Zen Cho
Fantasiamaestro Malesiasta
Zen Cho on vuonna 1986 syntynyt malesialainen kirjailija. Hän asuu nykyisin Lontoossa, jossa työskentelee lakimiehenä. Viime toukokuussa Cho käväisi Maarianhaminassa Åcon 8 -tapahtuman kunniavieraana, ja minulla oli onni päästä jututtamaan häntä. Turinointi katkesi puolentoista tunnin kohdalla, kun hotelli Adlonin huoneet piti luovuttaa viimeisen con-päivän päätteeksi, mutta juttua olisi riittänyt helposti tunneiksi. Zenin tunnusomaisiin piirteisiin nimittäin kuuluu paitsi iloinen luonne ja kuuluva nauru myös nopeatempoinen, polveileva ja katkeamaton puhe.
Painetussa muodossa Cholta on ilmestynyt kaksi kirjaa, novellikokoelma Spirits Abroad (2014) ja romaani Sorcerer to the Crown (2015). Sähkökirjoina on lisäksi saatavilla pienoisromaanit Terracotta Bride (2016) ja The Perilous Life of Jade Yeo (2012) sekä Spirits Abroad -novellikokoelman laajennettu laitos.
Kansiin on päätynyt myös Zenin toimittama novelliantologia Cyberpunk: Malaysia (2015), tyly katsaus Malesian mahdollisiin tulevaisuuksiin.
Mutta päästetäänpä kirjailija itse ääneen.
Zen, kuinka kirjoittajanurasi käynnistyi?
Olen kirjoittanut lapsesta saakka. Teininä kirjoitin paljon fanifiktiota, joten olen aina tuntenut itseni kirjoittajaksi. Ammattimaisen urani voisi sanoa alkaneen vuonna 2010, sillä silloin sain ensimmäisen tarinani myytyä Strange Horizons -lehteen.
Malesialaiset lehdet eivät vielä tuolloin maksaneet novelleista julkaisupalkkioita. Lisäksi englanninkielisillä novelleilla on maassa melko pieni kysyntä. Siksi päätin tarjota tarinoitani kansainvälisiin nettilehtiin, joita oli helppo lähestyä sähköpostilla. Nykyään tilanne Malesiassa on parantunut ja kustantajat pyrkivät maksamaan kirjoittajille.
Olet asunut Englannissa jo 12 vuotta. Novellikokoelmasi ilmestyi kuitenkin malesialaisen kustantamon kautta. Miksi näin?
Julkaistuani novelleja siellä sun täällä halusin koota ne yhteen. Briteissä tehdään kuitenkin aika vähän novellikokoelmia, ja tiesin, että Malesiassa meno on villimpää. Yhtäältä mitään ei oikeastaan koskaan tapahdu, mutta toisaalta mikä tahansa on mahdollista, jos vain saa kustantajan innostumaan.
Käyn tapaamassa perhettäni Malesiassa vähintään kerran vuodessa, joten eräällä reissulla marssin kirjakauppaan etsimään sopivaa kustantamoa. Kotona sitten googlailin niiden yhteystietoja ja lähetin heille sähköpostia, jossa kerroin, missä kaikkialla novellejani on julkaistu. Toin myös esiin, että haluaisin malesialaisenkin yleisön löytävän tarinani. Tein tätä pitkään, enkä saanut useimmilta kustantamoilta minkäänlaista vastausta.
Eräällä Malesian matkalla huomasin sitten ilmoituksen kuukausittaisesta tapahtumasta, jossa kirjailijat lukevat tekstejään ääneen. Tapahtumaa pyöritti Sharon Bakar, brittinainen, joka on ollut pitkään mukana malesialaisissa kirjallisuuspiireissä. Päätin mennä paikalle tutustumaan paikallisiin kirjailijoihin, mutta myös katsomaan, jos tapaisin FIXI-kustantamon perustaneen Amir Muhammadin.
Amir on Malesiassa tunnettu nimi. Hän on mm. kirjoittanut kolumneja sanomalehtiin, tehnyt elokuvia ja soittanut bändissä. Noihin aikoihin hän toimitti Esquire Malaysian -lehden fiktiopalstaa ja oli tainnut jo ehtiä ostaakin jonkin tarinani.
Etsin siis hänet käsiini ja kysyin, olisiko FIXI kiinnostunut julkaisemaan novellikokoelmani. Amir nyökkäili ja mutisi jotain tyyliin "ehkä joo, viestitellään". Jälkeenpäin laitoin hänelle asiasta sähköpostia, mutta hänestä ei kuulunut mitään kuuteen kuukauteen. Lähestyin häntä sitten uudelleen ja tiedustelin, että tehdäänkö tätä kirjaa vai jätetäänkö juttu sikseen. Kävi ilmi, että Amir oli unohtanut koko asian eikä ollut saanut alkuperäistä viestiäni. Hän oli kuitenkin innoissaan projektista, ja niin Spirits Abroad näki vihdoin päivänvalon.
SHIMO SUNTILAN LAAJA ZEN CHO -ARTIKKELI JATKUU PAINETUSSA LEHDESSÄ.