• Hannu Rajaniemi - Kvanttivarkaan jäljillä

    Body: 

    Tapasin Edinburghissa asuvan suomalaisen Hannu Rajaniemen ensimmäistä kertaa Glasgow'ssa, kun siellä järjestettiin Worldcon vuonna 2005. Tätä ennen olin bongannut hänen tulevaisuuden deittailua kuvaavan novellinsa Shibuya no Love nettilehti Futurismicin sivuilta. Rajaniemen nimi vilahti myös Portin kilpailun kunniamainittujen listalla ja herätti uteliaisuuteni.

    Tapaamisessa minulle välittyi kuva määrätietoisesta kirjoittajasta, joka tietää mitä ja miten haluaa kirjoittaa ja jolla on tarpeeksi kykyä toteuttaa suunnitelmansa. Rajaniemi on hyvin verkostoitunut, hän seuraa niin tieteen kuin kaunokirjallisuuden kehitystä ja ennen kaikkea osaa kirjoittaa kovaa science fictionia suvereenisti.

     

     

  • Uutiskuvat

    Body: 

    Tulleet sarjikset

    Jos aikoinaan onnistuit epähuomiossa jättämään väliin Matt Fractionin ja Gabriel Bán Casanova: Luxuria -mestariteoksen (2/07), niin nyt voit korjata erheesi. Tarina näet ilmestyy paraikaa uudelleen Marvelin Icon-linjan suojissa.

    Tällä kertaa Jerry Corneliusta, Luther Arkwrightia ja 1960-lukulaisia agenttiparodioita reippaasti yhdistelevä Casanova nähdään kaikissa mahdollisissa väreissä, ei vain yhdellä värillä sävytettynä, kuten alkujaan. Lisäksi ainakin ensimmäisessä lehdessä on bonuksena Fábio Moonin piirtämä tuore lyhäri, joka valottaa numeron tapahtumia toisesta näkövinkkelistä!

  • Sarjakuvat

    Body: 

    Viime vuodenvaihteen Nyt-liitteissä ilmestyi 20 jaksoon tiivistetty Päällystakki. Nyt Like on julkaissut tämän Kivi Larmolan vapaamuotoisen Nikolai Gogol -tulkinnan täyspitkänä, 60-sivuisena versiona. Albumimuodossa sarjakuva toimii kuin unelma ja kohoaa Puupää-hatulla palkitun taiteilijan päätyöksi. Päällystakki on lumoavaa kerrontaa, jossa niin tarina, dialogi kuin piirroskin edustavat täydellistä parhautta.

     

  • Markos - Robottiajan sankarin monta elämää

    Body: 

    Oi niitä aikoja! Vuosina 1975-1977 kylmän ja kalsean maamme scifi-sarjakuvafaneja hellittiin Russ Manningin klassisilla Markos-tarinoilla. Tulevaisuuden valtavaan Am Cityyn sijoittuvat sarjat hehkuivat ihmeen tuntua ja kiehtovia tieteismysteereitä. Oli pahoja robotteja, hulluja tiedemiehiä, avaruuden aaveita ja planeetan kokoisia tekoälyjä.

     

  • Elokuvat

    Body: 

    Resident Evil: Afterlife 3D

    Paul W. Andersonin ura alkoi makoisasti elokuvilla Shopping (TV 3/94) ja Event Horizon (4/97). Sittemmin iloisia kiljahduksia on aikaansaanut vain Resident Evil -jatkumon valkokangasdebyytti (2/02). Kaksi kehnoa jatko-osaa kirjoitettuaan ja tuotettuaan herra on nyt palannut RE-sarjan ohjaajanpallille. Kolmiulotteisena toteutettu Resident Evil: Afterlife ei kuitenkaan pelitä.

     

  • Antikuvat

    Body: 

    Ursula K. Le Guin

    Rocannonin maailma

    (Rocannon's World)

    (Suom. Jyrki Iivonen. Avain)

    Ursula Le Guinin tieteiskirjojen tuoreita suomennoksia jatkaa kirjailijan esikoisteos, alunperin vuonna 1966 julkaistu hainilaisromaani Rocannonin maailma. Lyhyen kirjan prologina toimii Tähtivaeltaja 4/89:stä tuttu Semleyn kaulakoru -novelli.

     

     

  • DVD-kuvat

    Body: 

    Pandorum

    (Suomi-versio)

    Kunnon avaruuteen sijoittuvaa scifi-kauhua ei maailmassa voi koskaan olla liikaa. Oman puumerkkinsä genreen iskee Travis Milloyn käsikirjoittama ja Christian Alvartin ohjaama Pandorum (2009). Elokuva ei pahemmin juhli omaperäisyydellään, mutta synkkää räkäisyyttä, rajua mättöä ja vänkää henkilökuvausta on luvassa koko rahan edestä.

     

  • Tähtivaeltajan kryosohvalla Alastair Reynolds

    Body: 

    Moninkertainen Suomen-kävijä, modernin brittiläisen avaruusoopperan suurmestari ja pirun mukava mies. Hänen esikoisromaaninsa, Ilmestysten avaruus, julkaistiin vuonna 2000 ja suomennettiin kolme vuotta myöhemmin. Mitä muuta Alastair Reynoldsista (s. 1966) olisi syytä tietää? Ainakin kaikki ne salaisuudet, jotka muhivat hänen aivokoppansa onkaloissa.

    Niinpä vyötimme miljoonan punnan herran Tähtivaeltajan kryosohvalle ja ryhdyimme ronkkimaan hänen ajatuksiaan. Aurinkoisena kesäpäivänä esiin valuivat Reynoldsin rakkaudet, synnit ja takinkäännöt. Valmistaudu yllättymään!

     

     

  • Alkukuvat

    Body: 

    "Elämme jo nyt hyvin scifimäisessä maailmassa. Yhteiskunta ei pysy teknologian perässä."

    Näin toteaa 32-vuotias kirjailija ja fysiikan tohtori Hannu Rajaniemi Suomen Kuvalehden tuoreessa haastattelussa (no. 34).