Liken ja Tähtivaeltajan romaanikilpailu
Liken ja Tähtivaeltajan spekulatiivisen fiktion kirjoituskilpailun voittaja on Katja Törmänen käsikirjoituksellaan Karhun morsian. Kilpailun raatiin kuuluivat kirjailija Tiina Raevaara, Tähtivaeltajan edustaja Jukka Halme sekä kustannustoimittaja Jaakko Launimaa.
”Karhun morsian on kiehtova, monisyinen fantasiakertomus, joka ammentaa kauniisti suomalaisesta karhumytologiasta. Kirjoittaja onnistuu luomaan hienovaraisilla viittauksilla ja yksityiskohdilla henkilöhahmoja, jotka tuntuvat samaan aikaan aidosti suomalaiskansallisilta mutta myös iättömiltä arkkityypeiltä himoineen ja haluineen.” – Jukka Halme
Oulussa asuva Katja Törmänen (s. 1971) on koulutukseltaan historian opettaja ja ammatiltaan kirjoittamisen sekatyöläinen. Häneltä on aikaisemmin ilmestynyt nuortenfantasiakirja Kevääntekijät – Heskilian perilliset osa 1 (2015).
Kuvastaja
Suomen Tolkien-seura Kontu ry:n jakama Kuvastaja-palkinto viime vuoden parhaasta suomalaisesta fantasiakirjasta on myönnetty Emmi Itärannan teokselle Kudottujen kujien kaupunki (TV 4/15). Myös Tähtivaeltaja-palkinnon ehdokaslistalle päätyneen lumoavan romaanin on kustantanut Teos.
Raati luonnehti voittoisaa kirjaa mm. kaunista kieltä sisältäväksi eheäksi kokonaisuudeksi, jonka tarinaa siivittää kiehtova, nokkelasti luotu maailma. "Hyvää kirjallisuutta."
Palkinnon muut ehdokkaat olivat Siiri Enorannan Surunhauras, lasinterävä (1/16), Anne Leinosen Vaskinainen (1/16) ja Iida Sammaliston Tähtimosaiikki (2/15).
RIP Jukka Murtosaari
Valtava suru valtasi mielen viime elokuussa. Silloin tuli tieto Portugalissa asuneen suomalaistaiteilija Jukka Murtosaaren (s. 1963) yllättävästä kuolemasta. Jukka oli hyvä ystävä ja toimi merkittävässä roolissa Tähtivaeltajan alkuaikoina – hän mm. suunnitteli lehden ensimmäisen logon sekä vakiopalstojen otsikot, piirsi useita hienoja kansikuvia, vastasi varhaisten kansien värierottelusta ja kuvitti lehden sisäsivuja.
Jukka oli muutenkin merkittävä populaarikulttuuritaiteilija. Hän piirsi taidokkaasti realistisia seikkailusarjakuvia jo 1980-luvun alussa. Näitä kansainvälisen tason scifi-töitä julkaistiin aikoinaan mm. Sarjari-lehdessä. Samalla vuosikymmenellä syntyi Kari Vaijärven käsikirjoittama Jake-sanomalehtisarjakuva, josta on koottu kaksi albumia.
Käsityötä vaalivan taiteilijan saavutuksiin lukeutuvat työskentely toteutumatta jääneen Sinbad-animaatioelokuvan parissa, Muumi- ja Mad-kuvitukset sekä useat hienot kansipiirrokset amerikkalaisiin Disney-lehtiin. Murtosaari hallitsi suvereenisti moninaisia tyylilajeja – hän teki myös mm. WSOY:n scifiin, fantasiaan ja kauhuun keskittyneeseen Fan-sarjaan kansimaalauksia.
Jukka arvosti kovasti vanhoja kansitaiteilijoita. Ennenaikaisen kuoleman myötä häneltä jäi osin kesken Kannen kuvitti… -teos, jonka oli tarkoitus esitellä viitisenkymmentä taskukirjojen ja lukemistolehtien kansikuvittajaa 1940-80-luvuilta.
Tämä Tähtivaeltaja on omistettu Jukka Murtosaaren muistolle.
RIP x 3
Huonot uutiset saivat jatkoa 24. syyskuuta. Nyt vuorossa oli suomalaisen sarjakuvan Grand Old Man, Veikko "Joonas" Savolainen (s. 1929).
Jo 1940-luvun lopulla uransa aloittanut, Puupäähatulla ja Pro Finlandia -mitalilla palkittu taiteilija muistetaan parhaiten vuosina 1950–1972 mm. Helsingin Sanomissa ilmestyneestä Joonas-klassikostaan. Hänen toinen tunnettu sarjansa on Pellervo-lehteen tehty Unto Uneksija (1966–2010).
Savolainen toimi 1970-luvulla myös suomalaista sarjakuvaa esittelevän Sarjis-lehden päätoimittajana. Hän oli ystävällinen ja lämminhenkinen herrasmies, joka auttoi ja kannusti auliisti nuorempia kollegojaan elämänsä loppuun saakka.
Myös ulkomailta kuultiin ikäviä lokakuussa, kun kävi ilmi, että vasta vähän päälle viisikymppinen Preacher-taiteilija Steve Dillon (s. 1962) on menehtynyt. Omaan tunnistettavaan tyyliinsä piirtäneen britin laajasta bibliografiasta löytyy myös Hellblazer-, Punisher- ja Wolverine-sarjakuvia. Hän oli yksi käsikirjoittaja Garth Ennisin luottokuvittajista.
Samana päivänä Dillonin kanssa (22.10.) hiippakuntaa vaihtoi feministinen tieteiskirjailija Sheri S. Tepper (s. 1929). Tepperiltä suomennettiin 1990-luvun alussa vaikuttavat romaanit Portti naisten maahan sekä Ruohojen maa.
Unohtaa ei sovi myöskään goremaestro Herschell Gordon Lewisia (1929–2016), ranskalaista sarjakuvataiteilija Ted Benoita (1947–2016), kulttikauhuohjaaja Ted V. Mikelsia (1929–2016) tai näyttelijä Robert Vaughnia (1932–2016).
LISÄÄ ELOKUVA-, KIRJA- JA SARJAKUVA-AIHEISIA UUTISIA PAINETUSSA LEHDESSÄ.