati sitten vetämään yllensä pilailukaupasta hankittuja tekopartoja ja Asterix-peruukkeja.

Kukkuuden kruunaavat lattea kuvaus ja valaistus, joita Josh Beckerin tasapaksu amatööriohjaus vain korostaa. Kastemadotkin ovat tätä leffaa kovempaa materiaalia. Varsinkin kun kuvauspaikkojen virkaa ovat toimittaneet yksi puisto ja hiekkakuoppa. Mitä ilmeisemmin filmi pyrkii olemaan humoristinen, mutta tämä aspekti jää kyllä arvailujen varaan.

Elokuvan ainoita jollain lailla kelvollisia elementtejä ovat tietokoneanimaatioina ja animatrics-hahmoina toteutetut muukalaisefektit, joita tosin säästäväisyyssyistä kierrätetään useampaankin otteeseen. Niinpä muutama jättitermiitti monistuu lopputaistelussa täysin selittämättömästi kymmeniksi vihulaisiksi.

Alien Apocalypse todistaa ainakin sen, että jopa harrastuksekseen kesäteatteria pyörittävät kiimaiset kumikamelit yltävät parempaan jälkeen kuin huonoimmat amerikkalaiset filmintekijät.

    Leffa    •
    Kuva    •••
    Lisät    ••

Pari minuuttia matskua animatronics-termiittien testailusta, tylsä kuvakäsikirjoitusgalleria, Bruce Campbellin esittely sekä kommenttiraita, jonka tyhjänpäiväisimmätkin lässytykset ovat huimasti älykkäämpiä kuin leffan dialogi.

TONI JERRMANIN DVD-ARVIOT JATKUVAT TÄHTIVAELTAJA 4/08:ssa.
Mukana mm. She, Journey to the Far Side of the Sun, The Magic Sword, Tragic Ceremony, Machine Girl, Nana 2, In Love with the Dead, Zombie Strippers, The Cottage ja The Ruins.