Kutzpah

 

Sanotaan, että fyysisiä kirjoja on hieno omistaa ja että kulttuurikotia on vaikea sisustaa ilman täyteen ahdettua kirjahyllyä. Digitaalisissa kirjoissa on kuitenkin ominaisuuksia, jotka päihittävät paperiin sidotut kertomukset mennen tullen. On esimerkiksi sävähdyttävää herätä aamulla iPadin kilahdukseen ja huomata, että Jeff VanderMeerin viimeisin romaani on juuri napsahtanut tablettiin.
 
VanderMeer on mahtava tyyppi ja armoitettu tarinaniskijä, mutta pitkään tuntui siltä, ettei hän saa romaaneihin yhtä hyvää otetta kuin novelleihinsa. Vuonna 2006 ilmestynyt Shriek: An Afterword (2/06) oli harppaus oikeaan suuntaan, ja parin vuoden takainen Finch jatkaa samaa kehitystä.
 
Harmaalakit ovat vallanneet Ambergrisin kaupungin, koska keskenään nahistelevat ihmiset eivät kyenneet pistämään kunnolla vastaan. Kirjan nimihenkilö Finch on harmaalakkien kanssa yhteistyötä tekevän poliisilaitoksen kyyninen etsivä. Itse Ambergris on likainen, rapistuva kaupunki, jossa ihmiset elävät ahdistuksessa, pelossa ja epävarmuudessa. Ainoan toivonpilkahduksen tuo salamyhkäinen vastarintaliike, joka ei sekään käytä täysin puhtaita keinoja taistelussaan harmaalakkeja vastaan.
 
Finch saa tutkittavakseen oudon kaksoismurhan. Asunnosta löytyy kuollut ihminen ja tämän vierestä harmaalakin puolikas. Näyttäisi kummasti siltä, että menehtyneet ovat pudonneet jostain korkealta. Finch ryhtyy ratkomaan mysteeriä käyttäen hyväkseen harmaalakkien yllättävän kehittynyttä bioteknologiaa. Rikos alkaa kuitenkin selvitä vasta perinteisellä poliisityöllä - suljettujen ovien kolkuttamisella.
 
Ennen niin loisteliaasta Ambergrisistä on romaanin tapahtuma-aikaan tullut epämiellyttävä slummi, jossa niin ihmiset, rakennukset kuin tavaratkin ovat homeen, kosteusvaurioiden ja sienirihmastojen turmelemia. Mutta kuten Banksin Transitionin hajonneet maailmat, Ambergriskaan ei ole sitä, miltä päällepäin näyttää.
 
Finch muistuttaa George Orwellin Vuonna 1984 -romaanin synkkää dystopiaa. Mielleyhtymä saattaa olla VanderMeerin suunnittelema tai tahaton, mutta oivalluksena se ehostaa mainiosti lukukokemusta.
 
 
KIMMO LEHTOSEN KUTZPAH JATKUU TÄHTIVAELTAJA 1/12:sta.
 
Mukana mm. Iain Banksin Transition, Haruki Murakamin 1Q84, Paolo Bacigalupin The Windup Girl, Ian McDonaldin The Dervish House sekä China Miévillen Embassytown.