Pääkirjoitus

Englanninkieliset spekulatiivisen fiktion julkaisuareenat pysyivät vuosikymmeniä ulkopuolisilta suljettuina leikkikehinä. Niihin ei ollut pääsyä kuin Yhdysvalloista ja Isosta-Britanniasta ponnistavilla kirjailijoilla.

Viime vuosina tilanne on parantunut huomattavasti. Yhä useampi merkittävistä, englanniksi julkaistavista kirjailijoista on kotoisin maailman muilta kolkilta. Osa heistä jopa Suomesta, kuten Hannu Rajaniemi, Johanna Sinisalo ja Leena Krohn.

Monikulttuurisuus on siis vihdoin aidosti valttia tieteis- ja fantasiakirjallisuudessa. Samalla esiin on astunut useita vahvoja naiskirjailijoita.

Kehitys on näkynyt myös Tähtivaeltajan sivuilla. Valokeilaan on vastikään nostettu mm. ranskalais-vietnamilainen Aliette de Bodard, karibialaissyntyinen Nalo Hopkinson, ruotsalainen Karin Tidbeck sekä latvialainen Tom Crosshill. Tässä numerossa kehään hyppää eteläafrikkalainen Lauren Beukes.

Beukes iskeytyi suuren yleisön tietoisuuteen hienoilla Moxyland ja Zoo City -romaaneillaan. Älykkäät tarinat tykittävät lukijan eteen nopeavauhtista kerrontaa, kiehtovia henkilöhahmoja sekä huumaavia tapahtumapaikkoja. Näiden opusten seurassa ei aika käy pitkäksi.

Sama huomio pätee myös sivulta 24 käynnistyvään novellikäännökseen Unathi ja mustat hiuspallot. Se ammentaa villin menonsa aihelmat japanilaisesta populaarikulttuurista. Punk-lolita-tyyliä! Lonkerohirviöitä! Taisteluhaarniskoja! Monsterihiuksia! Hipsteritaiteilijoita!

Beukesin tuotantoon on nyt muutenkin helppo tutustua, sillä hänen kolmas romaaninsa, aikamatkaileva sarjamurhaajatrilleri Säkenöivät tytöt, on juuri ilmestynyt suomeksi.

Uusia kotimaisia naiskirjailijoita käsittelevä artikkelisarjamme saa jatkoa. Esittelyvuorossa on Ristiinassa asuva Helena Waris. Hän on voittanut jo kaksi vuoden parhaalle kotimaiselle fantasiaromaanille jaettavaa Kuvastaja-palkinto.

Wariksen suomalaiskansallisiin mytologioihin pohjaava Pohjankontu-trilogia hehkuu juurevaa, yksityiskohdiltaan rikasta kerrontaa.

Ota lisäksi haltuusi Otto Sinisalon analyysi Rick Remenderin käsikirjoittamasta Uncanny X-Force -sarjakuvasta. Tästä ei supersankari-ilmiön moraalisten ulottuvuuksien perkaus enää nerokkaammaksi muutu.

Paras kulttuuri on Tähtivaeltajasta tehty!