Sarjakuva-arviot

Ankardo

Houkutuslinnun (Jalava) latteanharmaan kannen alla piilottelee herkullinen Ankardo-tarina. Kehiin heitetään niin degeneroitunutta ylimystöä, rakkautta halajava luksushuora kuin likaisia vakoojapelejäkin.

Sokal on selvästi jälleen saanut otteen elämän perimmäisestä lohduttomuudesta. Tarinoista, jotka istuvat masentuneen ja alkoholisoituneen antisankariankan pirtaan kuin nyrkki lurpahtaneeseen silmäkulmaan.

Kertomuksen moottorina toimii Belgamburgin kulttuuriministerin, Burt Boverbickin, pyrkimys solmia ylikansallinen kulttuuriliitto vallonikollegojensa kanssa. Hanke saa vaikutusvaltaisen herttuattaren kihisemään raivosta: "Että antaisimme mantelimassalla täytettyjen suklaapraliinien ohjeet vaihdossa sarjakuvakustantamisen salaisuuksia vastaan… En tohdi ajatellakaan mokomaa!!!"

Niinpä Burtin maine päätetään tahrata usuttamalla hänet seksuaaliseen kanssakäymiseen tyylikkään Betty-prostituoidun kanssa. Operaation toteutusta masinoi vanha kunnon Ankardo. Ankara lumimyräkkä sekoittaa kuitenkin suunnitelmat. Klassiseen dekkarityyliin näytelmän keskeiset henkilöt päätyvät syrjäiseen herraskartanoon, jossa rappeutunut aatelissuku leikkii omia törkyisiä leikkejään.

Siistillä viivalla piirretty albumi rypee antaumuksellisesti seksin, viinan ja moraalittomuuden sakeassa suossa. Voittajia - tai edes missään mielessä synnittömiä hahmoja - on tästä sysimustasta tragediasta turha etsiä. Sokalin satiiri on ihastuttavan ilkikurista ja se iskee niin syvälle, että jopa kaiken kokenutta Ankardoa alkaa kaduttaa. Vähän vain, mutta kuitenkin.

TONI JERRMANIN SARJAKUVA-ARVOSTELUT JATKUVAT PAINETUSSA LEHDESSÄ.

Mukana mm.

Moebius: Cigurin mies
Batman: Pöllöjen hovi
Sillage: Vankila
Raatelijat IV
Pikon ja Fantasion uudet seikkailut: Viperin kynsissä
Nick Raider
Anabasis 2: Tuhanten miesten marssi
Kapteeni Tserep
Kuolleiden urheilijoiden seura
Kapteeni Kuolio: Tampellan sähköenkeli
Lopunperä 3: Sielunsyöjä saapuu
Oni Kudaki: Crushing the Demon
Minerva: Alajuoksun kelluva pullukka