Pääkirjoitus

Monikulttuurisuus on rikkaus, joka tuo mukanaan uusia tapoja nähdä, ymmärtää ja tulkita meitä ympäröivää todellisuutta – samaan tapaan kuin hyvä tieteiskirjallisuus.

Tämä vaikuttaisi unohtuneen niin surullisilta koiranpennuilta kuin monilta peruspoliitikoiltakin. He tuntuvat purkavan omat pelkonsa ja epävarmuutensa vihaan ja kaipaavan yhteiskuntaa, jossa naiset pysyttelevät hellan ja nyrkin välissä eikä erilaisia ihmisiä ole olemassakaan.

Tai maailmaa, jossa tieteiskirjallisuus on ainoastaan kehnosti kirjoitettua viihdetauhkaa jykeväleukaisista amerikkalaissankareista, jotka viipottavat pitkin galakseja ja lahtaavat kaikki arjalaisnormeista poikkeavat elämänmuodot.

Tähtivaeltaja on jo vuosikymmenet taistellut huru-ukkojen kivikautisia käsityksiä vastaan ja tutkaillut tieteiskirjallisuuden koko kenttää mahdollisimman laaja-alaisesti. Samalla tiellä jatketaan myös tässä numerossa, jossa esitellään niin monikulttuurisesta taustasta ponnistava Sofia Samatar kuin suomalaisista kansantaruista aiheensa ammentava Juha Jyrkäs.

Samatar on taitava kielenkäyttäjä, joka hyödyntää tarinoissaan useiden eri kulttuurien perinteitä. Hänen tyyliään kuvastaa hienosti nyt suomennoksena julkaistava, lukuisia palkintoehdokkuuksia napannut Tarinoita häviäjille -novelli.

Riehakkaana runoilijana ja sähkökannelta veivaavana rokkikukkona mainetta niittänyt Jyrkäs vääntää puolestaan tekstiä, jossa yhdistyvät kalevalalainen poljento, barbaarifantasiasta tuttu väkivaltakuvasto sekä hevisanoitusten asenne.

Luutuneet käsitykset saavat huutia myös Cheryl Morganin artikkelissa, joka käsittelee tieteiskirjallisuuden tapoja tutkia sukupuoli-identiteetin yhä moninaisemmiksi käyviä ilmenemismuotoja.

Mitä muuta? Kari Sihvosen Tohtori L suorittaa ensiesiintymisensä Tähtivaeltajan sivuilla. Pekka Mannisen piirtämissä Uniaika-stripeissä tutustutaan kolmen tunnetun suomalaisen sarjakuvataiteilijan yöllisiin visioihin. Sekä tietenkin runsaasti mielenkiintoisia kirja-, elokuva- ja sarjakuva-arvosteluja.

Seuraavassa numerossa esiin nostetaan mm. nigerialais-amerikkalainen kirjailijatähti Nnedi Okorafor.