D'Moleyk - Apokalyptinen myyräsatu

D'Moleyk
Apokalyptinen myyräsatu

Miha Rinne on vuonna 1974 syntynyt peligraafikko ja -suunnittelija. Vapaa-ajallaan hän piirtää sarjakuvia, kuten alunperin Koululainen-lehdessä ilmestynyttä Lopunperä-tieteisfantasiaa, netin kautta leviävää Matkailua pelialalla -huumorisarjaa ja tässä Tähtivaeltajassa käynnistyvää D'Moleykia.

- Olen työskennellyt pelialalla vuodesta 1994. Olen päivät Housemarque-firmassa, jossa olen tällä hetkellä mukana vielä julkistamattomassa Sony-konsolipeliprojektissa. Töistä päästyäni ryntään Helsingin viimeiseen puhelinkoppiin ja sinkoudun sieltä ulos sarjakuvapiirtäjän hahmossa.

Sivulta 76 käynnistyvä D'Moleyk on Mihan sarjakuvista se kaikkein rakkain. Projekti, jonka toteuttamisesta hän on haaveillut jo parikymmentä vuotta.

- D'Moleykin tarina iskeytyi päähäni loppuvuodesta 1994. Inspiraation laukaisi Sentenced-bändin kappale Funeral Spring, joka kertoo keväällä saapuvasta talvesta ja kaiken elämän kuolemasta. Mieleeni ilmestyi vahva kuva pienestä karvaisesta olennosta ja hänen oudosta ystävästään, jotka yrittävät yhdessä selviytyä maailmanlopusta.

- Ensimmäisen käsikirjoituksen tein Amiga 500 -kotimikron tekstinkäsittelyohjelmalla. Hahmot olivat jo tuolloin lähes samannäköisiä kuin nyt. Itsetuntoni ei kuitenkaan tuolloin vielä riittänyt sarjakuvan toteuttamiseen. Pelkäsin, ettei siitä tulisi tarpeeksi hyvä.

- Kerroin tarinan synopsiksen Pertti "Fingerpori" Jarlalle vuonna 2012. Hän ihastui siihen ikihyviksi ja rohkaisi minua luonnostelemaan tarinan ensimmäisen sivun. Hänellä oli tuolloin tekeillä oma unelmaprojektinsa, Kapteeni Tserep, ja lähettelimme toisillemme näytiksi sivuja ja luonnoksia sitä mukaa, kun ne valmistuivat.

- En kuitenkaan saanut projektia kunnolla käyntiin ennen kuin sain samaisen vuoden syyskuussa residenssin Prahaan, jossa piirsin D'Moleykia kaikkiaan 15 sivua. Olut ja makkara tekee ihmeitä luovuudelle!

- Kuvailisin itse D'Moleykia apokalyptiseksi saduksi. Pyrin kerronnassa unenomaiseen sadun logiikkaan, vaikka tapahtumat sijoittuvatkin uskottavan arkiseen miljööseen Helsinkiin. Sarjassa yhteen sulautuvat niin realismi, scifi kuin fantasiakin. D'Moleyk muuten tarkoittaa "myyrien aikaa".

- En osaa sanoa, miksi minulla on pakkomielle juuri tähän tarinaan. Jostain syystä se vain pitää tehdä. Se on tällä hetkellä elämäni tärkein asia.

ENEMMÄN ASIAA D'MOLEYK-SARJAKUVASTA JA MIHA RINTEEN URASTA PAINETUSSA LEHDESSÄ. MUKANA MYÖS 14-SIVUINEN ENSIJAKSO TÄSTÄ HUIKEASTA TIETEISSARJAKUVAEEPOKSESTA.