DVD-arviot

The Son of Kong
- King Kongin poika

(Suomi-versio)

Osattiin sitä ennenkin. Nimittäin hyödyntää suurella budjetilla työstettyjen menestysten vetovoimaa. Vuonna 1933 parrasvaloihin astunut King Kong oli aikansa elokuvatapauksia. Pääosin samalla tekijäjoukolla ja samoissa lavasteissa valmistui myös rempseä B-leffa The Most Dangerous Game (suom. Zaroffin koirat). Lisäksi teattereihin onnistuttiin tuuppaamaan jatko-osa, The Son of Kong, vain kahdeksan kuukautta alkuperäisen King Kongin ensi-illan jälkeen. Tähän ei eläin pysty.

On kulunut joitain viikkoja King Kongin traagisesta kuolemasta. Jättigorillan New Yorkiin rahdannut Carl Denham (Robert Armstrong) piilottelee kotonaan velkojilta ja haastemiehiltä. Pennitön mies ollaan haastamassa oikeuteen, jossa häneltä haetaan korvauksia Kongin aiheuttamasta hävityksen kauhistuksesta. Välttääkseen lain kouran Denham ja kapteeni Englehorn (Frank Reicher) karistavat suurkaupungin pölyt jaloistaan ja seilaavat Aasiaan. Siellä he raapivat elantonsa kasaan rahtibisneksellä.

Dakangin pienessä satamakaupungissa kaksikko kohtaa muutaman kovia kokeneen maankiertäjän. Helena (Helen Mack) kituuttaa kehnossa revyyssä ja laivansa menettänyt ex-kapteeni Helstrom (John Marston) on sortunut pulloon. Välttääkseen murhasyytteen Helstrom satuilee parivaljakolle Kongin saarella piilevästä mahtavasta aarteesta. Enempää ei tarvita, että koko konkkaronkka suuntaa kohti mystistä pääkallosaarta.

Elokuvan alkupuoli kulkee kepeän viihdyttävästi. Sen vanhakantaisuus on eksoottista ja kerronta vaivattoman soljuvaa. Kuuta ei tavoitella eikä sitä näin simppelin tarinan avulla tavoitettaisikaan.

Viidakkosaarelle saavuttaessa romahdetaan sitten naurettaviin lapsellisuuksiin. Heti ensi töikseen Denham ja Helena auttavat nelimetrisen Kongin pojan lentohiekasta. Seuraavaksi onkin pojun vuoro pelastaa heidät jättiläiskarhun hyökkäykseltä. Kahden karvaturrin pitkä vapaaottelu on lähinnä hellyttävää seurattavaa.

Spoiler alert! Lue jatko omalla vastuullasi.

Kolmikon ikuinen ystävyys on sinetöity, kun Kongin poika saa sormeensa pipin ja Denham sitoo sen alushameen riekaleella. Lisäksi hän pyytelee gorillalta anteeksi tämän isän kohtaloa. Voi sitä iloa ja onnea. Seuraavaksi on luvassa suloista kuviokelluntaa, jossa inhimillistetty jättiapina bondaa toisiinsa rakastuneen sankariparin kanssa.

Lopputulema on silti traaginen. Valtavan maanjäristyksen seurauksena koko saari sortuu mereen ja vie Kongin pojan mukanaan. Viime tekonaan pentu vapauttaa isänsä kuoleman aiheuttaneen miehen aaltojen tappavasta syleilystä. Siinä on kuulkaa kyynel herkässä, kun myrskyävästä merestä kohoaa Denhamia kannatteleva karvakoura. Tai sitten ei.

On helppo ymmärtää, miksi Ernest B. Schoedsackin ohjaamasta The Son of Kongista ei tullut isänsä kaltaista ajatonta hittiä. Filmi on huomattavasti heppoisempi, hölmömpi sekä halvemmalla kokoon raavittu. Silti sen efektit ovat Kongin poikaa lukuunottamatta näyttäviä ja yleistunnelma sekä viehättävä että sympaattinen.

Dinosauruksia! Merihirviöitä! Tanssiva apina!

    Leffa •••
    Kuva •••
    Lisät •

Traileri sekä pieni foto- ja julistegalleria. Mainokset lupaavat, että elokuva sisältää huumoria, jännitystä, paatosta sekä rakastettavan naurettavan pedon. Aika nappiin osuvat.

Samalla ostosretkellä kassalle kannattaa kiikuttaa myös King Kongin kahden levyn 80-vuotisjuhlajulkaisu. Restauroidun filmin ohessa se tarjoilee rutkasti lisukkeita - aina The Most Dangerous Game -leffaa myöten.

TONI JERRMANIN DVD-ARVOSTELUT JATKUVAT PAINETUSSA LEHDESSÄ

Mukana myös

Galaxy of Terror
Forbidden World
The Snow Devils
Yor, the Hunter from the Future
Silent Hill: Revelation
Lorna the Exorcist
Plot of Fear
Stranded