The Expanse

The Expanse
Jännitys tiivistyy aurinkokunnassa

Autioon avaruusalukseen suljettu nainen. Painottomuutta. Ohi lipuvia puvunriekaleita. Oudosti sykkivä reaktoriydin. Mistä on kyse?

Kierrätys on päivän sana – ja elävä kuva. Viime vuosina sekä elokuva- että televisiotuotannoissa on tukeuduttu yhä laajemmin varmoilta vaikuttaviin nakkeihin. Meille on tarjottu roppakaupalla uudelleenfilmatisointeja, jatko-osia ja vanhojen suosikkien uudelleenlämmittelyjä. Samaa ajattelutapaa edustavat lukuisat sarjakuviin ja romaaneihin perustuvat filmit ja tv-sarjat.

Vaikka ilmiö kuulostaa rahastukselta, ovat lopputulokset olleet yllättävän usein antoisia. Tähän onnistumisten listaan on nyt lisättävä yhdysvaltalaisen Syfy-kaapelikanavan tuottama The Expanse. Kyseessä on kiehtova, laadukkaasti toteutettu televisiosarja, jossa metallinharmaa avaruusscifi lyö kättä kovaksikeitetyn dekkarin kanssa.

The Expansen pohjana toimii James S. A. Coreyn samanniminen kirjasarja. Tosin Coreya ei ole olemassakaan, vaan kyseessä on Daniel Abrahamin ja Ty Franckin yhteinen taiteilijanimi. Tekijätiimin molemmat jäsenet tunnetaan mm. yhteistyöstään George R. R. Martinin kanssa.

Tähän mennessä kaksikko on nakuttanut ihmisten ilmoille viisi Expanse-romaania, ja jatkoa on luvassa kirja per vuosi tahtiin. Laiskuudesta kirjailijaparia ei ainakaan voi syyttää, sillä tuhtien romaanien ohessa miehet ovat ehtineet laatia myös muutaman samaan maailmaan sijoittuvan pienoisromaanin.

The Expanse -televisiosarjasta on laskettu liikkeelle vasta yksi kymmenosainen kausi. Se perustuu kirjoista ensimmäiseen, vuonna 2011 ilmestyneeseen Leviathan Wakesiin, jota ehditään käydä läpi noin puoleenväliin saakka. Televisioversion saama vastaanotto on ollut niin innostunut, että jatkoakin on luvassa – tosin vasta ensi vuonna.

Näin verkkaisella tahdilla eteen ei tule ainakaan samaa ongelmaa kuin Martinin Game of Thrones -sarjan kanssa, jossa tv-tuotanto on jo kirinyt kirjailijan ohi.

TONI JERRMANIN THE EXPANSE -ARTIKKELI JATKUU PAINETUSSA LEHDESSÄ.