• Uutiskuvat

    Body: 

    Helsingin scifi-mafia

    Helsinkiläisten sf-fanien tanakat tapaamiset eivät suostu jättämään ihmiskuntaa rauhaan!

    Eli mikäli olet täysi-ikäinen, haluat tavata muita alan harrastajia ja ottaa osaa säkenöivän älyvapaisiin keskusteluihin, suuntaa joka toinen torstai kello 18 jälkeen ravintola St. Urho’s Pubiin (Museokatu 10 - sopivasti siinä Eduskuntatalon ja Manalan välissä). Koskaan ei lusmuilla! Uudet kasvot ovat enemmän kuin tervetulleita, joten kipin, kapin, kopin, klopin, popin ja hopin paikalle.

    Niin ja oikeat kiirastorstaithan ovat siis 13.4., 27.4., 11.5., 25.5. etc.

     

  • Alkukuvat

    Body: 

    Tuoreita kirjailijatähtiä esittelevä sarjamme jatkuu nyt nettiguru Cory Doctorowia käsittelevällä artikkelilla, jota täydennetään haastattelulla sekä novellisuomennoksella. Ja kun tämä annos on sulateltu, niin sitten vain nettiä koluamaan. Doctorowin kaikki romaanit ja osa novelleistakin on näet luettavissa ilmaiseksi herran kotisivujen kautta!

    Perinteiseen tapaan kauden ensimmäistä kattausta koristaa myös laaja yhteenveto viime vuoden mielenkiintoisimmista amerikkalaisista sarjakuvajulkaisuista. Näitähän on lehdessä nähty aina 1990-luvun alusta pitäen, joten kaikkiaan tarjolla on huikea näkemys englanninkielisen sarjakuvamaailman kehityksestä sekä merkkitekijöistä.

  • Cory Doctorow - Verkon harjalla

    Body: 

    Cory Doctorow ei ole scifin eturintamassa. Hän on ylittänyt, ohittanut ja unohtanut kaikki rintamat. Hän on post-postcyberpunk ja uusio-uuskummaa. Hän ei ole täällä tänään. Hän oli täällä jo eilen ja tänään jossain muualla. Doctorow sykkii uudenlaisen verkkoajan pulssilla.

    Cory Doctorowin ensimmäinen novelli ilmestyi vuonna 1990, kun hän oli vasta 17-vuotias. Kaupallisille markkinoille hän murtautui kuitenkin vasta kahdeksan vuotta myöhemmin. Tuolloin Science Fiction Age -lehti julkaisi tässä Tähtivaeltajassa ilmestyvän Rojukoira-tarinan - joka on yhä yksi miehen tunnetuimmista novelleista.

    Kun pää oli saatu auki, ei Doctorowia pidätellyt enää mikään. Kiehtovia novelleja tippui tappavan tasaiseen tahtiin. Vuonna 2000 hänet kukitettiin parhaalle nousevalle genrekirjailijalle myönnettävällä John W. Campbell -palkinnolla, ja 2003 päivänvalon näki hänen ensimmäinen romaaninsa, Locus-palkittu Down and Out in Magic Kingdom. Kriitikot, lukijat ja kirjailijat hehkuttivat miehen ihmeellisiä kertojankykyjä ja taitoa ylittää tarinoillaan kaikki se, mihin oltiin totuttu. Scifi-taivaalle oli syttynyt uusi tähti.

     

  • DVD-kuvat

    Body: 

    Dead Leaves
    (Suomi-versio)

    Dead Leaves (2004) on ehdoton hankinta, mikäli nerokkaan nyrjähtänyt riemuanime kiinnostaa! Heti kärkeen korjattakoon kuitenkin dvd:n kansipapereissa esiintyvät kaksi tökeröä virhettä: Dead Leaves ei todellakaan ole ”Ghost in the Shellin ohjaajalta”, vaan kyseessä on animealan monitaituri Hiroyuki Imaishin esikoisohjaus. Toisekseen elokuvan kesto on 45 minuuttia, ei väitetty 155 - kahden ja puolen tunnin mittaan päästään vain laskemalla kaikki ekstramateriaalitkin mukaan.

     

  • Kalkkunalla on asiaa

    Body: 

    Sulje silmäsi. Kuvittele tyhmin asia, mitä vain suinkin pystyt keksimään. Oletko valmis? Hyvä. A Sound of Thunder on vähintään kaksi kertaa idioottimaisempi.

    Kyseessä saattaa olla jopa tyhmin elokuva koskaan. Niin monumentaalinen pala lobotomisoitua ongelmajätettä, että sen kutsuminen typeräksi ei ole ainoastaan loukkaus kaikkea typerää kohtaan, vaan itsensä universumin lakeja vastaan sotiva vähättelyn maailmanennätys.

