Elokuvat

The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader 3D - Narnian tarinat: Kaspianin matka maailman ääriin
Tällä viikolla Narnian 3D-uutisissa: Jeesus-leijonan koe jälleen menestys! Lapset koulittu kristityiksi tappajiksi!
Lue myös: Puhuva hiiri laulaa laivan kokassa! Uskon kyseenalaistava poika muuttuu lohikäärmeeksi ja oppii itkemään Herran edessä! Ja paljon muuta!

Kaspianin matka maailman ääriin jatkaa Narnia-elokuvien sarjaa uskollisena C. S. Lewisinuskonnollisille houreille. Tällä kertaa vanhemmat Pevensien sisarukset ovat Amerikassa, joten maagisesta maalauksesta Narniaan ponnahtavat kuopukset Edmund (Skandar Keynes) ja Lucy (Georgie Henley). Mukaan tarttuu myös mariseva Eustace-serkku (Will Poulter), jonka tieteellinen maailmankuva on ristiriidassa satuhömpötysten kanssa. 
 
Narniassa kolmikko törmää jälleen Keanu Reevesin näköiseen prinssi Kaspianiin (Ben Barnes). Tämä on seilaamassa maailman ääriin kadonneiden lordien perässä. Sitten saadaan kuulla, että uudenlainen pahuus on nousemassa Pimeyden saarelta. Sen voi pysäyttää vain viemällä lordien seitsemän miekkaa Aslanin ruokapöytään jollekin toiselle saarelle. 
 
Tämä kaikki tapahtuu, koska… jaa-a... No ehkäpä siksi, että Jeesus-leijona nyt vain on päättänyt näin ja maan matosten kuuluu seurata hänen ohjeitaan. Mitään järkeähän tässä ei tietenkään ole. Mikäli ruokapöydälle laitetut miekat aivan tosissaan pitävät pahuuden loitolla, niitä kannattaisi ehkä säilyttää siinä tomaattien vieressä, eikä jakaa sinne tänne merten ja mantujen taakse.
 
Elokuva alkaa hajanaisena mutta teknisesti pätevänä lasten fantasiaseikkailuna. Loppua kohden Aslan kuitenkin osoittaa vaikka kuinka monin tavoin, että Jumala on sadistinen paskiainen. Ei siis mitään uutta Raamatun alla.
 
Leffan huvittavin irtokohtaus sijoittuu näkymättömien tonttujen saarelle. Siellä sankarimme oppivat, että työläisten alaluokkaa on suojeltava heidän omalta tyhmyydeltään - tollot tontut kun eivät ymmärrä omaa parastaan.
 
Jotakuta kenties kiinnostaa, millainen pahuus siellä hienovaraisesti nimetyllä Pimeyden saarella lopulta piilee. Ai ei ketään? No kerronpa kuitenkin: pahuus on huutavaa vihreää savua. 
 
Ehkä Lewisin ei olisi kannattanut vetää savua henkeensä ihan näin paljon.
 
Ilja Rautsi
 
 
ELOKUVA-ARVOSTELUT JATKUVAT TÄHTIVAELTAJA 4/10:ssä.
 
Mukana mm. Tron: Legacy 3D, Skyline, Rare Exports, Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1, Megamind 3D, Machete, Mä oon mikä oon, Piranha 3D, Julian silmät ja The Last Exorcism.