Manga - Toinen kerta toden sanoo

Manga
Toinen kerta toden sanoo

Suosituimpia englanniksi käännettyjä mangoja on jo pitkään julkaistu uusiksi useampia pokkareita yhteen nitovina laitoksina. Parhaimmissa tapauksissa kierrätysversio myös korjaa emosarjansa erheet. Näin on käynyt mm. Kia Asamiyan Silent Möbiuksen ja Oh!greatin Tenjo Tengen kohdalla.

Taivas ja maa

Fanit vetivät herneen nenään, kun DC:n alainen CMX ryhtyi vuonna 2005 julkaisemaan Oh!greatin luomaa Tenjho Tenge -taistelumangaa. Lapsiystävällisyyden nimissä firma sensuroi sarjakuvaa ankaralla kädellä ja poisti siitä kaiken alastomuuden. Väliin ruutuja zoomattiin niin, että uhkaavaksi katsotut maitorauhaset jäivät kuvan ulkopuolelle, toisinaan hahmoille piirrettiin tökerösti rintaliivit ja alushousut. Jo ensimmäisestä pokkarista moisia temppuja löytyy yli kaksikymmentä.

Ratkaisu on outo, varsinkin jos ottaa huomioon, että Oh!great oli aiemmin niittänyt mainetta Eros Comixin julkaisemilla hc-pornosarjakuvilla, mm. Silky Whipillä. Miksi siis valita käännettäväksi manga, joka tuskin tulisi pysyttelemään hyvän maun rajoissa?

No, CMX meni nurin jo muutama vuosi sitten, mutta Tenge porskuttaa edelleen. Viz Signaturelta on juuri ilmestynyt täysin sensuroimaton Tenjo Tenge: Full Contact Edition -setti. Yhteentoista paksuun kirjaan koottu sarjakuva sisältää myös kuutisentoista värisivua per pokkari.

Todo High on todellinen taistelukenttä. Tappelijoiden paratiisissa ei tuhlata aikaa oppitunneilla istumiseen, vaan kaikki energia kulutetaan turnajaisissa, vapaaotteluissa ja taistelulajeihin erikoistuneiden kerhojen aktiviteeteissa. Jalat vipattavat ja nyrkit puhuvat, kun koululaiset ottavat jatkuvasti toisistaan mittaa.

Tarina käynnistyy suhteellisen yksinkertaista asetelmasta. Juken-klubin rosoinen tyttö- ja poikaporukka on helisemässä arkkivihollisensa, koulua johtavan Hallintoneuvoston kanssa. Reteät katutappelijat Bob ja Soichiro saavat kokea ensimmäisenä Neuvoston vihan. Naiskauneutta Jukenin joukkoihin tuovat timmit mimmit Maya ja Aya. Mutta onko heistäkään vastusta Neuvoston pääjehulle, Takayanagi-perheen supersoturille?

Sarjakuvan edetessä mukaan vyöryy yhä uusia henkilöitä, elementtejä ja juonikuvioita. Vähitellen paljastuu, että kaiken toiminnan takana piilee useita salaliittoja ja valtataisteluita, joiden juuret ulottuvat pitkälle historiaan. Yksi taho pyrkii luomaan voittamattoman taistelijan perikuvan, toinen hävittämään kaikki yliluonnollisia kykyjä hallitsevat nyrkkisankarit. Lopulta peliin astuvat jopa taivaita soittelevat jumalat ja demonit.

Oh!great leipoo luita murskaavien rähinöiden ympärille runollista filosofiaa ja mystiikkaa. Henkiset energiat ja elinvoimat, kuten ki ja chakra, ovat yhteenotoissa keskeisessä asemassa. Lisäksi tekstissä viljellään runsaasti sellaisia sanoja kuin totuus, rakkaus, toivo, anteeksianto, kohtalo, syntymä ja kuolema. Taistelijan polulla on voitettava omat henkiset rajansa ja kasvettava ihmisenä. Mutta mikä onkaan elämän ja nujakoinnin perimmäinen tarkoitus?

Tenjo Tenge on iskevää sarjakuvakerrontaa, jossa draama vedetään surutta yli kaiken järjellisyyden. Näin hurjapäistä mäiskettä lukee innoissaan, varsinkin kun taide on täyteläisestä herkkua – eikä kauniiden alastomien naisvartaloiden tarpeeton esittely kokonaisuutta ainakaan heikennä. Viimeisissä pokkareissa ote tosin karkaa Oh!greatin lapasesta ja juonikuvio muuttuu sekavaksi. Hyvän piirroksen ja ihastuttavan överien nyrkkikisailujen ansiosta sarjan jaksa silti kahlata räjähtävään loppuun saakka.

TONI JERRMANIN MANGA-ARTIKKELI JATKUU PAINETUSSA LEHDESSÄ.