Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in include_once() (line 3478 of /var/www/vhosts/tahtivaeltaja.com/httpdocs/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 130 of /var/www/vhosts/tahtivaeltaja.com/httpdocs/sites/all/modules/ctools/ctools.module).

Joris-Karl Huysmans -Artikkeli

Joris-Karl Huysmans
Äärikumma realisti, osa 1

Joris-Karl Huysmans (1848–1907) on ranskalaisen kielialueen vastine Arthur Machenille, joka esiteltiin Tähtivaeltajan numeroissa 4/14 ja 1/15.

Molemmat kirjailijat joutuivat käymään epätyydyttävässä työssä, jotta saattoivat pitää kiinni huonosti tuottavan kirjallisen uransa rippeistä. Kumpikin kirjoitti oman kulttuuripiirinsä pääkaupungista ja merkitsi muistiin modernisaation tuomat väistämättömät muutokset.

Molemmat olivat katolilaisia ja kirjoittivat myös selkeästi uskonnollisia teoksia, mutta silti kummankin henkilöhistoriaan kietoutui salatieteellisiä harrastuksia. Sekä Huysmans että Machen kokivat lisäksi ilmiöitä, jotka tuntuivat kyseenalaistavan todellisuuden yleisesti hyväksytyt rakenteet.

Kummankin kirjallinen tuotanto yhdistyi 1800-luvun loppupuolen dekadenssiin. Ja juuri heidän dekadenteiksi leimatut romaaninsa ovat säilyttäneet asemansa kirjailijoiden kuoleman jälkeenkin.

Britannia ja Ranska ovat tosin aina olleet toistensa peilikuvamaailmoja. Ilmiöt kuvastuvat kanaalin yli, mutta eivät toistu täsmällisesti samankaltaisina. Kun Machen on luokiteltu kauhukirjailijaksi, on Huysmans nähty realistina ja symbolistina. Huysmans on ollut hyväksytty osa kirjallisuuden kenttää, Machen ei. Kuitenkin Huysmansin romaaneissa kävellään Kuussa, viitataan tappavaan psyykkiseen taisteluun ja rakennetaan keinotekoista todellisuutta.

Huysmans saattoi hyvinkin kirjoittaa todellisuudesta, mutta hänen todellisuutensa oli mitä ilmeisimmin erittäin kummallinen.

PEKKA MANNISEN HUIKEAN LAAJA HUYSMANS-ARTIKKELI JATKUU PAINETUSSA LEHDESSÄ.

Mukana mm. seuraavat paljastukset:

Kälyisen revyyn arvostelu oli aika avantgardistinen idea.
Arrasin sairaalassa iäkäs raivohullu yritti murhata Huysmansin.
Teoksen sisältö loukkasi tullin mukaan yhteiskunnan moraalia.
Naturalismi oli useille kriitikoille jo ideana hiukan liikaa.
Huysmans kunnostautui teoksissaan myös hajujen kuvaajana.
Symbolismi oli yritys katsoa todellisuuden verhon taakse.
À rebours on mahdollista lukea dekadenssin käsikirjana.
À rebours on omalla tavallaan steampunkin edeltäjä.
Èmile Zola ei hyväksynyt Huysmansin uutta aihevalintaa.