Dvd-arvostelut

Extracted
(Suomi-versio, blu-ray)

Halvanoloinen kansipaperi hehkuttaa, että Extracted (2012) on kuin Inceptionin (3/10) ja The Cellin (3/00) rakkauslapsi. Osuvampi vertailukohta olisi kuitenkin Michel Gondryn ja Charlie Kaufmanin hieno Eternal Sunshine of the Spotless Mind (3/04). Käytännössä Extracted on silti sen verran originelli tapaus, että rinnastukset jäävät turhiksi.

Tutkija Thomas Jacobs (Sasha Roiz) on kehittelemässä laitetta, jolla ihminen voisi sukeltaa omiin muistoihinsa kuin eräänlaiseen virtuaalitodellisuuteen. Hän uskoo, että keksinnöstä olisi hyötyä vaikkapa traumojen hoidossa.

Hankkeen piilossa pysyttelevillä rahoittajilla on kuitenkin muita tavoitteita. Nämä kriminaalihuollon miehet haluavat mennä koneen avulla muiden ihmisten muistoihin ja selvittää, ovatko henkilöt syyllistyneet rikoksiin. Ratkaisu säästäisi runsaasti sekä poliisiviranomaisten että oikeuslaitoksen kallista aikaa.

Painostuksen alla Thomas suostuu viilaamaan keksintöään vaadittuun suuntaan. Raskaana olevaa Abbey-vaimoa (Jenny Mollen) ei moinen moraalittomuus innosta, mutta minkäs teet, kun jollainhan se on elettäväkin.

Thomas pistetään testaamaan vielä hieman keskeneräistä laitetta Anthony-narkkariin (Dominic Bogart), jota epäillään tyttöystävänsä Adriennen (Augie Duke) murhasta. Muistikuvista selviää, että rappiolla oleva mies on todellakin ampunut huumekoukussa olevan tyttönsä – vaikka vakuuttaakin kivenkovaan olevansa syytön.

Siinä vaiheessa, kun Thomasin pitäisi poistua Anthonyn muistoista, jokin menee pieleen. Yhteys ulkomaailmaan katkeaa, eikä Thomasin mieli palaa omaan ruumiiseensa.

Neljä vuotta myöhemmin Thomasin keho makaa yhä koomassa. Hän itse on vankina Anthonyn muistojen keskellä.

Elokuvan juonellista jännitettä kantaa kysymys siitä, onko Thomasin mahdollista palata takaisin omaan elämäänsä. Tätäkin tärkeämmiksi nousevat kuitenkin ihmiset, joita tilanne koskettaa. Heidän toiveensa, tunteensa, valintansa ja kohtalonsa. Anthonyn muistikuvien kautta esiin nousevat hänen ongelmallinen isäsuhteensa, palava rakkaus Adrienneen, narkkariarjen häpeällisimmät hetket sekä vahva halu päästä irti vanhoista pahoista tavoista.

Lopulta Thomasin ja Anthonyn välille syntyy yhteys, joka voi olla tie molempien pelastukseen.

Päähenkilökaksikon ohessa vahvan roolin tarinassa saavat myös Anthonyn ankara isä (Frank Ashmore), joka on menettänyt uskon poikaansa, sekä Thomasin vaimo, joka ei neljän vuoden odotuksenkaan jälkeen ole valmis luopumaan toivosta miehensä suhteen.

Extracted on hyvä esimerkki nykyään harvinaislaatuisiksi käyneistä älykkäistä tieteiselokuvista. Tarina on rakennettu ajatuksella ja se kerrotaan harkitun rauhallisesti. Juoni pysyy silti liikkeessä ja tarjoilee useampiakin huolella pohjustettuja yllätyksiä. Myös ohjaus ja näyttelijäsuoritukset onnistuvat nappiin. Tämä kaikki takaa sen, ettei budjetin rajallisuus syö filmin kutkuttavia tehoja.

Itsesyytösten vietäväksi ei kannata heittäytyä, eikä luotettavinkaan muistikuva ole välttämättä totta.

    Leffa ••••
    Kuva ••••
    Lisät •

Vain traileri, johon on päätynyt sellaisiakin kohtauksia, joita ei itse leffassa nähdä.

Toni Jerrman

DVD-ARVOSTELUT JATKUVAT PAINETUSSA LEHDESSÄ.

Mukana myös:

The Return of Chandu, Vol 1 & 2
Out of This World
The Stone Tape
Valley of the Dragons
The Visitor
Witching & Bitching
Maggie