• DVD-kuva

  Body: 

  Shock Treatment
  - 25th Anniversary Edition
  (USA-versio)

  "You're not looking at a king, you're looking at an ace!"

  Hoplaa, Denton! Vuosien kiihkeän odotuksen jälkeen myyntiin on vihdoin saapunut dvd-versio Richard O'Brienin ja Jim Sharmanin maanmainiosta Shock Treatment -musikaalista (1981). Elokuvasta, joka kestää vähintäänkin yhtä tiuhaa katselua kuin parivaljakon aiempi täysosuma, The Rocky Horror Picture Show (TV 2/87, 2/88 & 4/00).

     

 • Elokuvat

  Body: 

  Eragon

  Nyt olisi lakimiehille töitä! Christopher Paolinin samannimiseen romaaniin (TV 2/05) perustuva fantasialeffa Eragon on plagioinut kaikki aineksensa suoraan Tähtien sodasta ja Sormusten herrasta. Näistä lähtökohdista se vääntää infantiilin ja onttoutta kumisevan oksennussörsselön, joka loukkaa verisesti niin alkuperäisten tarinoiden tekijöitä kuin kaikenikäisiä katsojiakin.

  Alagësiassa eletään kovia aikoja. Oikeutta ja tasa-arvoa puolustaneet lohikäärmeet uljaine ratsastajineen on tapettu sukupuuttoon. Paha kuningas Galbatrorix hallitsee maailmaa varjomaagi Durzan avustuksella, ja viimeiset kapinalliset haltiat, kääpiöt ja ihmiset ovat paenneet vuoriston suojiin. Sotilaat partioivat kylänraitteja.

 • Haudan partaalle

  Body: 

  On vain yksi oikea tapa kirjoittaa romaani, eikö niin? Tarinaa kuljetetaan eteenpäin enemmän tai vähemmän lineaarisesti, alusta loogiseen päätepisteeseensä, vai kuinka? No ei.

  Ainakaan amerikkalainen Mark Z. Danielewski ei ajattele näin rajoittuneesti. Tämä vuonna 1966 syntynyt puolalaisen elokuvaohjaaja Tad Z. Danielewskin poika ilmaantui lukijoiden tietoisuuteen vuonna 2000 julkaistulla esikoisromaanillaan House of Leaves - josta tuli nopeasti bestseller Jenkeissä. Melkoinen saavutus, kun ottaa huomioon, minkälaisesta kirjasta oikein on kyse.

 • Kari Nenonen - Kvanttivaahtoa ja enkelinpölyä

  Body: 

  Suomen Mr. Kauhu, kirjailija Kari Nenonen, poistui autuaammille metsästysmaille 19.11.2006 vuosia jatkuneen sairastelun jälkeen. 1949 syntynyt Nenonen oli tuottelias lukemistolehtien kirjoittaja ja modernin suomalaisen kauhukirjallisuuden johtotähti.Nimettömänä tai nimimerkin suojissa julkaistuja viihdelukemistoja Nenonen ehti kirjoittaa lähes 20 vuoden ajan, noin 1970-luvun puolivälistä lähtien. Hänen kynästään syntyi lukematon määrä romanttisia lääkärisarjoja, eksoottisia rakkauskertomuksia ja kovapintaisia lännenseikkailuja (mm. Finnwestiä ja lähes kaikki Hulkkoset).Kauhufanit Nenonen kaappasi kelkkaansa 1980-luvun alussa ilmestyneellä viisiosaisella Hämärän rajoilla -sarjalla. Pääosin Suomeen sijoittuvat, vetävät kauhukertomukset herättivät laajaa kiinnostusta, mikä osaltaan mahdollisti sen, että Nenonen siirtyi kirjoittamaan romaaneja omalla nimellään.

 • Antikuvat

  Body: 

  Alastair Reynolds
  Lunastuksen arkki
  (Redemption Ark)
  (Suom. Hannu Tervaharju. Like)

  Lunastuksen arkki on kolmas romaani Alastair Reynoldsin barokkisten avaruusoopperoiden sarjassa. Tiiliskivi kutoo yhteen edellisten osien, Ilmestysten avaruuden (TV 3/03) ja Kuilukaupungin (4/04), tapahtumia ja henkilöitä sekä viittaa vielä suomentamattoman Galactic North -novellikokoelman kertomuksiin. Kirja toimii silti, vaikkeivat nämä tekstit olisi tuttuja, sillä keskeisten käänteiden taustat avataan riittävän selkeästi - tosin aiempien seikkailujen tunteminen tuo kokonaisuuteen maittavia lisätasoja.

 • Kutzpah

  Body: 

  Kirjailijan ensimmäinen romaani on aina oma lukunsa. Genrekirjoissa se saattaa tarkoittaa ideaköyhyyttä, joka osoittaa lajityypin huonoa tuntemusta, tai yliyritteliästä Aivan Kaiken yksien kansien väliin ahtamista. Esikoisteoksissa on ymmärrettävästi nähtävissä myös niin tyylin kuin äänen hakemista sekä puhdasta, pidäkkeetöntä intoa luoda jotain omaa.

