Elokuva-arvostelut

Oblivion

Tron: Legacy -leffan (TV 4/10) taustalla häärinyt ohjaaja Joseph Kosinski väittää, että Oblivion perustuu hänen vanhaan, kesken jääneeseen sarjakuvakäsikirjoitukseensa. Lausuman tarkoitus lienee varmistaa, ettei häntä syytetä Duncan Jonesin Moon-elokuvan (3/09) plagioimisesta. Järkevämpää olisikin haastaa Kosinski oikeuteen kunnianloukkauksesta. Niin kehnosti hän Jonesin premissiä käsittelee.

Avaruusmuukalaiset ovat hyökänneet Maapallolle, joka on enää pelkkää elotonta joutomaata, hiekkaan hautautuneita rauniokaupunkeja ja ydinsäteilyn saastuttamia alueita. Ihmiskunnan rippeet ovat paenneet Maata kiertävälle avaruusasemalle sekä Saturnuksen Titan-kuuhun.

Planeetalla asuvat vain mekaanikko Jack (Tom Cruise) ja tämän kumppani Victoria (Andrea Riseborough). Heidän työnään on huolehtia valtavia energiatehtaita suojelevien lentodroidien kunnossapidosta. Molempien muistit on pyyhitty ennen kuin heidät on lähetetty suorittamaan tehtäväänsä. Jack näkee kuitenkin todellisen tuntuisia unia sotaa edeltävän ajan New Yorkista ja Julia-tytöstä (Olga Kurylenko).

Leffan kerronta haljuu eteenpäin mahtipontisen kuvamateriaalin ja ääniraidan saattelemana. Tarinan olisi ilmeisesti tarkoitus olla kutkuttavan arvoituksellinen, mutta käytännössä se on harvinaisen typerryttävä. Kun tvistitkin arvaa jo ennakolta, kuluu aika lähinnä juonen loogisia railoja ihmetellessä. Vastaavaan järjettömyyteen on viime aikoina yltänyt vain Ridley Scottin Prometheus (2/12).

Ikävän kölli juttu, sillä ulkoisesti Oblivionissa on moni asia kohdallaan. Teknologinen iDesign edustaa tyylikästä Apple-tulevaisuutta valkoisine, pyöristettyine linjoineen. Vinkeiden lentodroidien liikkeissä on ihailtavaa sulavuutta. Jylhistä maisemista nyt puhumattakaan.

Silti on kumma idea, että Victoria pyörii high-tech-tukikohdassa korkokengissä ja muotileningeissä. Tosin Cruise näyttää koko elokuvan ajan olevan niin muissa maailmoissa, että ehkäpä ratkaisu on ollut ainoa keino pitää miekkonen hereillä.

Olisi mielenkiintoista nähdä elokuvasta versio, jossa Cruise olisi korvattu klapilla. Muuttaisiko ratkaisu filmin tunnesisältöä laisinkaan?

Ennen Oblivionin näkemistä olin jo autuaasti unohtanut Prometheuksen olemassaolon. Toivottavasti sama unhola koittaa pian myös tämän elokuvan osalta.

Toni Jerrman - 2 tähteä

ELOKUVA-ARVOSTELUT JATKUVAT PAINETUSSA LEHDESSÄ.

Mukana:

Star Trek Into Darkness - 2 tähteä
Iron Man 3 - 2 tähteä
Oz the Great and Powerful - 2 tähteä
Evil Dead - 3 tähteä
Warm Bodies - 3 tähteä
Mama - 2 tähteä