DVD-kuvat

Pandorum

(Suomi-versio)

Kunnon avaruuteen sijoittuvaa scifi-kauhua ei maailmassa voi koskaan olla liikaa. Oman puumerkkinsä genreen iskee Travis Milloyn käsikirjoittama ja Christian Alvartin ohjaama Pandorum (2009). Elokuva ei pahemmin juhli omaperäisyydellään, mutta synkkää räkäisyyttä, rajua mättöä ja vänkää henkilökuvausta on luvassa koko rahan edestä.

 

Elysium-alus halkoo avaruuden kylmiä korpimaita satoja vuosia kestävällä matkallaan kohti maankaltaista Tanis-planeettaa. Valtaisan metallikolossin uumenissa makaa 16 000 jäädytettyä uudisraivaajaa, jotka edustavat ihmiskunnan viimeisiä eloonjääneitä.

Lentomiehistöön kuuluva koneteknikko Bower (Ben Foster) saa huomata asioiden olevan pahasti pielessä, kun hän herää kryounestaan autiolta vaikuttavassa aluksessa. Pitkän jääpuikkorupeaman jäljiltä mies kärsii myös osittaisesta muistinmenetyksestä. Yhtään paremmin ei voi kryoputkilostaan seuraavaksi tupsahtava luutnantti Payton (Dennis Quaid). Yhdessä miehet ryhtyvät setvimään, mikä aluksella on vialla.

Pimeillä käytävillä Bower kohtaa yllättäviä näkymiä toisensa perään. Muumioituneita, hirtettyjä ja riekaleiksi revittyjä ruumiita. Varjoissa vilahtelevia hirviömäisiä hahmoja. Naisen (Antje Traue), joka käy kimppuun mitään kyselemättä.

Toisaalla Payton taistelee omien demoniensa kanssa. Uskoako selittämättömästi paikalle ilmestyneen nuorukaisen (Cam Gigandet) houreita pandorum-fobian hulluksi saattamasta miehistöstä? Tai siitä, että hän itsekin kärsii samasta vainoharhoja ruokkivasta avaruustaudista? Onko kaikki toivo todellakin menetetty ja lento tuhoontuomittu?

Mielipuolisuutta, pelkoa ja ihmissyöntiä. Raakaa eloonjäämistaistelua keskellä kylmiä metallisokkeloita. Ihmeen tuntua sivelevä myytti lentäjästä, joka kohotti itsensä paholaisjumalaksi ja alisti alamaisensa häijyjen leikkiensä uhreiksi. Ihka-aitoja psykologisia painajaisia.

Tummanpuhuva Pandorum iskee täysillä. Oman osansa kokonaisuuden viehkouteen tuovat uskottavat näyttelijät, osaava ohjaus sekä sisällön tunnelmia hyvin peilaileva visuaalisuus. Mikäli siis sellaiset elokuvat kuinAlien (2/00), Event Horizon (1/07), The Descent (4/05) ja Dead Space (1/09) ovat kolisseet, ei tätä herkkupalaa ole syytä jättää väliin.

"Uusi pahan maailma kasvoi itkiessämme."

Leffa ••••

Kuva •••

Lisät ••

 

Vartin mittaisessa dokumentissa tekijäkaarti kertoilee elokuvan teon yksityiskohdista sekä esittää näkemyksiään filmin sisältämistä allegorioista ja psykologisista tasoista. Niiden tavallisten kaverikehujen ohessa.

Vaihtoehtoisia, poistettuja ja pidennettyjä kohtauksia on mukana 16 kappaletta. Osa niistä olisi paikannut filmiin nyt jääneitä loogisia virheitä.

 

TONI JERRMANIN DVD-ARVOSTELUT JATKUVAT TÄHTIVAELTAJA 3/10:ssä.

Mukana mm. Riverworld, Queen of Blood, Thirst, Messiah of Evil, RoboGeisha, Halo Legends, Deadline, No-Do ja Solomon Kane.