Katri Alatalo -artikkeli

Katri Alatalo
Tarinoita lumikentiltä ja hiekka-aavikoilta

Katri Alatalo (s. 1985) on pitkän linjan kirjoittaja, jonka tarinoissa kieli on soljuvaa. Hänen luomansa fantasiamaailmat ovat runsaita, todentuntuisia ja syvällisiä.

Alatalon ura alkoi vuosina 2012–2014 ilmestyneellä Mustien ruusujen maa -trilogialla. Sarjassa kuusitoistavuotias Dinja lähtee etsimään äitiään mystisen unen johdattamana. Hän saa seurakseen oppineen navadin, Raúgin, sekä nuoren krioniprinssi Emronin, jolla ei ole omaksi harmikseen erityisiä krionikykyjä.

Kolmeen eri lajiin kuuluvan päähenkilön liitto on kuin suoraan menneisyydestä, ajalta jolloin ihmisten, navadien ja krionien välinen sota päättyi ja suuri rauhan aika alkoi. Dinjan retki on vaaroja täynnä, mutta sen päätepisteessä siintää maailman kaipaama kevät.

Alatalon vuonna 2016 ilmestyneen Älä riko pintaa -novellikokoelman tarinat sijoittuvat Mustien ruusujen maasta tuttuun ympäristöön. Novellien sävy on kuitenkin trilogiaa synkempi. Kirjailijan tuorein romaani, Käärmeiden kaupunki (2017), edustaa puolestaan aavikkofantasiaa.

Alatalo mieltää itsensä perinteisen, eeppisen fantasian kirjoittajaksi. Omaan uraansa vaikuttaneina teoksina hän listaa muun muassa Ursula Le Guinin Maameren tarinat, Robin Hobbin Näkijän taru -sarjan, Patricia McKillipin tuotannon, George R. R. Martinin Tulen ja jään laulun sekä Patrick Rothfussin Tuulen nimen.

– Fantasiassa minua kiehtoo vapaus ja rajattomuus. Kaikki on mahdollista. Toisaalta on myös haastavaa kirjoittaa niin, että osaisi katsoa tuttujen raja-aitojen ulkopuolelle ja keksiä jotain, mitä ei ole jo tehty, Alatalo mainitsee.

– Fantasia tai mikä tahansa spekulatiivinen fiktio on minulle jotain ”enemmän”, se antaa lisää realismin keinojen päälle. Fantasiassa kiehtoo myös seikkailu, sadunomaisuus ja se, että sitä kautta pääsee pois tavanomaisesta arjesta.

– Fantasia tarjoaa kiehtovan yhdistelmän toisaalta upottavaa ja viihteellistä eskapismia, toisaalta tiukkaa yhteiskunnallista pohdintaa ja oman maailmamme peilaamista. Ehkä juuri se yhdistelmä tekee fantasiasta ainutlaatuisen genren.

ANNE LEINOSEN LAAJA ARTIKKELI KATRI ALATALOSTA JATKUU PAINETUSSA LEHDESSÄ.

MUKANA MYÖS ALATALON AAVIKKOFANTASIANOVELLI HIEKAN SUUTELEMA.