• Sarjakuvat

    Body: 

    Vuoden käännössarjakuvalöytö on tuoreen Apollo-kustannuksen Valkoinen tiikeri: Suuren ruorimiehen salaisessa palveluksessa.
    Yannin & Conradin luomus tuo ulkoiselta olemukseltaan mieleen Ruudusta ja Non Stopista tutut klassiset koko perheen eurosarjikset, mutta käytännössä nyt liikutaan huomattavasti aikuisemmilla linjoilla. Rennon viivan, ilmeikkäiden hahmojen ja kepeän huumorin yhdistäminen erotiikkaa ja väkivaltaa tihkuvaan agenttijännäriin synnyttää kiehtovan ristiriitaista väristystä. Tuntuukin kuin juuri tätä sarjakuvaa olisi odottanut aina 1970-luvulta lähtien.

       

  • Lukemattomia kirjoja

    Body: 

    Paljon on vettä virrannut sitten viime näkemän. Onkin siis aika tarkastella uutuuksia sillä silmällä, että lukemattomien kirjojen hylly on tässä välissä jo ehtinyt tyhjentyä.
    Tämän lehden Kutzpahissa kehun muutaman erityisesti novellistiikastaan tunnetun kirjailijan romaaneja. Heistä Tobias S. Buckell on ehtinyt tehdä kolmen kokopitkän kirjan ohessa myös uuden novellikokoelman. Tides from the New Worlds -teoksessa karibialaissyntyinen kirjailija ammentaa edelleen synnyin- ja kasvuseutujensa maastosta.

  • Elokuvat

    Body: 

    The Fall

    Musiikkivideoita ja mainoksia tehtaillut intialais-amerikkalainen Tarsem ihastutti ja vihastutti esikoiselokuvallaan The Cell (3/00), jossa Jennifer Lopez astui kirjaimellisesti sisään sarjamurhaajan mielen häiriintyneisiin maisemiin. Tarsemin luomat kilahtaneen kauniit visiot ajoivat yli käsikirjoituksen hölmöyksien, joita mies itsekin haukkuu riemuissaan dvd:n kommenttiraidalla. Cell menestyi kohtalaisesti, mutta uutta elokuvaa häneltä on kuitenkin saatu odottaa vuosikaudet.

  • Kutzpah

    Body: 

    Sanotaan, että novellit ovat kirjallisuuden vaikein laji. Sanotaan myös, että tieteiskirjallisuuden ”oikea” muoto on novelli. Mutta miten käy novelleistaan tunnetuilta tekijöiltä romaanin kirjoittaminen?
    Tarkoitukseni oli tehdä pienimuotoinen leikkaus mielenkiintoisten novellistikkojen esikoisromaaneihin, mutta aivan puhtaisiin ensikertalaisiin en onnistunut tällä kertaa tarttumaan. Esim. Adam-Troy Castron ”esikoinen” on käytännössä hänen neljäs romaaninsa, tosin ensimmäinen omaan maailmaan ja henkilöhahmoihin pohjautuva, eikä Jay Lakekaan aivan ensimmäistä kertaa ole pappia kyydissä, Mainspring on kuitenkin hänen avauksensa kovakantisten romaanien saralla.

  • Antikuvat

    Body: 

    Maarit Verronen
    Karsintavaihe
    (Tammi)

    Verrosen uutuusromaani Karsintavaihe palaa tunnelmiin ja aiheisiin, jotka miellyttänevät Tähtivaeltajan lukijakuntaa. Teos on dystooppinen kuvaus liikakansoituksen vaivaamasta lähitulevaisuudesta, jossa sairaat, työkyvyttömät ja häiriköt karsitaan hienovaraisin pakottamiskeinoin yhteiskunnan ulkopuolelle.

  • Ian McDonald - Jalkapalloa ja jälkikolonialismia

    Body: 

    Marsin rautateitä, maanalainen diktatuuri, myyttinen Irlanti, vallattu planeetta. Pyhiinvaellusmatka Japanissa, nanoteknologinen tulevaisuus, älykäs fraktaaliviidakko, Belfastin jaettu kaupunki. Tulevaisuuden Intia. Trooppinen Brasilia.
    Belfastissa asuvaa brittikirjailija Ian McDonaldia (s. 1960) ei voi syyttää ainakaan siitä, että hän kirjoittaisi samaa kirjaa aina uudestaan. McDonaldille science fiction on globaali ja rajaton genre, jonka kautta voi käsitellä niin uskontoja, kolonialismia, erilaisten yhteisöjen suhteita kuin teknologisen kehityksen mukanaan tuomia sosiaalisia muutoksiakin - kulttuureja, myyttejä ja aidolle maistuvia ihmishahmoja koskaan unohtamatta.

  • Jon Courtenay Grimwood - Rikoksia, identiteettejä ja vaihtoehtotulevaisuuksia

    Body: 

    Kun minulta aikoinaan kysyttiin, haluanko arvostella Tähtivaeltajaan jonkun uppo-oudon Jon Courtenay Grimwoodin Stamping Butterflies -romaanin, en miettinyt vastaustani pitkään. Syy oli hyvin yksinkertainen: jos sekä kirjailijalla että romaanilla on niin tyylikäs nimi, että jo niiden lausuminen sytyttää räiskyvän uteliaisuuden, täytyy kyseessä olla todella kutkuttava teos. Intuitioni ei pettänyt.  
    Kirja imaisi mukaansa heti. Pakotin myös avopuolisoni lukemaan sen, ja hänelle kävi samoin. Romaanin monitasoinen juoni herätti meissä erilaisia tulkintoja - oikein kunnon perheriidan edestä. Viimeistään riita teki minusta vankkumattoman JCG-fanin.

  • DVD-kuvat

    Body: 

    Alien Apocalypse
    (USA-versio)

    Jenkkilän Sci-Fi Channelille tehtyä televisioelokuvaa mainostetaan dvd:n takakannessa lainauksella "Starship Troopers kohtaa Army of Darknessin!" Seuraavaksi lauseen kirjoittaja toivottavasti kaivoi aivonsa takaisin vessanpytyn pohjalta. Sillä todellisuudessahan kyse on todella köyhän miehen Taistelukenttä Maa -leffasta.

  • Alkukuvat

    Body: 

    Angloamerikkalaista tieteiskirjallisuutta on usein syytetty länsimaalaiskeskeisyydestä. Tässä Tähtivaeltajassa esitellään kuitenkin kaksi brittikirjailijaa, joiden tuotantoa leimaa globaali maailmankatsomus.
    Uusilla romaaneillaan jälleen scifin kirkkaimpaan kärkeen kohonnut Ian McDonald kuljetti jo 1990-luvulla lukijansa afrikkalaisiin ja japanilaisiin mielenmaisemiin. Hänen viimeisimpien teostensa tapahtumapaikkoina loistavat puolestaan lähitulevaisuuden Brasilia ja Intia. Esimakua Intian tunnelmista saat Sanjeev ja Robohemmo -novellin suomennoksesta, joka sijoittuu River of Gods -romaanin maailmaan. Tarina on päätynyt kahteenkin Year's Best -antologiaan.