• Pääkirjoitus

  Body: 

  Vuoden viimeinen Tähtivaeltaja on sisältönsä puolesta kallellaan avaruus-scifin suuntaan.

  Kryosohvan uumenissa ronkitaan kanadalaiskirjailija Peter Wattsin villisti aaltoilevia aivopoimuja. Tietoisuus heittää häränpolkkaa ja avaruusalus syöksyy mustaan aukkoon, kun häkellyttävän vieraita elämänmuotoja romaaneissaan kuvannut mies avaa suunsa.

 • Sisällysluettelo

 • Uutiset

  Body: 

  Worldcon Suomeen

  Yritys saada vuoden 2015 tärkein tieteiskulttuuritapahtuma, Worldcon, Suomeen ei aivan toteutunut. Kisa oli kova, ja lopulta Helsinki hävisi Yhdysvaltain voittoisalle Spokanelle vain äänin 645–610.

  Kampanja lisäsi rutkasti kiinnostusta suomalaiseen sf-fandomiin, joten nyt yritetään uudestaan. Tällä kertaa tavoitteena on vuosi 2017, jolloin vastassa ovat ainakin Kanadan Montréal ja Japanin Tokio.

 • Peter Watts - Kryosohva

  Body: 

  Tähtivaeltajan kryosohvalla
  Peter Watts

  Kanadalainen Peter Watts on yksi kiinnostavimmista modernin kovan scifin kirjoittajista. Hänen huikeat visionsa huokuvat ihmeen tuntua, oli kyse sitten Rifters-trilogian syvien merien psykoottisista kyborgeista tai Sokeanäkö-romaanin geneettisesti henkiin herätetyistä vampyyreistä.

 • Kirja-arvostelut

  Body: 

  Johanna Sinisalo
  Auringon ydin

  Teos

  Auringon ydin polttaa kuin miljoonan scovillen chili.

  Johanna Sinisalon kuudennessa romaanissa eletään vaihtoehtohistoriallisessa lähitulevaisuuden Suomessa. Maassa, joka on kulkenut omia polkujaan, erossa ympäröivistä rappiodemokratioista. Terveysviranomaisten johtamassa valvontaonnelassa valtio ei ole olemassa kansalaisia varten. Ihmisarvon määrittää se, kuinka hyödyllinen yksilö on hallinnon näkökulmasta.

 • Sarjakuva-arvostelut

  Body: 

  Kauhua, kauneutta ja hurttia huumoria. Niistä on hyvä sarjakuva tehty. Vanhan viisauden todentaa myös Egmontin julkaisema Shokki – Tekijänä Richard Corben osa 1 -kirja.

 • Dvd-arvostelut

  Body: 

  Doctor Who: Spearhead from Space
  (UK-versio, blu-ray)

  "Kukaan ei tiennyt, milloin tuttu käsi putoaisi paikoiltaan paljastaen autonin ranneaseen."

  Jokainen itseään kunnioittava Doctor Who -televisiosarjan ystävä on tietenkin hankkinut modernit Tohtori-kaudet 5–7 itselleen ylivoimaisessa blu-ray-muodossa. Tätä vanhempien jaksojen katsastaminen teräväpiirtolaadulla onkin sitten huomattavasti vaikeampaa, koska niitä ei ole alunperinkään kuvattu kokonaan filmille.

 • Lois McMaster Bujold -artikkeli

  Body: 

  Lois McMaster Bujold
  Genret iloisesti sekaisin

  Yhdysvaltalainen kirjailija Lois McMaster Bujold (s. 2.11.1949) on voittanut viisi Hugo-, kolme Nebula- ja kolme Locus-palkintoa. Hugo-ehdokkaana hän on ollut peräti kaksitoista kertaa. Tästä huolimatta hän on yllättävän aliarvostettu tekstinikkari. On jopa väitetty, että hänen romaaninsa eivät ole tarpeeksi kovaa scifiä ja että niissä on liikaa romantiikkaa – että näin viihdyttävät tarinat eivät voi olla hyvää kirjallisuutta. Moiset kommentit kertovat kuitenkin enemmän lausujastaan kuin Bujoldin tuotannosta.

 • Keinomaailman reunalla

  Body: 

  Crossover-termiä käytetään tarinasta, jossa kaksi tai useampi omissa universumeissaan seikkaileva hahmo kohtaa toisensa. Suomeksi sanan voisi kääntää vaikkapa ”rajanylitykseksi”.

  Marvelin ja DC:n supersankarit kansoittavat omia maailmojaan, joissa heidän kuuluukin törmätä muihin saman tallin asukkeihin. Harvemmin kustantamot päättävät yhdistää voimansa ja katsoa, mitä tapahtuisi, jos vaikkapa Hulk taistelisi Teräsmiestä vastaan. Näistä tarinoista syntyy valitettavan usein väsähtäneitä kompromisseja, joissa kumpikaan kilvoittelijoista ei pääse selkeästi niskan päälle.

 • Elokuva-arvostelut

  Body: 

  The Hunger Games: Catching Fire
  - Nälkäpeli: Vihan liekit

  Ensimmäinen Hunger Games -leffa (TV 2/12) oli ihan kelvollinen nuorisodystopia, josta löytyi jopa aitoa yhteiskuntakriittistä otetta. Francis Lawrencen ohjaama kakkosjakso iskee puolestaan kirveensä pahasti kiveen. Pääsyy lienee trilogian keskimmäisen osan yleinen dilemma: tarjolla on pelkkää vanhan kertausta ja tulevan pohjustusta. Sama vika vaivaa myös Suzanne Collinsin alkuperäistä romaania.

 • Dean Clayton -taittonäyte

 • Teräslilja-näyte

 • Gomorra-näyte

 • Peter Watts -foto