DVD-arvostelut

A Blade in the Dark
aka La casa con la scala nel buio
(UK-versio, blu-ray)

Toisella elokuvallaan Lamberto Bava iski napakymppiin. Dardano Sacchettin ja Elisa Brigantin käsikirjoittama A Blade in the Dark (1983) on tehokas giallo-trilleri, joka ei hellitä otettaan hetkeksikään.

Ohjaaja Sandra (Anny Papa) on tekemässä kauhuelokuvaa, jonka säveltäjäksi hän palkkaa nuoren Brunon (Andrea Occhipinti). Sandran inspiraatio elokuvaan nousee lapsuudesta, jolloin hän pelkäsi pimeää. Pimeyttä, joka kätkee syliinsä murhaajia, hirviöitä ja kuolemaa.

Tekeillä olevasta elokuvasta nähdään vain yksi kohtaus, jossa kaverukset pakottavat pikkupojan laskeutumaan hämärään kellariin. Muuten hän olisi pelkkä pikkutyttö, kaverit ilkkuvat. Filminpätkä päättyy kirkaisuun ja kellarista lennähtävään veriseen tennispalloon.

Sandra on vuokrannut Brunolle työskentelyä varten valtavan huvilan Michele Soavin esittämältä Tonylta. Asuminen syrjäisessä, monin osin täysin kalustamattomassa talossa on naisen mielestä oiva keino herättää Brunossa levottomuutta ja pelkoa – joka sitten säteilisi myös miehen säveltämään musiikkiin. Kauhua on kuitenkin luvassa enemmän kuin tuli tilattua.

Huvilassa Brunoa kiusaavat oudot äänet ja silmäkulmassa vilahtavat varjot. Itsestään käynnistyvät nauhurit ja pilalle revityt avokelanauhat. Veripisarat. Sekä yllättäen kaapista esiin pulpahtava Katia (Valeria Cavalli), joka häviää taas pian teille tietymättömille.

Bruno törmää myös Katian päiväkirjaan, jossa viitataan talon edellisen vuokralaisen, erikoisesti käyttäytyneen Lindan salaisuuksiin.

Ja vaikka huvila on syrjässä, paikalla riittää vierailijoita. Sandran, Tonyn ja Katian lisäksi Bruno kohtaa murhajuttuja lehdistä leikkelevän puutarhuri Giovannin (Stanko Molnar), uima-allasta lainaavan Angelan (Fabiola Toledo) sekä valehtelevan tyttöystävänsä, Julian (Lara Lamberti).

Kaiken aikaa pensaiden varjoissa ja tyhjien huoneiden nurkissa vaanii myös tappaja, joka naksuttelee maanisesti mattoveistään.

Elokuvassa on lukuisia sydämentykytyksiä aiheuttavia kohtauksia, joissa Bruno lähes törmää hulluun murhaajaan tai tämän raahaamiin ruumiisiin. Hyvin toimivat myös kissa ja hiiri -leikit, joissa tappaja ahdistelee uhrejaan. Pitkät veitset uppoavat lihaan, kaulasuonet aukeavat ja veri velloo valtoimenaan.

Epäilyksiä psykopaatin henkilöllisyydestä kylvetään suuntaan jos toiseenkin, kun Bruno hiiviskelee huvilan käytävillä ja etsii selitystä käsittämättömille tapahtumille.

A Blade in the Dark pelittää joka suhteessa. Jännitys on käsinkosketeltavan timmiä ja kohtaukset huolella rakennettuja. Pahaenteinen tunnelma pitää katsojan tuolin reunalla koko elokuvan ajan. Juuri näin on hyvä giallo tehtävä ja nähtävä!

Leffa    ••••
Kuva    •••
Lisät    ••

Kuvaaja Gianlorenzo Battaglian 20-minuuttinen haastattelu on pääosin täyttä asiaa. Myös Lamberto Bavan lähes tunnin mittainen lavaesiintyminen sisältää mielenkiintoista infoa. Sen äänitys on kuitenkin laadultaan kehno, eikä Lamberton englannin kielen taidossakaan ole kehumista.

TONI JERRMANIN DVD/BLURAY-ARVIOT JATKUVAT PAINETUSSA LEHDESSÄ.

Mukana myös:

The Vampire's Ghost
From Hell It Came
Macabre
Delirium
Body Puzzle
Nine Guests for a Crime
Darna: ang pagbabalik
Avengers Confidential: Black Widow & Punisher
Orbiter 9