Juha Jyrkäs

Juha Jyrkäs
kohtaa Kirjakuoriaisen

Juha Jyrkäs räjäytti itsensä sf-piirien tietoisuuteen vuonna 2014 ilmestyneellä Ouramoinen-teoksella (3/14). Kirja on eeppinen soturirunoelma, joka ammentaa vaikutteita Suomen kansan vanhat runot -teossarjasta, Beowulfista, Conanista ja Manowarin biiseistä.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Jyrkäs on ehtinyt tahkoa myös suomalais-ugrilaisista myyteistä ja legendoista ammentavaa etnometallia mm. Iskulintu-, Poropetra- ja Tevana3 -bändeissä – sähkökanteleen kera! Lisäksi hän on tehnyt folk metal -yhtye Korpiklaanille kalevalamittaisia sanoituksia.

Eikä tässä vielä kaikki. Alkuvuodesta 2015 herra oli mukana tuomassa vanhaa kuplettiperinnettä genrekirjallisuuteen Hei, rillumapunk! -antologian (2/15) toisena toimittajana. Ja lisää kirjallista ilmaisua on luvassa.

Ilmiö

Sanotaan, että Juha Jyrkäs on vimmainen ilmiö, joka sietää tuoda kaiken kansan tietoisuuteen. Hän näkyy ja kuuluu fandomin sosiaalisessa mediassa. Hän on kirjoittanut eeppisen runomuotoisen sankaritarinan käyttämällä Kalevalasta tuttua nelipolvista trokeeta. Lisäksi hän on ottanut messiaaniseksi tehtäväkseen herättää meidät tunnustamaan pyhää uskoa suomalaisen kansanrunouden henkeen.

Jumaliste! Etsikää kaikki ne värikkäät synonyymit kulkusille, jotka kilkattavat tämän miehen haarojen välissä!

Trokeemankeli

Tutustuin Juhaan ensi kerran Jyväskylän Finnconissa vuonna 2014. Hän veti tapahtumassa kalevalarunoustyöpajan, johon osallistuin. Ajattelin, että ehkä kuivahko opiskeluaikainen akateeminen runousopintietämykseni kaipaisi päivitystä.

Heti kärkeen Juha heijasti valkokankaalle kalevalaisen mitan kaksi pääsääntöä. 1: Jos sanan ensitavu osuu runojalan alkuun, sen on oltava pitkä. 2: Jos sanan ensitavu osuu runojalan loppuun, sen on oltava lyhyt.

Kun perusasiat oli selvitetty, pääsimme töihin. Jokainen osallistuja kirjoitti oman runohelmensä ja vei sen gurulle. Tämä otti tekeleemme tarkasteluun ja ryhtyi muokkaamaan niitä korrektiin malliin – tietokoneohjelman avulla.

Silloin koin valaistuksen! On olemassa tietokoneohjelma, trokeemankeli, joka näyttää välittömästi, mikäli kirjoittaja on luonut virheellisiä runojalkoja. Sen avulla kuka tahansa voi oppia, miten lyyliä oikeaoppisesti metsänhenkiä tai loitsia ukonvasamia vihollisen niskaan. Kalevalamitalla kikkailusta on tullut kivaa!

Sittemmin Juha on järjestänyt useita vastaavia työpajoja.

– Olen pitänyt kalevalarunoustyöpajoja Finnconista lähtien aktiivisesti ja niille on ollut enenevissä määrin kysyntää. Ideana on opettaa kalevalamittaista runoutta laajemminkin ja viedä formaattia myös kouluihin ja kansanopistoihin.

– Mielestäni on tärkeää edistää suomalaiskansallisen runomuotomme asiaa – ja mieluiten niin, että samalla rikotaan kaavoihin kangistuneita ja paikoilleen jämähtäneitä mielikuvia. Olen jopa osoittanut, että sellaiset sanat kuin "Neuvostoliitto" ja "energiajuoma" saadaan helposti mahtumaan kalevalamittaan!

Kyllä miehellä ainakin pokka pitää.

EEVA-LIISA "KIRJAKUORIAINEN" TENHUSEN JUHA JYRKÄS -ARTIKKELI JATKUU JA ISKEE KUIN MILJOONA VOLTTIA PAINETUN LEHDEN PUOLELLA!

Mukana myös näytteitä Jyrkäksen eeppisistä miekkarunoista.