John-Henri Holmberg

John-Henri Holmberg
Ujosta fanista arvostetuksi asiantuntijaksi

Helsingin Worldconin kunniavieraslista on komea. Joukossa kuikuilee kuitenkin joitain nimiä, jotka eivät välttämättä ole kaikille suomalaisille tuttuja. Yksi heistä on ruotsalainen John-Henri Holmberg. Kuka tämä Holmberg oikein on?

Wikipedia, tuo kaikkien tiedonjanoisten ystävä, osaa kertoa, että John-Henri Holmberg on 22.6.1949 Tukholmassa syntynyt kirjailija, kääntäjä, toimittaja ja kustantaja. Ja tietenkin sf-harrastaja.

Holmberg on julkaissut useita omia fanzineita, ensimmäiset jo 13-vuotiaana, ja aikuisena hän on kirjoittanut tietokirjoja niin scifistä kuin fantasiastakin. Kustantajana tai kustannustoimittajana hän on ollut mukana pitkälti yli 1000 teoksen tuomisessa Ruotsin kirjamarkkinoille. Hänen tekstejään ja esseitään löytyy sadoista kirjoista ja lehdistä. Tämän ohessa hän on kirjoittanut tieteiskirjallisuudesta kertovia artikkeleita niin Ruotsin kansallisensyklopedia Nationalencyklopedietiin kuin nykyisin netistäkin löytyvään scifi-raamattu The Encyclopedia of Science Fictioniin.

Ruotsin kirjallisuuspiirit ovat yllättävän sf-vastaisia, mutta Holmberg on tehnyt koko ikänsä töitä levittääkseen sf-tietoutta suuren yleisön keskuuteen. Nykypäivän Ruotsissa hän on se asiantuntija, jonka puoleen niin sf-fanit kuin tiedotusvälineetkin kääntyvät, kun haluavat saada kunnon vastauksen johonkin tieteiskirjallisuuteen liittyvään kysymykseen.
   
Avaruusrosvoista se alkoi

Holmberg ei muista tarkkaan, milloin hän tutustui ensi kertaa sf-kirjallisuuteen. Mutta ensimmäinen tieteisromaani, joka hänelle on jäänyt elävästi mieleen, kertoi avaruusrosvoista. Vaikka kirja oli pettymys, se johdatti hänet loppuiäkseen scifin pariin.

– Tieteisromaani, jota olen aina pitänyt ensimmäisenäni, on Georg Eliassonin Rymdpirater. Se julkaistiin vuonna 1954 Åhlen & Åkerlund -kustantamon Pojkarnas julbok -sarjassa. En lukenut sitä vielä julkaisuvuonna, vaan luultavasti keväällä tai kesällä 1956, kun olin kuusivuotias.

– Oli Rymdpirater sitten ensimmäinen kosketukseni tieteiskirjallisuuteen tai ei, se joka tapauksessa pureutui lähtemättömästi mielikuvitukseeni. Olin lainannut kirjan joltakulta. Myöhemmin yritin etsiä sitä taas käsiini, koska halusin välttämättä lukea kirjan uudestaan. En kuitenkaan muistanut enää kirjan tai kirjailijan nimeä, joten lainasin tai ostin kaikki kirjat, joihin rahani riittivät, joiden nimessä oli sana ’avaruus’ tai jotain vastaavaa. Rymdpirater-kirjaa en löytänyt, mutta kylläkin suuren määrän muita kirjoja, joihin ihastuin.

– Lopulta löysin tietenkin myös Eliassonin Rymdpirater-kirjan. Se tapahtui joskus 1960-luvun puolivälissä. Löytö oli varsinainen antikliimaksi, uskomaton pettymys. Romaani kun ei loppujen lopuksi edes ollut tieteiskirjallisuutta. Kaikki, mitä kirjasta muistin – avaruusaluksen rakentamisen, matkan pois Maapallolta ja kohtaamiset avaruusrosvojen kanssa – olikin vain päiväunta, jonka päähenkilö kuvitteli koulussa harvinaisen tylsän tunnin aikana. Mutta tässä vaiheessa olin jo niin scifin pauloissa, ettei pettymys saanut minua luopumaan tieteiskirjallisuudesta.

BEN ROIMOLAN LAAJA JOHN-HENRI HOLMBERG -HAASTATTELU JATKUU PANETUSSA LEHDESSÄ.