Pääkirjoitus

Suomi-kummalla menee lujaa.

Pasi Ilmari Jääskeläisen Lumikko-romaanin brittiversio The Rabbit Back Literature Society on kerännyt ylistäviä arvioita merkittävissä medioissa. Lisäksi kirjan oikeudet on myyty jo mm. Yhdysvaltoihin, Saksaan, Ranskaan, Italiaan ja Espanjaan.

Emmi Itärannan esikoisteos Teemestarin kirja, eli Memory of Water, ilmestyy puolestaan pian niin Yhdysvalloissa, Britanniassa kuin Australiassakin. Asialla on iso HarperCollins-kustantamo ja ensipainokset sen mukaisia.

Eikä tässä vielä kaikki, sillä Johanna Sinisalolta on julkaistu englanniksi jo kolmas romaani, The Blood of Angels. Ja Leena Krohnin tuotanto valloittaa paraikaa maailmaa Tainaronin ja Daturan siivin.

Nyt eletään toivossa, että näiden tienraivaajien perässä markkinat aukenevat myös muille tekijöille. Potentiaalisia nimiä ainakin riittää: Tiina Raevaara, Jenny Kangasvuo, Anne Leinonen, Sari Peltoniemi, Viivi Hyvönen, Maarit Verronen ja niin edelleen.

Tätä odotellessa tuorein Tähtivaeltaja tarjoilee kiehtovaa luettavaa ulkomaiden suunnasta.

Siilo-romaanillaan mittavia myyntilukuja tahkonut Hugh Howey avautuu Kimmo Lehtosen haastattelussa menestyksensä salaisuuksista sekä kirjojensa syvemmistä merkityksistä. Siilo-trilogian toinen osa, Shift, ilmestyy suomeksi alkusyksystä.

Tähtivaeltaja-palkittu Hal Duncan on jälleen aktivoitunut julkaisurintamalla. Katulapsista kertovia upeita Scruffians-tarinoita on luettavissa teoksissa Fabbles: 1 ja The Taking of the Stamp. Nyt näiden reteiden heittiöiden elämään pääsee tutustumaan myös suomeksi sivulta 18 alkavassa Rähjäkit-novellissa.

Huhtikuussa Duncanilta on tulossa spekulatiivisen kirjallisuuden teoreettisiin malleihin vimmaisella innolla paneutuva tietokirja Rhapsody: Notes on Strange Fiction.

Duncan saapuu suomalaisen yleisön eteen 14. kesäkuuta, jolloin Tähtivaeltaja-päivä valtaa Helsingin Dubrovnik Lounge & Lobbyn. Muista merkitä ajankohta kalenteriisi, sillä luvassa on scifististä asiaa ja hubaa koko päivän edestä. Lisätietoja ohjelmasta naputetaan nettisivuillemme loppukeväästä.

Mitäs vielä? Perinteinen sarjakuvavuosiartikkeli paljastaa parhaat englanniksi julkaistavat sarjakuvat, Kutzpah-palstalla esitellään brittimestareiden Doctor Who -romaaneja ja Petri Hiltunen hehkuttaa eeppistä avaruusoopperapeliä. Sekä paljon muuta.

Rööki, karhu, scifi ja rock. Ei elämää ilman!