Sarjakuva-arvostelut

Kauhua, kauneutta ja hurttia huumoria. Niistä on hyvä sarjakuva tehty. Vanhan viisauden todentaa myös Egmontin julkaisema Shokki – Tekijänä Richard Corben osa 1 -kirja.

Upeaan teokseen on koottu yli 150 sivua Richard Corbenin Creepy- ja Eerie-lehtiin tekemiä sarjakuvia 1970-luvun alkupuolelta. Juuri näissä lyhäreissä mestaritaiteilija pääsi kehittelemään maalauksellista väripalettiaan sekä hiomaan omaperäistä piirrosjälkeään. Niinpä kirja on visuaaliselta anniltaan yhtä juhlaa – varsinkin kun painojälki on noin miljoona kertaa parempi kuin alkuperäisissä lehdissä.

Pääosa opuksen tarinoistakin on täyttä terästä, vaikka käsikirjoittajakaarti on äimistyttävän laaja. Perinteiseen Shokki-tyyliin paha saa palkkansa mitä riemastuttavampien käänteiden myötä. Hullua hurmetta ja koskettavia tragedioita aivan vyöryy paperille olivat keskiössä sitten ihmissudet, velhot tai lihaksi tullut viha.

Valkean joulun hilpeinä hetkinä kaupungin sivukujilla riehuu punanuttuinen tappaja lihakirveineen. Kirjoja keräilevän vanhuksen kellarissa vaanii vaativa kirjatoukka. Ja Khartukan temppelin kammokammiossa muumio iskee silmänsä kauniiseen haudanryöstäjään.

Kirja taipuu myös hurmaavan tieteisfiktion suuntaan Juudas- ja Enkeli loitolla helvetistä! -tarinoissa. Juudaksessa avaruusmuukalaisten invaasio uhkaa Maapalloa ja ihmiskunnan ainoa toivo lepää voitontahtoisen pelkurin harteilla. Myykö pyrkyri tulevaisuutemme pelastaakseen oman nahkansa?

Palkkasoturi Hard John Apple ei ole mikään enkeli, vaan mies, jolla on päämäärä. Suuren tuhon jälkeisissä maisemissa hän on ominut Kansasin osavaltion etupihakseen ja siivoaa nyt paikkoja mittavan asearsenaalinsa turvin. Taivaaseen heitetään jopa lammella kujeilevat alastomat nymfineidot, sillä geenimömmöjen lisääntyminen on pysäytettävä – lihan iloista viis.

"Piankin hän voisi aloittaa tappamisen ihan vakavissaan."

TONI JERRMANIN SARJAKUVA-ARVOSTELUT JATKUVAT PAINETUSSA LEHDESSÄ.

Mukana mm:

Sillage: Ihmisluonto
Kuolema: Elämisen kallis hinta
Oikeuden Puolustajat
Conan palkkasoturi
Vain pahaa unta
Perkeros
Lintu Mustasiipi: August von Essenin seikkailut
Tunnel Ground: Maanalainen aamunkoitto
Linnavainio 1
Peräsmiehen poika 1
Nani III + IV: Queen of the Jungle
Timo
Matkailua pelialalla
Grandville
Olipa kerran Ranskassa – Suuri gangsterisota: Poliisi ja kunnia
Alix: Baabelin torni
Natasha: Menneisyyden katse
Yoko Tsuno: Ametistin kirous
White Cube
Mad Tea Party
Autoerotiikkaa
Teräsbetonimetsä
Gore: Honour and Brains