 • MERVYN PEAKE - Fantasian kapeampi polku

  Body: 

  Mervyn Peake on englantilaisen kirjallisuuden suuria nimiä. Hänet muistetaan erityisesti fantastisesta Gormenghast-trilogiasta, mutta hänen tuotantoonsa mahtuu monta muutakin kiehtovaa ja kummallista teosta. Peake on kerännyt mainetta myös omaperäisenä kuvittajana ja taidemaalarina. Omassa elämässään hän kulki hämmästyttävän boheemeja polkuja.Englanninkielisen fantasiakirjallisuuden rakastetuimmat trilogiat ilmestyivät molemmat 1950-luvulla: J. R. R. Tolkienin Taru Sormusten Herrasta ja Mervyn Peaken Gormenghast. Siinä missä Tolkienin teos on määrännyt fantasiagenren tyyliä ja rakennetta, on Peaken kirjallinen tuotanto jäänyt pienempien piirien omaisuudeksi - niin suosittu kuin se on ollutkin. Kuvaavaa on, että Sormusten herrasta on tehty kolme megaelokuvaa, kun taas Gormenghast on päätynyt BBC:n minisarjaksi.
  Peake loi Gormenghast-kirjoillaan (Titus Groan, Gormenghast & Titus Alone) täysin Tolkienin konservatiivisesta näkemyksestä eroavaa fantasiaa. Tarinan taustalta ei löydy maailman tapahtumia kaitsevaa jumalaista mahtia, vaan kaikki rituaalit sisältävät pelkkää tyhjää symboliikkaa. Kaavoihin kangistumisesta seuraa hulluutta ja kuolemaa, eikä pahuuden takana ole muuta kuin yksilön halu parantaa sosiaalista asemaansa. Muinaiset rituaalit voidaan valjastaa mihin käyttöön hyvänsä, on Peaken fantasian radikaali sanoma.

  Mies sanoman takana eli kuten kirjoittikin, kaavoihin kangistumatta.

 • Alkukuvat

  Body: 

  Mervyn Peake kuuluu englantilaisen kirjallisuuden klassikoihin. Hänen Gormenghast-trilogiansa on yksi fantasiakirjallisuuden mielikuvituksellisimmista suurteoksista. Sen ohessa Peaken tuotantoon lukeutuu niin surrealistisia lastenkirjoja, runokokoelmia kuin piirroksiakin.

  Suomessa Peake on jäänyt käsittämättömän vähälle huomiolle, mutta asia korjataan nyt Pekka Mannisen laajalla elämäkerta-artikkelilla. Tämän luettuaan kuka tahansa voi väittää olevansa Peake-asiantuntija!

 • Rakkautta & Anarkiaa 2006 Aasiasta kajahtaa

  Body: 

  Vuoden 2006 Rakkautta & Anarkiaa -filmifestivaalien Aasia-saldo jäi mukavasti plussan puolelle, vaikka väliin ulkoinen loisto ajoikin sisällön edelle. Iloisin yllättäjä oli Takashi Miike, joka osoitti The Great Yokai War -elokuvallaan osaavansa tehdä myös maagisen mahtavaa koko perheen satuviihdettä. Monelle festareiden kohokohta oli silti mahdollisuus nähdä Hayao Miyazakin kuolematon klassikko Naapurini Totoro (ks. TV 1/98) vihdoinkin kotimaisilla valkokankailla.Japani


     

 • Sarjakuvat

  Body: 

  Manga-osastolla kaikkien scifi-fanien ja upean grafiikan ystävien ykkösvalinta on Yukito Kishiron Gunnm (Punainen jättiläinen), jonka Amerikka-julkaisu tunnetaan nimellä Battle Angel Alita. On jo yksistään juhlan paikka, että suomeksi saadaan vihdoin lisää korkeatasoista, aikuislukijoille sopivaa mangaa. Se, että valinta osui juuri Gunnmiin, vain kasvattaa riemunkiljahdusten määrää!

 • Stepan Chapman - Surrealistisen sanataiteen mestari

  Body: 

  Absurdia huumoria, mielikuvituksen rajat rikkovia tarinoita ja niveljalkaisia. Lyyristä kerrontaa, traagista inhimillisyyttä, ja hyönteisiä. Maagisia legendoja, satumaista fantasiaa ja nilviäisiä. Sekä ihmeitä, ihmeitä, ihmeitä.

  Stepan Chapman on kirjailija, jonka elämästä ja tuotannosta on vaikea muodostaa kokonaiskuvaa. Jopa miehen tuoreet kotisivut (www.stepanchapman.com) tietävät kertoa vain, että hän on syntynyt vuonna 1951, julkaissut ensimmäisen novellinsa 1969 Analog-lehdessä ja esiintynyt 1970-luvulla Damon Knightin toimittamissa Orbit-antologioissa. Romaaneja Chapmanilta on nähty ainoastaan yksi, vuonna 1997 ilmestynyt, Philip K. Dick -palkinnon voittanut ja viime syksynä suomennettu Troikka (ks. TV 3/06).

 • Uutiskuvat

  Body: 

  Tulleet sarjikset

  DC. Nyt kun pohjolan perukoilla voidaan nauttia Carl Barksin kootuista komeina kovakantisina kirjoina, on Amerikassa jo vuorossa Neil Gaimanin & kumppaneiden luoman Sandmanin julkaisu suurikokoisina, nahkaan sidottuina Absolute-kokoelmina.

  Yli 600-sivuinen ykköskirja sisältää lehdet 1-20, Gaimanin alkuperäisen Sandman-konseptin esittelyn, varhaisia hahmosuunnitelmia sekä Charles Vessin kuvittaman A Midsummer Night's Dream -numeron käsikirjoituksen ja lyijykynäversion. Kaiken muun hyvän ohessa ensimmäiset kahdeksantoista jaksoa on väritetty kokonaan uudelleen, ja ne näyttävätkin paremmilta kuin koskaan.