Sarjakuva-arviot

Nemo: Jääsydän (Egmont) on Alan Mooren ja Kevin O'Neillin luoman herrasmiesten liigan kerrassaan merkillinen spinoff. Sen pääosassa seilaa kapteeni Nemon tytär, Janni Dakkar.

Kuuluisan isänsä varjossa kasvanut piraattiprinsessa halajaa elämälleen uutta sisältöä. Seikkailun, joka ylittäisi jopa hänen isänsä saavutukset. Niinpä hän pakkaa kimpsunsa ja kampsunsa ja suuntaa pahamaineisella Nautiluksella kohti etelänavan mystisiä jäätiköitä.

Mielikuvituksella sivakoiduista ihmeistä ei tällä matkalla tule pulaa. Heti ensitöikseen Janni ja hänen uskolliset toverinsa törmäävät värikkääseen Megapatagoniaan, jossa eläinpäiset olennot puhuvat ranskaa takaperin. Sitten edessä on sisäänkäynti maanalaiseen Plutoon. Present-maan ylätasangolla aika heittää häränpyllyä eikä muistikuviinkaan ole luottamista.

"Luoja. Ei se ole pingviini lainkaan!"

Kuumeinen trippi huipentuu Hulluuden vuorille, avaruusmuukalaisten miljoonia vuosia aiemmin rakentamaan kaupunkiin. Sitä kansoittavat epäjumalankuvat tuovat elävästi mieleen H. P. Lovecraftin houreisimmat kauhuvisiot.

Lisäpontta juonikuvioon pumppaavat keskenään kilpailevat tiedemiesseikkailijat, jotka Charles Foster Kane on palkannut metsästämään Jannia. Näin käy, kun on niin häpeämätön, että ryöstää kuolemattomaksi kutsutun afrikkalaisen jumalkuningattaren aarteet.

Manaattien kouluttajana mainetta niittänyt Moore ottaa kaiken ilon irti suositusta kadonneiden valtakuntien myytistä. Hamppumaakarin käsittelyssä etelänapaa ympäröivät seutukunnat ovat salaisuuksia tulvillaan. Ja mikäs sen hauskempaa.

Villien ideoiden pyörityksessä itse juonikuvio on jäänyt lapsipuolen asemaan. Niinpä käsissä on tarinansa puolesta suhteellisen pinnallinen juoksu pisteestä A pisteeseen B. Onneksi rommipoosu O'Neillin kiillottamat kuvat kuljettavat kajuutan keljuja karpaaseja kauniisti kaikkien kohtausten lomitse.

Jehnaa ja metkaa!

TONI JERRMANIN SARJAKUVA-ARVOSTELUT JATKUVAT PAINETUSSA LEHDESSÄ

Mukana myös

Shokki - Tekijänä Richard Corben osa 2
Umpah-pah
Bruno Brazil 3
Teräsmies: Luodinkestävä
Resident Evil: Marhawa Desire
Comanche: Seriffit
Olen kuvakone
Madonreikiä
Kosmista kauhua
Kuolleiden urheilijoiden seura 2
Väinämöinen: Tietäjä tien päällä