Hannu Rajaniemi - Kvanttivarkaan jäljillä

Tapasin Edinburghissa asuvan suomalaisen Hannu Rajaniemen ensimmäistä kertaa Glasgow'ssa, kun siellä järjestettiin Worldcon vuonna 2005. Tätä ennen olin bongannut hänen tulevaisuuden deittailua kuvaavan novellinsa Shibuya no Love nettilehti Futurismicin sivuilta. Rajaniemen nimi vilahti myös Portin kilpailun kunniamainittujen listalla ja herätti uteliaisuuteni.

Tapaamisessa minulle välittyi kuva määrätietoisesta kirjoittajasta, joka tietää mitä ja miten haluaa kirjoittaa ja jolla on tarpeeksi kykyä toteuttaa suunnitelmansa. Rajaniemi on hyvin verkostoitunut, hän seuraa niin tieteen kuin kaunokirjallisuuden kehitystä ja ennen kaikkea osaa kirjoittaa kovaa science fictionia suvereenisti.

 

 

Rajaniemen novelleja yhdistää helppolukuisuus: ne ovat vetävästi ja lukijaystävällisesti kirjoitettuja, kovaan tieteeseen nojaavia kunnianhimoisia spekulaatioita. Henkilöhahmojen motiivit ovat hyvin perusteltuja ja heidän ihmisyytensä raadollisinekin piirteineen kuultaa toiminnasta ja teoista läpi. Rajaniemi käyttää ideoita säästelemättä, eikä runsaudensarvi tunnu ehtyvän.

Vuonna 2008 Rajaniemi räjäytti pankin: julkisuuteen tuli tiedote kolmen kirjan sopimuksesta brittikustantamo Gollanczin kanssa. Saman kustantajan leivissä ovat mm. Joe AbercrombieAdam RobertsAlastair Reynolds jaGwyneth Jones. Eikä siinä kaikki. Vuonna 2009 Rajaniemen novelli His Master's Voice julkaistiin Gardner Dozoisin toimittamassa, erittäin arvostetussa The Year's Best Science Fiction 26 -teoksessa (Englannissa nimellä The Mammoth Book of Best New SF 22).

Rajaniemen kykyjen nimeen vannovat myös Cheryl Morgan ja Charles Stross, joka toteaa blogissaan pitävänsä Rajaniemeä itseään parempana kirjailijana. Täällä meillä Suomessa Gummerus on hankkinut trilogian julkaisuoikeudet, joten juuri brittiensi-iltansa saanut esikoisromaani The Quantum Thief ilmestyy suomeksi keväällä 2011 nimellä Kvanttivaras. Ensi vuonna kirja julkaistaan myös Yhdysvalloissa Tor-kustantamon kautta. Kasassa on selvästikin ainutlaatuisen menestystarinan ainekset!

LAAJA HANNU RAJANIEMI -ARTIKKELIKOKONAISUUS JATKUU TÄHTIVAELTAJA 3/10:ssä. Mukana mm. Anne Leinosen tekemä haastatteluartikkeli, Tero Ykspetäjän The Quantum Thief -analyysi, näyte Kvanttivaras-romaanin suomennoksesta sekä Rajaniemen uunituore novelli!!!