Sarjakuvat

Viime vuodenvaihteen Nyt-liitteissä ilmestyi 20 jaksoon tiivistetty Päällystakki. Nyt Like on julkaissut tämän Kivi Larmolan vapaamuotoisen Nikolai Gogol -tulkinnan täyspitkänä, 60-sivuisena versiona. Albumimuodossa sarjakuva toimii kuin unelma ja kohoaa Puupää-hatulla palkitun taiteilijan päätyöksi. Päällystakki on lumoavaa kerrontaa, jossa niin tarina, dialogi kuin piirroskin edustavat täydellistä parhautta.

 

Akaki on 1800-luvun Pietarissa elävä kolmannen luokan kansliakirjuri. Luokkatietoisen byrokratiavaltion mitätön ratas, joka katoaa näkymättömiin elämää sykkivän metropolin melskeessä. Köyhälle miehelle talvisten tuulien riepottelema kaupunki on kylmä koti. Haaveissa siintää uusi päällystakki, joka pitäisi vilun loitolla ja toisi muassaan kanssaihmisten hyväksynnän - sekä sen tuiki tärkeän omanarvontunnon.

Uskomattoman kauniiden kuvien ja niitä upeasti tukevien värien kautta lukijan eteen avautuu traaginen tarina tavallisesta kaduntallaajasta. Yhteiskunnasta, joka jyrää pienet ihmiset alleen ja jatkaa kulkuaan kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan.

Mitä suurimmalla todennäköisyydellä Larmolan Päällystakki on koko 2000-luvun paras suomalainen sarjakuva-albumi. Herkkävaistoinen, elämänmakuinen ja vaikuttava mestariteos, jonka ajaton sisältö kertoo yhtä paljon historiasta kuin tästäkin päivästä.

TONI JERRMANIN SARJAKUVA-ARVIOT JATKUVAT TÄHTIVAELTAJA 3/10:ssä. Mukana mm. Ihmissusi yössä, Houkutus, Prince of Persia ja Lopunperä 1.