Dvd-arvostelut

Doctor Who: Spearhead from Space
(UK-versio, blu-ray)

"Kukaan ei tiennyt, milloin tuttu käsi putoaisi paikoiltaan paljastaen autonin ranneaseen."

Jokainen itseään kunnioittava Doctor Who -televisiosarjan ystävä on tietenkin hankkinut modernit Tohtori-kaudet 5–7 itselleen ylivoimaisessa blu-ray-muodossa. Tätä vanhempien jaksojen katsastaminen teräväpiirtolaadulla onkin sitten huomattavasti vaikeampaa, koska niitä ei ole alunperinkään kuvattu kokonaan filmille.

Tästä totuudesta on yksi poikkeus, vuonna 1970 valmistunut neliosainen Spearhead from Space. Kyseessä on monin tavoin klassinen pläjäys: kolmannen tohtorin, Jon Pertween, ensiesiintyminen on myös ensimmäinen kerta, kun sarja saapui televisioon värillisenä. Lisäksi vuonna 1976 suomennettu, scifi-nuorison aivot räjäyttänyt Terrance Dicks -romaani Tohtori Kuka ja autonien hyökkäys, perustuu juuri tähän tuotokseen!

Ulkoavaruuden uhkiin erikoistunut kansainvälinen armeijayksikkö UNIT on helisemässä. Essexin metsiin putoaa jo toinen oudosti käyttäytyvä meteorikuuro. Paikalle ilmestyy myös sininen poliisikoppi. Siitä kaatuu ulos mies (Pertwee), joka ei muistuta lainkaan UNIT-eversti Lethbridge-Stewartin (Nicholas Courtney) tuntemaa Tohtoria.

Kimuranttia tapausta kutsutaan tutkimaan meteoriittien erikoistuntija, tohtori Liz Shaw (Caroline John). Pätevä nainen suhtautuu everstin naurettaviin avaruuspölinöihin kirpeän kriittisesti.

Samaan aikaan salametsästäjä Sam Seeley (Neil Wilson) löytää metsästä ihmeellisen, valoa sykkivän esineen, ja nukkesuunnittelija Harry Ransome (Derek Smee) saa huomata työpaikkansa muuttuneen merkittävästi hänen Amerikan matkansa aikana. Aiemmin lukuisia ihmisiä työllistänyt tehdas on automatisoitu, ja pikkutytöille suunnattujen lelujen sijaan liukuhihnoilla valmistuu muovikasvoisia mannekiineja sekä korkea-arvoisia virkamiehiä esittäviä vahahahmoja…

Robert Holmesin käsikirjoittama Spearhead from Space on Doctor Who -tarinoiden aatelia. Mukana on rutkasti ihmeen tuntua herätteleviä aineksia, moniin suuntiin kurkottelevia ideoita sekä mieleenpainuvia kohtauksia. Kerronta on sekä jännitteellistä että vetävää, eikä huumoria ja hyvää sanailuakaan ole unohdettu. Lisäksi hauskalla tavalla pramea Pertwee ottaa Tohtorin roolin kerralla omakseen.

Näyttelijöistä erityishuomion ansaitsee Caroline John, jonka tulkitsemassa Liz Shaw'ssa on enemmän munaa kuin monessa muussa Tohtorin kumppanissa yhteensä. Shaw on älykäs tiedenainen, joka ei kuvia kumartele. Niinpä hän pärjää mainiosti jopa kaiken kokeneen ajan herran rinnalla. Vahvan hahmon siirtäminen sivuun vain yhden kauden jälkeen kuuluukin sarjan tuottajien pahimpiin virhearviointeihin.

Doctor Who viettää tänä syksynä 50-vuotispäiviään. Spearhead from Space -blu-ray on mitä onnistunein tapa juhlistaa tohtorin pitkää uraa.

"Häntä kiinnosti vain yksi asia – Tardisin ja sen avaimen löytäminen ja matkojensa jatkaminen halki Ajan ja Paikan."

    Leffa ••••
    Kuva ••••
    Lisät •