Lukemattomia kirjoja

Mistä näitä kirjoja oikein sikiää?
Meille suomalaisille kovin armas, liki adoptoitu skottikirjailija Hal Duncan julkaisee taas. Pienkustantamo Papaveria Press pullauttaa mieheltä ulos runokokoelman Songs for the Devil and Death. Teksteistä osa on tuttuja Halin omilta nettisivuilta, mutta joukossa on myös aiemmin julkaisematonta materiaalia. Kustantamo on muutenkin erikoistunut hieman taiteellisempaan fantasiaan, kuten Amal El-Mohtarin The Honey Month tai Nicole Kornher-Stacen The Winter Triptych ylen oivallisesti osoittavat.
 
 

Bradley P. Beaulieu saa luvan aloittaa esikoiskirjakimaramme. Hänen Winds of Khalakovo on kertomus Khalakovon saaristosta, jossa vuorten huiput kohoavat valtameren keskeltä kilometrien korkeuteen. Merellisen karavaanireitin risteyskohdassa sijaitseva paikka on joutumassa valtataistelujen kouriin, eikä ulkomaailmankaan tilanne vaikuta kovin valoisalta. Ilmalaivoja, ihmelapsia ja verenhimoisia aatelisia - ei paha keitos!
 
James S. A. Coreyn nimi on aivan uppo-outo. Mutta koska George R. R. Martin kehuu tämän esikoisteoksen maasta taivaaseen, esiin nousee kysymys: kuka kumma James S. A. Corey oikeastaan on? Selviää, että kyseessä on Martinin suojatin, Daniel Abrahamin, sekä hänen henkilökohtaisen assistenttinsa, Ty Franckin, yhteinen salanimi.
 
Expanse-sarjan käynnistävä Leviathan Wakes on realistista avaruusoopperaa Alastair Reynoldsin ja Paul J. McAuleyn tyyliin. Maa on kolonisoinut aurinkokunnan, mutta ulkoavaruuden valloitus ei ole vielä käynnistynyt. Kun Saturnuksen renkaiden luota löytyy hylätty avaruusalus, alkaa kamppailu aurinkokunnan hallinnasta. Mukana viipotuksessa heiluu niin salaisia megayhtiöitä kuin vallankumouksellisia aineksiakin.
 
Guy Haley on mahdollisesti joillekin tuttu parinkin brittilehden (SFX ja Death Ray) kautta. Nyt mies on siirtynyt faktan tuottamisesta fiktion pariin. Esikoinen kantaa nimeä Reality 36, ja siinä seikkailevat kahdennenkymmenennentoisen vuosisadan Holmes ja Watson - Richards ja Klein.
 
Kaverukset eivät kuitenkaan ole aivan tavallisia salapoliiseja, sillä Richards on erittäin kehittynyt tekoäly ja Klein taas entinen saksalainen kyborgisotilas. Kaksikon matka kulkee läpi kapinallisen keinotodellisuuden ja Kiinan palomuurin, kun he etsivät kadonnutta keinoälyoikeusaktivistia. Mahtaisiko olla huumorilla maustettua kyberrymistelyä?
 
 
TÄHTIVAELTAJA 2/11: LUE JUKKA HALMEEN TUOREIDEN SPEFI-KIRJOJEN KOKO KATTAUS!