Kutzpah

Ihmeen tuntua on tarjottu toistuvasti scifin tai spekulatiivisen kirjallisuuden ydinominaisuudeksi, joten määritelmä ei voi olla kovin kaukana totuudesta. Tämän kertaiseen Kutzpahiin on suodattunut neljä kirjaa, joissa kummuutta riittää vaikka muille jakaa. Näitä romaaneja lukiessaan on turha odottaa mitään "poika kohtaa hullun tiedemiehen, joka paljastuu hänen kauan kaivatuksi isäkseen, ja lentää lopussa onnellisena ylivalonnopeudella kohti auringonlaskua täydellinen tyttö kainalossaan" -tarinaa.

Skotlantilainen Ken MacLeod on löytänyt tavan kirjoittaa omalla äänellään, mutta saavuttaa silti ainakin itseään tyydyttävän lukijakunnan. Herran uusin teos, Night Sessions (2008), kulkee pitkälti samoilla suunnilla kuin edellinenkin. Kyseessä on siis Edinburghiin sijoittuva dekkarimainen tieteistrilleri.

Eletään loistavassa tulevaisuudessa. Avaruushissit on rakennettu ja ympäristö pelastettu valtavilla aurinkovarjoilla. Uskonnollinen fundamentalismi on juurittu pois maailmasta raskaalla sodalla, jonka haavat ovat jo alkaneet umpeutua, ja Jerusalemin ongelma on ratkaistu ydinpommilla. Älykkäät, itsensä tiedostavat robotit työskentelevät ja elävät ihmisten rinnalla lähes tasavertaisina. Valitettavasti humanoidimallisten robottien kokeilu ei kuitenkaan onnistunut molemminpuolisen epäluuloisuuden takia.

Viimeiset ihmisen kuvaksi rakennetut robotit ovat kerääntyneet Uuteen-Seelantiin, kreationistista maailmankuvaa ylistävään huvipuistoon. Itsekin luotuina heitä kiehtoo ajatus siitä, että koko muukin todellisuus olisi jonkun ylemmän voiman käsialaa sen sijaan, että se olisi kehittynyt itsestään. Syvästi uskonnollinen John-Richard Campbell työskentelee puistossa, ja kun hän alkaa saarnata omasta uskostaan, robotit yllättäen kuuntelevat häntä.

Kirjan toinen päähenkilö, Adam Ferguson, on kuin minkä tahansa tv-sarjan rikostutkija - paitsi että hänen seurassaan kulkee aina robotti nimeltä Skulk ja hänen piilolasiensa pinnalle heijastuu koko ajan informaatiota. Ferguson ryhtyy selvittämään rikosta, jossa yksi kaupungin harvoista jäljellä olevista uskovaisista kuolee. Pian tapetaan toinenkin ja alkaa muodostua kuvio, joka herättää kauhua kaikissa. Provosoiko joku uskonsotia syttymään uudestaan?

Sen enempää juonesta ei kannata paljastaa. Kyse on joka tapauksessa scifi-luokan salaliitosta sekä kansakunnan synty -tyyppisestä eeppisestä myytistä.

MacLeod on aiemmin viihtynyt avaruusoopperan parissa, mutta Night Sessions ja hänen edellinen kirjansa, Execution Channel, todistavat hänen taitavan myös trillerityylin. Ja kuten avaruusoopperoissa, myös näissä teoksissa seikkailuja syventää vahva poliittinen aspekti. Se sekä jouhevat tarinat tekevät MacLeodista selvästi keskivertonikkaria mielenkiintoisemman scifi-kirjailijan.

KIMMO LEHTOSEN KUTZPAH JATKUU TÄHTIVAELTAJA 2/09:ssä. Mukana Adam Roberts: Splinter, Hal Duncan: Ink ja Neal Stephenson: Anathem.