Kutzpah

Sanotaan, että novellit ovat kirjallisuuden vaikein laji. Sanotaan myös, että tieteiskirjallisuuden ”oikea” muoto on novelli. Mutta miten käy novelleistaan tunnetuilta tekijöiltä romaanin kirjoittaminen?
Tarkoitukseni oli tehdä pienimuotoinen leikkaus mielenkiintoisten novellistikkojen esikoisromaaneihin, mutta aivan puhtaisiin ensikertalaisiin en onnistunut tällä kertaa tarttumaan. Esim. Adam-Troy Castron ”esikoinen” on käytännössä hänen neljäs romaaninsa, tosin ensimmäinen omaan maailmaan ja henkilöhahmoihin pohjautuva, eikä Jay Lakekaan aivan ensimmäistä kertaa ole pappia kyydissä, Mainspring on kuitenkin hänen avauksensa kovakantisten romaanien saralla.

Adam-Troy Castron Emissaries from the Dead (2008) käynnistyy unella Hirviöstä, joka on ilmeisesti nuori tyttö. Varsinaisen tarinan alkaessa lukija olettaa Hirviön olevan kirjan päähenkilö Andrea Cort, ihmiskunnan diplomaattijoukkojen tuomioistuimen tutkija. Hänet lähetetään ratkomaan diplomaatin brutaalia murhaa AISource-yhteiskunnan luomaan keinomaailmaan. Perillä Cortille paljastuu, että murhia on itse asiassa kaksi ja syyllinen on erittäin suurella todennäköisyydellä AISource, mutta sitä ei saa missään tapauksessa syyttää murhista.

Castro on luonut maailman(kaikkeuden), jossa ihmiskunta on levittäytynyt laajalti ympäri avaruutta, yhdessä useamman muun rodun kanssa. AISource on keinoälyjen luoma vaikutusvaltainen yhteisö, josta tiedetään vähän - ja sekin vähä on melko mystistä. Sen hallinnassa olevalla One One One -keinoplaneetalla (klassinen O’Neilin sylinteri) asuu salaperäisiä brachiatoreja. He lienevät älyllinen, laiskiaisen kaltainen laji.

Emissaries from the Dead on pistävän osuva kuvaus lohduttomasta tulevaisuudesta. ”Me olemme kaikki jonkun omaisuutta”, kirjassa todetaan kyynisesti. Brachiatorit ovat AISourcen orjia, mutta ovatko ihmiset keksintöjensä tai teknologiansa ansiosta juurikaan kummempia? Romaani pohtii myös kaikkitietävän suurvallan halua ymmärtää vapaata tahtoa. AISource voi olla mahtava ja ylivoimaiselta vaikuttava behemoth, mutta se on kuitenkin ”vain” keinoäly.

Castron kuvaama yhteiskunta nostaa samaan aikaan esiin ahdistavia ja kiehtovia mielikuvia. Hänen luomansa dystopia on ihmisoikeuksia sortava jättikorporaatioiden orjayhteiskunta, joka skaifai-ideana iskee klassikoiden, kuten 1984 tai Me, lailla Entäpä jos? -aivolisäkkeeseen. Mutta Castrolle ei riitä pelkkä korporaatiopeikko, vaan hän tuo esille myös mm. kiinnostavia uusia gender-kysymyksiä esittelemällä kyberlinkitetyt ihmiset, kuten Oscin ja Skye Porrinyardin, jotka ovat yksi ja sama persoona.

Castro ei kirjoita erityisen mukavia henkilöitä, sillä jokainen hahmoista on jollain tavalla epämiellyttävä. Päähenkilö Andrea Cort ei erotu joukosta. Hän on lapsena murhannut isäpuolensa, muukalaisrotua edustavan vaafirin. Tämä oli osa tapahtumasarjaa, jossa kokonainen planeetta muuttui hetkessä yhdeksi suureksi verilöylyksi. Siksi Cort kokee itsensä Hirviöksi, kuten epilogissa annetaan ymmärtää.

Andrea Cortin tutkimukset väärine johtolankoineen kulkevat tyypillisen murhamysteerin tyyliin ja saattavat näin lukijan ja päähenkilöt yhä kauemmas varsinaisesta ratkaisusta. Castro ilmiselvästi nauttii luomastaan maailmasta ja siitä, että hän pystyy laajentamaan lukijan tajuntaa monimutkaiseksi muodostuvalla kertomuksellaan.

Emissaries from the Dead ei kuitenkaan ole vain tavanomainen murhamysteeri. Se on ajatuksia herättävä sf-romaani, jonka keskipisteessä seikkailee itseensä matkaa tekevä Andrea Cort. Murhia ratkoessaan hän selvittää myös oman menneisyytensä arvoituksia.

Parantamisen varaa jää silti sen verran, että aivan varauksetonta ylistystä teokselle ei voi laulaa. Castro kertoo tarinastaan suuria osia Cortin päättymättömiltä tuntuvina monologeina. Ratkaisu ei ole kaikkein elegantein. Kammottava ekspositiopeikko vierailee etenkin kirjan loppupuolella aivan liian usein. Ehkäpä tilanteita olisi voinut aukaista muillakin keinoin.

Mutta siinä missä homma toimii, se toimii vahvasti: One One One on kiehtova rakennelma, brachiatorit ovat onnistunut luomus erityisesti suhteessaan kuolemaan sekä ihmisiin ja päähenkilöiden psykologiset kerrostumat ovat oivallisen monimuotoisia.

Castro on kirjoittamassa useita Andrea Cort -romaaneita, joista seuraavana on vuorossa The Third Claw of God. Ensi vuoden maaliskuussa on siis luvassa terrorismia, etiikkaa, seksiä ja tietenkin vapaata tahtoa jälleen yhden romaanin edestä.

JUKKA HALMEEN KUTZPAH JATKUU TÄHTIVAELTAJA 4/08:ssa. Mukana mm. Eliot Fintushelin Breakfast with the Ones You Love, Jay Laken Mainspring sekä Tobias S. Buckellin Crystal Rain.