Sukupuolen tulevaisuus tieteiskirjallisuudessa

Sukupuolen tulevaisuus tieteiskirjallisuudessa
Cheryl Morgan

Yhteiskunnan tapa tulkita sukupuolta on tällä hetkellä jatkuvassa muutoksessa. Yhä useammat maat muovaavat lainsäädäntöään huomioimaan sukupuolen moninaisuutta. On vaikea ennustaa, mihin tämä lopulta johtaa. Sukupuoli-identiteetit kehittyvät yhtä nopeasti kuin niiden perässä pysymiseen pyrkivä lainsäädäntö.

Yksi tieteiskirjallisuuden oletetuista tehtävistä on kuvitella, millä tavoin tulevaisuuden yhteiskunta eroaa nykyisestä ja mitä vaikutuksia eroilla on. Ei ole yllättävää, että kirjailijat ovat tarkastelleet myös sukupuoleen liittyviä kysymyksiä. He ovat käsitelleet sellaisia aiheita kuin millaisia sukupuolia on, millaisia mahdollisuuksia kehittyvä lääketiede tuo, miten yhteiskunta sopeutuu ja millaisissa oloissa sukupuolen moninaisuus saa vapaasti kukoistaa.

Käsityksemme sukupuolesta muuttuu sitä mukaa, kun trans- ja intersukupuoliset yrittävät määritellä ja luoda sukupuoli-identiteettiään. Vapautuminen binäärisestä sukupuolijaosta mahdollistaa uusia tapoja käsittää itsensä. Kuinka paljon nämä identiteetit vielä kehittyvät?

Tieteisfiktio ei yleensä pyri ennustamaan tulevaa. Tästä on huomattavia poikkeuksia, kuten Arthur C. Clarke, joka oli kyllin hyvä tiedemies yrittääkseen. Muutaman kerran hän oli yllättävänkin oikeassa. Enimmäkseen tieteiskirjailijat eivät kuitenkaan yritä ennustaa, mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Usein he käyttävät kuviteltua maailmaa linssinä, jonka läpi tarkastella nykyhetkeä.

He voivat myös ekstrapoloida – tutkia yhteiskunnan ja teknologian trendejä ja pohtia, mitä voisi tapahtua tulevaisuudessa. Tässä artikkelissa käytetään jälkimmäistä lähestymistapaa. Esitellään tieteis- ja fantasiakirjailijoiden luomia yhteiskuntia sekä tarkastellaan, mitä voimme oppia näistä kuvitteellisista maailmoista.

Haparoiva alku

Vielä vähän aikaa sitten käytännössä yksikään tieteiskirjailija ei tiennyt juuri mitään trans- tai intersukupuolisista ihmisistä. Tästäkin on muutamia poikkeuksia, kuten Samuel R. Delany, joka New Yorkissa asuvana mustana homona oli yhteydessä paikalliseen queer-kenttään jo 1900-luvun lopulla. Tämän ansiosta hän pystyi kirjoittamaan transihmisistä asiantuntevasti. Suurin osa kirjailijoista tarttui aiheeseen kuitenkin ilman ensikäden tietoja.

Hyvä esimerkki tästä on John Varleyn kirjoittama Steel Beach -romaani (1993), jota cis-sukupuoliset usein kutsuvat oivaltavaksi ja uraauurtavaksi teokseksi. Varleyn tulevaisuuden maailmassa on yksi muutosprosessi, The Change. Kauniista naisesta tulee machomies, tai toisinpäin. Näin ei tapahdu todellisuudessa, ellet satu olemaan pr-tiimin tukema Caitlyn Jenner.

Varley ei ollut täysin naiivi. Hän oli tietoinen homoseksuaaleista, joten kirjan maailmassa oli myös mahdollista muuttua neitihomosta rekkalesboksi, mutta enempään hänen mielikuvituksena ei riittänyt. Onneksi tilanne on sittemmin parantunut.

CHERYL MORGANIN HIENO ARTIKKELI JATKUU PAINETUSSA LEHDESSÄ.