Keinomaailman reunalla

Keinomaailman reunalla

Yksi asia on ainakin varma. Professori John Ronald Reuel Tolkien vihaisi Middle-earth: Shadow of Mordor -peliä!

Onneksi häneltä ei tarvitse kysyä. Kaltaiselleni Tolkien-fanille Shadow of Mordor kun on parasta, mitä Keski-Maan tiimoilta on pitkään aikaan tehty.

Kirjailijan kuoltua hänen luomansa maailma on jatkanut eloaan populaarikulttuurissa lukemattomilla eri tavoilla. Elokuvien, äänilevyjen, animaatioiden ja sarjakuvien lisäksi Tolkienin teokset ovat taipuneet myös lukuisiksi rooli- ja tietokonepeleiksi.

Jotkut niistä, kuten vuoden 1982 tietokonetekstipeli The Hobbit ja pöytäroolipeli Middle-earth vuodelta 1984, ovat alansa klassikkoja. Suurin osa oheistuotteista on kuitenkin löytänyt aivan oikeutetusti paikkansa historian roskakorista.

Erityisen huonosti peleiksi ovat kääntyneet Peter Jacksonin massiiviset sormusleffat. Pelit oli kuitenkin pakko tehdä, jotta rahaa saatiin lapioitua kassaan mahdollisimman paljon.

Kun siis uudesta Tolkien-tietokonepelistä ilmoitettiin, eivät odotukset olleet kovin korkealla. Joskus ne sokeatkin lisenssinhaltijat löytävät kuitenkin kultaisen jyvän, ja tällöin lopputulos on paljon viihdyttävämpi kuin osiensa summa.

Juuri sellainen on Monolith Productionin toteuttama Middle-earth: Shadow of Mordor (2014).

Mordorin varjossa

Peter Jacksonin kehnossa Hobitti – Viiden armeijan taistelu -elokuvassa (2014) on kohtaus, jossa valkoisen neuvoston velhot ajavat Sauronin joukkoineen Dol Guldurin linnakkeesta. Mutta minne Musta Valtias mahtoi sieltä suunnata? No tietysti takaisin Mordoriin – yli tuhannen vuoden maanpakolaisuuden jälkeen.

Koko tuon ajan Gondorin uljaat soturit ovat vartioineet Mordorin rajaa. Heidän tarkoituksenaan on ollut pitää örkit ja muut hirviöt turvallisesti aidan sisäpuolella, etteivät nämä pääsisi tekemään tuhojaan vapailla mailla. Ei ole vaikea arvata, mitä näille kuolevaisille miehittäjille tapahtuu, kun Iso paha saapuu kotiin kavereidensa kanssa.

Talion on yksi vartiomiehistä. Tyypillisestä kaavasta poiketen hän menettää ystäviensä, vaimonsa ja lapsensa lisäksi myös oman henkensä. Ydinperheen kaulat leikkaa mustien númenorilaisten kapteeni, Sauronin Musta Käsi. Hän yrittää suorittaa rituaalia, joka houkuttelisi edesmenneen haltiaruhtinaan hengen takaisin tuonpuoleisesta. Taika onnistuu, mutta hyvin eri tavalla kuin sen tekijä suunnitteli.

PETRI HILTUSEN OMINTAKEINEN MIDDLE-EARTH: SHADOW OF MORDOR -PELIESITTELY JATKUU PAINETUSSA LEHDESSÄ.