• Pääkirjoitus

  Body: 

  Kaboom! Tähtivaeltaja rokkaa kuin kuriton sukupolvi Kurikan nimipäivillä.

  Heti kärkeen läväytämme kehiin Tammerkosken tehdasmaisemista ponnistavan J. S. Meresmaan esittelyn. Mifonki-sarjasta tunnettu fantasia- ja steampunk-kirjailija toimii myös kotimaista spefiä monin tavoin puffaavan Osuuskumma-kustantamon hallituksen puheenjohtajana.

 • Sisällysluettelo

 • Uutiset

  Body: 

  Liken ja Tähtivaeltajan romaanikilpailu

  Liken ja Tähtivaeltajan spekulatiivisen fiktion kirjoituskilpailun voittaja on Katja Törmänen käsikirjoituksellaan Karhun morsian. Kilpailun raatiin kuuluivat kirjailija Tiina Raevaara, Tähtivaeltajan edustaja Jukka Halme sekä kustannustoimittaja Jaakko Launimaa.

 • J. S. Meresmaa

  Body: 

  J. S. Meresmaa

  Fantasiaa vallasta ja rakkaudesta


  Suomalainen fantasia elää juuri nyt voimakasta nousukautta. Yksi ilmiön airueista on vuonna 1983 syntynyt, Tampereella asuva J. S. Meresmaa.

  Meresmaan Mifongin perintö -esikoisteos julkaistiin vuonna 2012 Kariston listoilla. Kirja aloitti sarjan, johon saatiin tänä syksynä jo viides osa.

 • Kirja-arvostelut

  Body: 

  Hannu Rajaniemi
  Näkymättömät planeetat

  Invisible Planets
  Suom. Sarianna Silvonen. Gummerus

  Kvanttivaras-trilogiastaan tunnetun Hannu Rajaniemen ensimmäiseen novellikokoelmaan mahtuu sulassa sovussa monenlaista: korkeascifististä ilkamointia, vahvasti suomalaiseen kansanperinteeseen nojaavaa kerrontaa sekä kokeellisia novelleja. Tekstit eroavat toisistaan niin tyylilajin, tempon kuin pituudenkin suhteen, mutta niitä kaikkia yhdistää kerronnan suvereenius ja varmuus. Näitä todella lukee ilokseen.

 • Sarjakuva-arvostelut

  Body: 

  Sandman Deluxe 5
   
  RW Kustannuksen kovakantinen Sandman Deluxe -sarja on edennyt jo viidenteen osaansa. Tuorein kirja pitää sisällään Neil Gaimanin käsikirjoittaman ja Shawn McManuksen & kumppaneiden piirtämän kuusiosaisen Persoonapeli-tarinan sekä usean taiteilijan toteuttaman upean kuvagallerian.

  Sarjakuvan keskeisenä hahmona on kakkosalbumissa (4/15) sivuosaa esittänyt Barbie. Miehestään eronnut blondi asuu nyt New Yorkissa, jossa hänen ystäväpiiriinsä kuuluvat transsukupuolinen Wanda sekä lesbopariskunta Hazel ja Foxglove.

 • Rakkautta & Anarkiaa 2016

  Body: 

  Rakkautta & Anarkiaa 2016
  Rosmariinirunoutta

  Suomen suurin ja kaunein elokuvajuhla järjestettiin jälleen viime syyskuun lopulla Helsingissä. Rakkautta & Anarkiaa -festivaali tarjosi kymmenen päivän mittaisen kimaran laatuleffoja maailman joka kolkalta. Valinnanvaraa riitti, sillä teattereihin vyöryi yli 180 pitkää elokuvaa ja lähes yhtä monta lyhytfilmiä.

 • Norman Saunders -artikkeli

  Body: 

  Norman Saunders
  Mies joka maalasi kaiken

  Taiteilija Norman Saundersin nimi tuskin sanoo kovin monelle suomalaiselle mitään. Silti hänen kuvituksiaan oli 1960-luvulla runsaasti liikkeellä myös Suomessa. Saundersin laajimmalle levinneet työt ovat näet Batman-purukumipakkausten mukana tulleet keräilykuvat.

 • Norman Saunders -kuvanäytteitä

 • Elokuva-arvostelut

  Body: 

  Arrival

  Aikuisyleisölle suunnattuja, älykkäitä tieteiselokuvia ei ole liiemmin tarjolla. Jo tästä syystä Ted Chiangin Nebula-palkittuun Story of Your Life -pienoisromaaniin pohjautuvaa Arrivalia on syytä juhlia. Kun tarinan ohjaajaksi on vielä valikoitunut mm. Sicario-elokuvalla (2015) kunnostautunut Denis Villeneuve, ollaankin jo eksistentiaalisen merkkitapauksen äärellä.

  Arrival tekee kaiken sen oikein, mikä meni pieleen mm. Contactissa (3/97) ja Interstellarissa (4/14).