Elokuva-arviot

Godzilla 3D

Godzilla on hirviöiden kuningas. Senhän tietää takapihan taunokin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että jenkit osaisivat leipoa hahmon ympärille toimivan elokuvan.

Minibudjetilla filmattu Monsters (TV 3/10) antoi olettaa, että brittiohjaaja Gareth Edwards saattaisi tulevaisuudessa taipua vaikka kuinka hienoihin projekteihin. Godzilla ei näitä lupauksia kuitenkaan lunasta. Siinä kun on hylätty ajatus tarinasta elokuvan kantavana voimana. Tilalle tarjotaan pelkkää päämäärätöntä haahuilua.

Leffan alkutekstien alla pyörivät vanhat filmimatskut paljastavat, että toisen maailmansodan jälkeiset ydinkokeet Bikinin atollilla liittyivät Godzillan pysäyttämiseen. Sitten ollaankin jo vuodessa 1999, jolloin Filippiineiltä paljastuu kolossaalinen luuranko ja kaksi kookasta munaa. Jokin on kuoriutunut ulos toisesta ja kadonnut meren syvyyksiin.

Kuinka tähän kaikkeen kytkeytyy Japanissa tapahtuva ydinvoimalaonnettomuus, joka jättää kokonaisen suurkaupungin radioaktiiviseksi joutomaaksi?

Viisitoista vuotta myöhemmin raunioiden keskeltä nousee valtava hirviö, joka ryhtyy paiskomaan pilvenpiirtäjiä pirstaleiksi. Samaan aikaan vaimoaan ja pientä poikaansa kaipaava solttupoika Ford Brody (äärimmäisen laimea Aaron Taylor-Johnson) laahustaa pitkin maita ja mantuja. Kuten olettaa saattaa, hän päätyy aina samoille paikkakunnille kuin emp-iskuja tykittävä jättipeto.

Mutta missä viipyy iso G?

Viime vuosina digikaupunkeja on romutettu niin monissa katastrofielokuvissa, että pelkkä persoonaton tuhokuvasto ei jaksa pitää mielenkiintoa yllä. Tätäkin vähemmän koukuttavat Brodyn lällyt pikkulasten pelastusoperaatiot. Juoni ja innostavat ihmishahmot olisivat olleet kiva yllätys. Puutteessa ovat myös järki, jännite ja uhan tunne.

Roimaa eloa filmiin pumpataan vasta loppukohtauksessa, jossa megalomaaniset monsterit mättävät toisiaan turpaan oikein olan takaa. Se on aidosti viihdyttävää katsottavaa. Pisteet myös hyvästä hirviödesignista sekä äänisuunnittelusta.

Leffaan pakolla ängetyn kolmiulotteisuuden ainoa anti on vuorokauden mittainen silmäsärky.

Toni Jerrman - 2 tähteä

ELOKUVA-ARVOSTELUT JATKUVAT PAINETUSSA LEHDESSÄ

Mukana mm.

Snowpiercer - 4 tähteä
Divergent - 1 tähti
Transcendence - 2 tähteä
Captain America: The Winter Soldier - 3 tähteä
300: Rise on an Empire - 1 tähti
The Wind Rises - 3 tähteä