Andrzej Sapkowski - Puolalaista magiaa

Andrzej Sapkowski
Puolalaista magiaa

   
Jos erehtyi vuonna 2008 kysymään, kuka on Andrzej Sapkowski (s. 1948), sai luultavasti osakseen arvailuja puolalaisesta taide-elokuvien ohjaajasta. Miehen kirjoja oli kuitenkin jo tuolloin myyty miljoonia kappaleita ympäri Eurooppaa.

Kotimaassaan Sapkowski on supertunnettu kirjailija, jonka Noituri-fantasiasarjaa pidetään puolalaisen nykykirjallisuuden merkkiteoksena. Hän on pokannut valtavan määrän kirjallisia tunnustuksia, joiden joukossa on mm. Polityka-lehden arvostettu Paszport Polityki -palkinto. Yhtä lailla hän on kahminut pystejä sekä Venäjältä että Espanjasta ja saanut European Science Fiction Societyn parhaalle kirjailijalle jaettavan palkinnon vuonna 1996. Tästä huolimatta ensimmäinen Sapkowskin teos käännettiin englanniksi vasta vuonna 2007.

Vuotta myöhemmin hän oli saavuttanut valtavan fanikunnan ympäri maailmaa. Hupaisaa kyllä, suurin osa uusista lukijoista ei tutustunut Noituri-sarjaan kirjojen vaan siihen perustuvan tietokoneroolipelin kautta. Se on kirjojen tapaan taottu parhaista raaka-aineista.

Tietokonepelin vanavedessä myös romaanien myynti alkoi vetää mukavasti, ja vuonna 2009 Sapkowskille tuupattiin jälleen uusi pysti kaappiin pölyttymään. Hän sai ensimmäisen koskaan myönnetyn David Gemmel Legend -palkinnon.

Suomessa Noituri-kirjoja on julkaistu vuodesta 2010 lähtien. Huomio oli heti taattu, sillä sekä Viimeinen toivomus (1993, suom. 2010) että Kohtalon miekka (1992, suom. 2011) nappasivat Tähtifantasia-palkinnon vuotensa parhaana käännettynä fantasiateoksena. Sarjan viides osa on luvassa suomeksi tänä kesänä.
   
Valkoisen suden pitkä taival

Andrzej Sapkowskin kirjallinen ura lähti käyntiin 1980-luvun puolivälissä. Alkuun hän käänsi harrastusmielessä fantasianovelleja puolalaiseen scifi- ja fantasialehti Fantastykaan, kunnes osallistui lehden järjestämään novellikilpailuun. Hän sijoittui kilpailussa kolmanneksi, mikä on huomattava suoritus, koska hänellä ei ollut juuri aiempaa kirjoituskokemusta.

Sapkowski on haastatteluissa todennut, että kokemuksen puutetta korvasi työ myyntialalla. Se oli opettanut hänelle, kuinka ihmiset puhutaan ympäri. Niinpä hänellä oli alusta lähtien itsevarma ote kirjoittamiseen.

Osansa onnistumiseen oli silläkin, että Sapkowski on marinoitu kirjallisuudessa lapsuudesta lähtien. Hänen omien sanojensa mukaan lukeminen oli hänen perheessään suorastaan pakkomielle, ja itse kunkin vapaa-aika kului kirjojen parissa.

Talvella 1986 Sapkowski siis kirjoitti novellin Noituri, jossa esitteli valkotukkaisen ja kissansilmäisen noituri Geralt Rivialaisen. Noiturit, eli ammattimaiset hirviönmetsästäjät, ovat sekä pelätty että halveksittu ammattikunta. Heillä on alkemian avulla luodun mutaation ansiosta yli-inhimilliset refleksit ja he ovat immuuneja taudeille. Miinuspuolena he ovat hedelmättömiä. Tavallinen kansa pitää noitureita vain hivenen parempina kuin hirviöitä, joita he metsästävät.

Sapkowskin ensimmäisen novellin jujuna on kääntää vinoon satujen perinteinen asetelma. Kirjailija on kertonut, että hän ryhtyi tietoisesti kirjoittamaan jotakin epätyypillistä, jotain täysin uutta. Siksi hän otti työstettäväkseen tutun satuidean, jossa köyhä käsityöläinen pelastaa prinsessan ja saa palkakseen tämän käden ja puoli valtakuntaa. Sapkowski pyöritteli aihetta jonkin aikaa, kunnes köyhästä käsityöläisestä tuli palkkasoturi, eikä palkkiona ollut puolta valtakuntaa tai edes prinsessaa.

Tästä satujen ja myyttien uudelleen tulkitsemisesta tuli myöhemmin Noituri-sarjan, ja laajemmin Sapkowskin, tavaramerkki.

Alun perin kirjailijalla ei ollut aikomusta kirjoittaa Geraltin tarinalle jatkoa. Novelli sai kuitenkin niin innostuneen vastaanoton, että pian Sapkowski lämpeni ajatukselle ja alkoi kynäillä uusia noiturikertomuksia.

Vuosien varrella tarinat ovat laajentuneet sarjaksi, joka käsittää viisi romaania ja kolme kertomuskokoelmaa. Samalla Sapkowskista on tullut yksi Puolan tunnetuimmista ja menestyneimmistä - ellei menestynein - nykykirjailija, jota arvostetaan yli genrerajojen. Esimerkiksi viime lokakuussa ilmestynyttä Sezon burz -teosta myytiin Puolassa neljässä kuukaudessa yli 240 000 kappaletta.

ALEKSI KUUTION 12-SIVUINEN SAPKOWSKI-ARTIKKELI JATKUU PAINETUSSA LEHDESSÄ.

Mukana myös pitkä haastattelu sekä suomennosnäyte tuoreesta Sezon burz -romaanista.