• Pääkirjoitus

  Body: 

  Englanninkieliset spekulatiivisen fiktion julkaisuareenat pysyivät vuosikymmeniä ulkopuolisilta suljettuina leikkikehinä. Niihin ei ollut pääsyä kuin Yhdysvalloista ja Isosta-Britanniasta ponnistavilla kirjailijoilla.

  Viime vuosina tilanne on parantunut huomattavasti. Yhä useampi merkittävistä, englanniksi julkaistavista kirjailijoista on kotoisin maailman muilta kolkilta. Osa heistä jopa Suomesta, kuten Hannu Rajaniemi, Johanna Sinisalo ja Leena Krohn.

 • Sisällys

 • Uutiset

  Body: 

  Tulleet sarjikset

  Gotham Central -sarjan (1/12) parissa työskennelleet Greg Rucka ja Michael Lark ovat pistäneet kehiin scifistisen Lazaruksen ensimmäisen numeron.

  Tuloerot ovat kasvaneet ja ihmiskunta on jakautunut kolmen kastiin: kaiken omistaviin Perheisiin, heidän palkollisiinsa sekä arvottomiin ihmisjätteisiin. Köyhälistöä on satoja tuhansia yhtä eliitin jäsentä kohden.

 • Lauren Beukes

  Body: 

  Lauren Beukes
  Säkenöivä nainen

  Etelä-Afrikan Cape Townista ponnistaa spekulatiivisen fiktion tuoreista tähdistä se kaikkein taitavin, Lauren Beukes.

  Beukes on eteläafrikkalaisen scifin uusi airut. Jo hänen toinen kirjansa, Zoo City (2010), nappasi arvostetun Arthur C. Clarke -palkinnon. Harvan kirjailijan esikoisteoksen pohjalta järjestetään myöskään novellikilpailua. Vielä harvempi saa julkiset kehut maansa parlamentissa.

 • Kirja-arvostelut

  Body: 

  Peter Watts
  Sokeanäkö

  Blindsight
  Suom. J. Pekka Mäkelä. Gummerus

  Peter Watts tarraa lukijaa kraivelista ja nakkaa hänet armotta altaan syvään päähän heti kättelyssä.

  Päähenkilö herää aluksessa, joka oli matkalla Oortin pilveen, mutta onkin päätynyt Kuiperin vyöhykkeelle. Etäisyyttä aurinkoon on yli puoli valovuotta. Alus on omillaan. Periltä löytyy Jupiteria huomattavasti massiivisempi planeetta, jonka ylemmissä kaasukehissä rakentuu jotain valtavaa. Sen olemus täytyy selvittää, päättää alusta johtava vampyyri.

 • Sarjakuva-arvostelut

  Body: 

  Zum Teufelin julkaisema Kapteeni Hyperventilaattorimies -albumi pommittaa lukijansa takaisin 1980- ja 1990-luvuille. Silloin joskus siellä jossakin nuoret miehet Markku Uusitalo ja Anssi Rauhala alkoivat suunnitella muutaman sivun mittaista Kapteeni Hyperventilaattorimies pelastaa joulun -sarjakuvaa. Samalla he tulivat käynnistäneeksi jotakin, jonka tulevia mittasuhteita tai muotoa he tuskin osasivat aavistaa.

 • DVD-arvostelut

  Body: 

  Antiviral
  (UK-versio)

  Vanha sanonnan mukaan omena ei puusta kauas putoa. Tämä pätee myös Cronenbergien perheeseen. Brandon-pojan Antiviral-elokuva (2012) tuo näet ensimmäisenä mieleen David-isän mestarillisen tuotannon. Erityisesti sellaiset hyytävän kliiniset fetisismikuvaukset kuin Dead Ringersin (1988) ja Crashin (1996).

 • Helena Waris

  Body: 

  Helena Waris
  Pohjankonnun valtiatar

     
  Helena Waris on onnistunut siinä, missä moni on mennyt metsään: kirjoittamaan suomalaiskansallisista aineksista ammentavaa omintakeista fantasiaa aikuisille.

  Pohjankontu-trilogian aloittavan Uniin piirretty polku -romaanin (2009) kansiliepeessä lukijaa tuijottaa punertavatukkainen, hymyilevä nainen. Kuva esittää Helena Warista, Ristiinassa asuvaa puutarhuria ja perheenäitiä.

 • Elokuva-arvostelut: Kick-Ass 2

  Body: 

  Kick-Ass 2

  Matthew Vaughnin ohjaama ensimmäinen Kick-Ass-elokuva (TV 2/10) leipoi Mark Millarin ja John Romita Jr.:n kyynisestä sarjakuvasta hauskan överin sankarirallin. Toisesta osasta vastaava Jeff Wadlow ei onnistu aivan yhtä hyvin, vaikka lopputulos onkin vaivattoman viihdyttävä.

 • D'Moleyk-näyte

 • Sarjakuva-arvostelut, taittonäyte