Keinomaailman reunalla

Tietokonepelejä väitetään usein väkivaltaisiksi. Syyte ei ole täysin tuulesta temmattu. Varsinkin scifi-, fantasia- ja kauhupeleissä tekijöiden luovuus tuntuu kiteytyvän siihen, kuinka monta erilaista pyssyä ja eksoottista ammusta he kykenevät keksimään. Ennätystä pitänee hallussaan Gearbox-firman Borderlands, jonka kehittäjät ylpeilevät sillä, että pelistä löytyy yli 17 miljoonaa erilaista tuliasetta.

Onneksi säännöstä on olemassa myös poikkeuksia. Kuten Valve-korporaation kehittämä ja Electronic Artsin jakelema Portal.

Siinä taisteleminen ei ole edes mahdollista, sillä mitään nappulaa painelemalla ei voi ampua tai lyödä. Älyä tarvitsee sitäkin enemmän, sillä kyseessä on science fiction -genreen kuuluva pulmapeli. Ja ihan hemmetin hieno sellainen!

Ensimmäinen Portal ilmestyi kolmen pelin Orange Box -kokoelmassa vuonna 2007. Paketin hittituotteen piti olla Valven odotettu Half-Life 2, mutta koska se oli niin lyhyt, sen oheen liitettiin pari pienempää nimikettä. Portal oli siis eräänlainen täytepala.

Yllättäen Portal keräsi kuitenkin kiihkeitä faneja ja roppakaupalla erilaisia palkintoja. Suosion siivellä peli julkaistiin myös omillaan ja vuonna 2011 sille saatiin täysimittainen jatko-osa.

Älynystyrät koetuksella

Nainen herää suljetussa huoneessa. Hänen nimensä on Chell, mutta sen saa selville vain lopputekstit lukemalla, koska päähenkilö ei puhu mitään. Hahmolla ei ole myöskään persoonaa tai historiaa. Hän on vain avatar, jonka silmien läpi pelaaja kokee kentät.

Chellin saattaa nähdä korkeintaan vilahdukselta, jos ulottuvuusaukot asettuvat oikein. Ja juuri näistä aukoista pelissä on kysymys.

Naisääninen tietokone GLaDOS toivottaa pelaajan tervetulleeksi Aperture-yhtiön laboratorioon. Firma on kehittämässä kaukosiirtoteknologiaa. Heillä on hallussaan mullistava ”portteja” luova keksintö, jonka testaajaksi olet ilmeisesti lupautunut. Kumma vain, ettet muista mitään. Palkinnoksi vaivoistasi temppuradan päässä on luvassa makoisaa kakkua. Ai nannaa!

Kokeiltava laite on käteen sopiva Aperture Science Handheld Portal Device, eli ASHPD. Onneksi nimihirviötä ei tarvitse toistella. Vehkeellä voi luoda kaksi kvanttiaukkoa, sinisen ja oranssin.

Kyseessä on tavallaan saman reiän kaksi puolta. Jos astut toisesta sisään, astut samalla toisesta ulos. Jos ammut portaalin kattoon ja toisen puolen lattiaan sen alle, voit reikään hyppäämällä luoda tilanteen, jossa jatkat tippumista loputtomiin.

Aukkoja voi olla olemassa vain kaksi kerrallaan, yksi kutakin väriä. Uuden luominen poistaa välittömästi vanhan. Laite ei suinkaan pelitä kaikkiin pintoihin, vaan se vaatii tietyn materiaalin toimiakseen. Lasiin tai betoniin on turha koittaa tehdä reikiä.

Kuulostaako vaikealta? Tekniikan ja siihen liittyvän ajattelun omaksuu kuitenkin naurettavan helposti.

PETRI HILTUSEN VEKKULI PELIPALSTA JATKUU PAINETUSSA LEHDESSÄ.

”Siellähän sinä olet! Takatakatakatakatak!”