• Pääkirjoitus

  Body: 

  Jännitys vain tiivistyy, kun Helsingin Worldcon lähenee. Pohjoismaiden kaikkien aikojen merkittävimpään scifi-tapahtumaan on aikaa enää reilu vuosi.

  Tämän kunniaksi Tähtivaeltajan ykkösartikkelina loistaa John-Henri Holmbergin esittely. Holmberg on yksi Worldconin kunniavieraista ja Ruotsin tunnetuin genreasiantuntija. Hän on ollut aktiivinen toimija kansainvälisessä sf-fandomissa jo yli puoli vuosisataa, joten vinkeitä juttuja uran varrelta riittäisi useammankin haastattelun edestä.

 • Sisällysluettelo

 • John-Henri Holmberg

  Body: 

  John-Henri Holmberg
  Ujosta fanista arvostetuksi asiantuntijaksi

  Helsingin Worldconin kunniavieraslista on komea. Joukossa kuikuilee kuitenkin joitain nimiä, jotka eivät välttämättä ole kaikille suomalaisille tuttuja. Yksi heistä on ruotsalainen John-Henri Holmberg. Kuka tämä Holmberg oikein on?

  Wikipedia, tuo kaikkien tiedonjanoisten ystävä, osaa kertoa, että John-Henri Holmberg on 22.6.1949 Tukholmassa syntynyt kirjailija, kääntäjä, toimittaja ja kustantaja. Ja tietenkin sf-harrastaja.

 • Kirja-arvostelut

  Body: 

  Gene Wolfe
  Autarkin linnoitus

  The Citadel of the Autarch
  Suom. Tero Valkonen. Gummerus

  "Tälläkään hetkellä en voi kuin ihmetellä, kuinka paljon tai vähän itse kukin meistä näkee siitä mitä silmiemme edessä on."

  Gene Wolfen Uuden auringon kirja on modernin tieteiskirjallisuuden useaan otteeseen palkittu klassikko. Alkujaan 1980-luvun alussa julkaistun kokonaisuuden neljäs ja samalla viimeinen osa on nyt ilmestynyt suomeksi.

 • Sarjakuva-arvostelut

  Body: 

  Periaatteessa Corto Maltesen seikkailujen jatkamista ilman Hugo Prattia (1927–1995) voisi pitää pyhäinhäväistyksenä. Vanhat tarinat on kuitenkin vuosien mittaan ehditty lukea niin puhki, että ehkä idealle sopii antaa mahdollisuus. Varsinkin kun tekijöiksi on löydetty pätevät herrasmiehet, eli Blacksad-käsikirjoittaja Juan Díaz Canales ja Suomessa vähemmän tunnettu piirtäjä Rubén Pellejero.

  Keskiyön auringon alla -albumissa (Jalava) he lähestyvät aihepiiriä Prattin alkuperäistä visiota kunnioittaen, mutta myös hienoisesti uutta luoden.

 • The Expanse

  Body: 

  The Expanse
  Jännitys tiivistyy aurinkokunnassa

  Autioon avaruusalukseen suljettu nainen. Painottomuutta. Ohi lipuvia puvunriekaleita. Oudosti sykkivä reaktoriydin. Mistä on kyse?

  Kierrätys on päivän sana – ja elävä kuva. Viime vuosina sekä elokuva- että televisiotuotannoissa on tukeuduttu yhä laajemmin varmoilta vaikuttaviin nakkeihin. Meille on tarjottu roppakaupalla uudelleenfilmatisointeja, jatko-osia ja vanhojen suosikkien uudelleenlämmittelyjä. Samaa ajattelutapaa edustavat lukuisat sarjakuviin ja romaaneihin perustuvat filmit ja tv-sarjat.

 • Alan Moore

  Body: 

  Merkillinen herrasmies Alan Moore

  osa 1

  Jos asiaa mitataan sarjakuvamaailman Oscareina pidetyillä palkinnoilla, ei ole epäselvää, kuka on modernin sarjakuvan kuningas. Alan Moore on voittanut Kirby-, Harvey- ja Eisner-kisoissa parhaan käsikirjoittajan tittelin peräti 19 kertaa. Mooren ylivoima on murskaava, sillä hänet on palkittu yhtä monesti kuin neljä seuraavaksi menestyneintä kirjoittajaa yhteensä.

 • Elokuva-arvostelut

  Body: 

  Alice Through the Looking Glass
  – Liisan seikkailut peilimaailmassa

  Tim Burtonin muutaman vuoden takainen Liisa Ihmemaassa -adaptaatio (2010) oli törkeä loukkaus Lewis Carrollin rakastettua nonsense-klassikkoa kohtaan. Brittiohjaaja James Bobinin masinoima Liisan seikkailut peilimaailmassa -jatko-osa ei pärjää sen paremmin.

 • Alan Moore -artikkeli, taittonäyte