  • Antikuvat

    Body: 

    Anssi Asunta
    Kolmas aikakirja
    (Teos)

    Kuvaamataidon opettajana toiminut, jo eläkkeelle vetäytynyt Anssi Asunta on julkaissut poikkeuksellisen esikoisromaanin. Kaksikymmentä vuotta kehitteillä ollut, vauhdikasta tieteisfiktiota ja uskonnollista pohdintaa yhdistävä teos saa kuulemma riittää kirjailijanurasta. Opukseen kun on Asunnan mukaan jo upotettu kaikki, mitä länsimaisesta kulttuurista ja elämästä yleensä on sanottavissa. Hienosti lohkaistu, vaikka ainakin tältä lukijalta romaanin funktio karkasi käsistä.

    Vuonna 2035 italialainen arkeologiryhmä löytää Messinansalmesta Israelin kansan muinaisen liitonarkun. Yllätyksekseen NASAssa työskentelevä suomalaistutkija huomaa esineen muistuttavan erehdyttävästi salassa kehiteltävää fuusiomoottorin säätelyelementtiä. Kuinka kummassa sellainen olisi joutunut vuosituhansia menneisyyteen ja miksi ihmeessä sitä pidetään Jumalan armolahjana?

  • Kutzpah

    Body: 

    Innokkaimmat kulttuurihenkilöitymät kaipaavat lukukokemukseensa aina jonkin ylevöittävän tai haasteellisen elementin. Kirja ei saa olla pelkkää viihdettä, tyhjää sanahelinää, jonka lukeminen ei jätä muistijälkeä tai haasta ajattelemaan. Samaiset persoonallisuudet ovat hyvin usein tuominneet niin tieteis- kuin fantasiakirjallisuuden juuri tämän viihteellisyyden perusteella.

    Rohkenen olla eri mieltä. Viihdyttäminen on jo itsessään arvo. Hyvä ajanviete, joka tempaisee lukijan mukaansa ja vyöryttää tätä tunteiden ja samaistumisen vuoristoradalla, on arvokasta. Tämä lukija tarttuu kirjoihin usein puhtaasti viihtyäkseen, niin kuin nyt melko lailla näihin seuraavaksi esiteltäviin romaaneihin. Luvassa on siis häpeällistä nautiskelusta vaahtoamista viiltävän kritiikin sijasta.

  • Elokuvat

    Body: 

    Hills Have Eyes

    Wes Craven ohjasi vuonna 1977 miniklassikoksi kohonneen kauhuelokuvan, jossa aavikkomaastossa vaani tappava vaara. Nyt filmistä on saatu uusi versio, joka yrittää toistaa alkuteoksen kolkon väkivaltaisen tunnelman - huonolla menestyksellä.

  • McFarlane Toys - Fantastisten figujen kieroonkasvanut kavalkaadi

    Body: 

    Mitä tekee sarjakuvamiljonääri, kun piirtäminen tuntuu liian työläältä puuhalta? Alkaa tietysti tuottaa muovisia leluhahmoja. Sehän on suunnilleen sama kuin painaisi rahaa muoteissa.
    Erilaiset sarjakuva- ja elokuvasankareihin pohjaavat äijänköriläät ovat olleet lasten leikeissä kovaa valuttaa jo vuosikymmenten ajan. Sittemmin myös aikuisemmille keräilijöille on ryhdytty tuottamaan kalliita, pienipainoksisia porsliinifiguureita sekä vähemmän tunnettuja sarjakuvahahmoja esittäviä, usein hieman kömpelösti taiteiltuja muovihahmoja.

  • Sarjakuvat

    Body: 

    Mangaa tulvii maailman markkinoille joka tuutista ja raosta, mutta onneksi myös perinteisen länsimaisen sarjakuvan tekijät jaksavat yhä porskuttaa. Jatkuvasti laskevat levikkiluvut ovat kuitenkin pakottaneet kustantajat yhä nopeampiin siirtoihin. Eli siinä missä aiemmin yleisöä saatettiin lehdelle etsiä vuosi tai kaksikin, niin nykyisin kapitalistin kirves heilahtaa huomattavasti herkemmin. Mikä on sinänsä ymmärrettävää, kun ottaa huomioon, että joidenkin nyt esiin nostettavien lehtien maailmanlaajuinen irtonumeromyynti on pienempi kuin Tähtivaeltajan suomalainen lukijakunta...

    Trendi ei ole kuitenkaan näkynyt hyvien sarjojen määrässä, sillä uutta yritystä pukataan koko ajan kehiin. Niinpä myös vuonna 2005 riitti laadukasta sarjakuvaa luettavaksi enemmän kuin yhdenkään ihmisen lompakko saattaa kestää. Nyt niistä esitellään kiintoisimmat.